ZA NAS PRAVE BARVE

Podton barve kože vam lahko pomaga pri izbiri oblačil! Poznate svojega?

Če vemo, katere barve oblačil nam najbolj pristajajo, bo jutranje kombiniranje nekoliko lažje.
Fotografija: Zelena morda ni najpogostejša izbira, a ljudem s toplim podtonom izredno pristaja. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Zelena morda ni najpogostejša izbira, a ljudem s toplim podtonom izredno pristaja. Foto: Shutterstock

Se vam kdaj zgodi, da se zjutraj oblečete v čudovito kombinacijo, ki tudi zelo lepo pristaja vaši postavi, a nekaj še vedno ni v redu. Ob pogledu v ogledalo vas nekaj zmoti, niste si povsem všeč, preprosto nekaj ne funkcionira. Pri takem problemu gre lahko za napačno barvno izbiro. Verjetno barva, ki ste jo izbrali, ne ustreza vašemu podtonu kože. Ga poznate?

Poznavanje svojega podtona kože lahko zelo olajša izbiro oblačil oziroma barve teh. Vsi, ki radi spremljamo modo, se pri izbiri oblačil nagibamo sledenju trendov, a z leti smo se že naučili, da se bolje obnese, če sledimo samim sebi in gradimo osebni slog. K temu sodi tudi poznavanje svojega podtona.

Kot piše portal Healthline, poznamo tri podtone; toplega, hladnega in nevtralnega. Topli podtoni se gibajo med odtenki breskve, rumene in zlate, hladni pa med rožnato do modrikaste. Nevtralni podton pa pomeni, da je enake barve kot vaš ten kože. Vedeti moramo namreč, da podtona ne enačimo s tenom kože (z izjemno pri nevtralnem podtonu). Kajti celo najbolj svetla koža ima lahko tople podtone in obratno, v temni koži so lahko svetli podtoni.

Kako ugotovimo, kateri podton imamo?

Kot piše Helena Pertot v knjigi Harmokromija (Mladika, Trst, 2023), iz garderobe vzamemo kose oblačil najrazličnejših barv. Oblačilo naslonimo pod brado in se pogledamo v ogledalo.

»Če vam bolje pristajajo barve, ki vsebujejo kanček modre, kot so jagodna, malinova, borovničeva, siva, smaragdna, snežno bela, magnetna (rdečkasto vijoličasta) in srebrna, je po vsej verjetnosti vaš podton hladen. Če pa vam pristajajo barve s pridihom rumene, kot so gorčična, rjava, oranžna, bež, olivno zelena in zlata, imate najbrž topel podton,« piše Pertotova.

Roza in snežno bela za hladni podton. Foto: Shutterstock
Roza in snežno bela za hladni podton. Foto: Shutterstock

Na Helathline pa pri definiranju podtona predlagajo še, da preverite barvo žil, če so te vidne. Če so vene videti zelenkasto, je vaš podton topel. Ljudje z modrimi oziroma vijoličastimi venami pa imajo hladen podton. Žile, ki so v enakem odtenku kot koža, pa nakazujejo nevtralen podton.

Tudi nakit je lahko tisti, ki vam pomaga pri prepoznavanju podtona. Če se bolje počutite s srebrnim nakitom, potem je naš podton hladen. Rumeno zlato in rožnato zlato je za tiste s toplim podtonom. Če pa radi kombiniramo oba odtenka nakita in nam tudi oba pristajata, je naš podton nevtralen.

PREBERITE ŠE -> FOTO: Udobni sandali, ki bodo čudovito dopolnili vaš poletni videz

Bela barva za oba podtona

Bela oblačila so klasična in izjemno priljubljena. Kdo pa se bo v njih najbolje počutil? Pristaja obema podtonoma, a tudi je seveda en ampak. Povsem bela, snežno bela barva je za tiste s hladnim podtonom, posamezniki s toplim podtonom pa naj izberejo umazano belo.

Sicer pa naj gre izbira oblačil takole:

Hladen podton - modra, roza, vijolična, modro zelena, siva, srebrna

Topel podton – oranžna, bež, marelična, rumena, olivno zelena, zlata

Topel podton se lepo ujame z bež barvo oblačil in rose zlatom. Foto: Shutterstock
Topel podton se lepo ujame z bež barvo oblačil in rose zlatom. Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE -> Jagodni izbor najlepših svetlih superg za pomlad in poletje 2024 (FOTO)

Napake, ki se jim raje ognimo

Če sodimo v skupino s toplim podtonom, potem se izogibajmo sivi, črni, sinje modri, temno modra ali temno rožnata. Verjetno ste se zataknili pri črni, saj ta velja za klasiko. Seveda lahko izberete črne hlače ali krilo, zgornja oblačila pa bodo bolje delovala v drugih barvah. Če se črni vseeno ne bi odpovedali, lahko videz uravnotežite s šalom, rutko ali opaznim nakitom v barvi, ki je za vas primerna.

Za hladni podton je najmanj primerna rjava barva. Prav tako niso dobra izbira bež, slonokoščena in oranžna, temno rdeča ali gorčično rjava. Enako kot pri toplem podtonu, če se kateri od ’’prepovedanih’’ barv ne morete odreči, kombinacijo uravnotežite z dodatki.

Ženskam s hladnim podtonom lepo pristajajo siva in srebrna oblačila. Foto: Shutterstock
Ženskam s hladnim podtonom lepo pristajajo siva in srebrna oblačila. Foto: Shutterstock

Morda se boste s poznavanjem podtonov in upoštevanjem nasvetov v oblačilih počutili bolje, morda pa je vaša ljubezen do določenih barv močnejša in se od njih ne morete posloviti. Kar je seveda povsem pravilno. Pri modi in slogu je najbolj poslušati sebe ter vedeti, da so smernice za tiste, ki pri izbiri oblačil potrebujejo nekaj navdiha.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte