Vsi dobro vemo, da vonji vstopijo v naše telo skozi nos, kjer skozi receptorje iz nosu potujejo skozi živce, ki jih vodijo do možganov. Tam se obdelajo in po potrebi pošljejo naprej. To je najbolj kratek opis, ki vam ga lahko damo, ne da bi vas obremenjeval z izrazi iz biologije.

Kako pa vonji dejansko vplivajo na naše možgane? Hipokampus je čarobno mesto, kjer se kratkoročni spomin spremeni v dolgoročni spomin. Del možganov, kjer predelujejo vonjave, je zelo blizu hipokampusu, zato so spomini (pa tudi občutki!) tesno povezani z vonjavami. Verjetno se vam je zgodilo, da vas je kak naključni vonj nepričakovano teleportiral na povsem drugo mesto - zdaj poznate kemično ozadje! 

Foto: Pyrozhenka/Shutterstock

Pojavi pa se drugo vprašanje - zakaj vonji vzbujajo čustva? Pravzaprav vonji sami po sebi niso čustva, ampak so spomini, ki so po drugi strani vonji. Toda, da ne čuti vsak človek enako. Vzemimo za primer otroški spomin - vonj vaše najljubše jedi. Ta vonj vas bo morda spominjal na popoldneve, preživete v družbi starih staršev, medtem ko bo morda koga spomnil na njegovo najljubšo restavracijo, odvisno od interakcije vonja in naših spominov. 


Način, kako naši možgani sprejemajo in predelujejo vonjave, je precej zapleten in o njem je treba še veliko pisati. Za večino ljudi vonj vanilje ali sivke samodejno spodbuja razpoloženje. Po drugi strani pa vonj smeti popolnoma drugače vpliva na naše možgane. Na vprašanje, kako različni vonji vplivajo na naše razpoloženje, nimam preprostega odgovora - različni vonji ustrezajo vsem in obstajajo različni spomini. Toda na splošno so vonji, ki naj bi dvignili razpoloženje in povečali produktivnost limona, sivka, jasmin, rožmarin, cimet in poprova meta.

Vsak od nas ima nekaj dišečega spomina, ki nas popelje v nekaj lepših trenutkov. In po kakšnem vonju si boste zapomnili letošnje poletje? Morda vam pride prav nekaj namigov. 

Bruno Banani Summer omejena izdaja; na voljo ženski in moški vonj • Pepe Jeans Cocktajl Edition, omejena izdaja; na voljo ženski in moški vonj • S.Oliver Feels like summer; ženski vonj • Adopt različne variacije dišav edp 30ml; ženski vonji • Naomi Campbell Cat deluxe; ženski vonj • Christina Augilera Definition; ženski vonj • James Bond 007 Pour Femme; ženski vonj •  David Beckham Bold Instinct; moški vonj