Kozmetika Melvita je pionirka francoske ekološke lepote že več kot 35 let. Naravi je zavezana vse od ustanovitve, saj v francoskem departmaju Ardèche še danes njen sedež in ekotovarna stojita v srcu tamkajšnje divje in neokrnjene ter biotsko raznovrstne flore in favne. Mnogo sestavin za kozmetične izdelke tako ne prepotuje dolge poti od travnika do laboratorija, saj Melvita podpira lokalne kmetovalce, ki pri gojenju ne uporabljajo pesticidov. 

Med, čebelji vosek in matični mleček so naravne sestavine, ki jih Melvita v svojih formulah veliko uporablja. So plod pridnih čebel, ki živijo v departmaju Ardèche.

Vse to in še več je tudi pogoj za pridobitev ekoloških certifikatov Eccocert in Cosmebio, ki zapovedujeta, da mora biti najmanj 95 odstotkov vseh sestavin v kozmetičnem izdelku naravnih ali pridobljenih z ekološkim poljedelstvom. Prav vsi Melvitini izdelki imajo obe potrdili. Pravzaprav si prizadevajo še za bolj čisto kozmetiko, kot jo zahtevajo ekološki standardi, in zato v svojih formulah ne uporabljajo sestavin, ki jih ekološka kozmetika sicer dovoljuje, a utegnejo dražeče vplivati na človeka (to so denimo aluminijev klorohidrat in določeni surfaktanti).

Melvitina kolekcija rastlinskih olj je najbolj testirana (sestava, čistost, lastnosti) kolekcija na trgu ekološke kozmetike.

Naravno ni nujno ekološko

Na drugi strani pa oznaka naravna kozmetika v lepotni industriji ne pomeni veliko. Marsikaj, kar najdete na trgovskih policah, ima danes napis naravno, a če obrnete embalažo, boste na seznamu še vedno našli neprijetne sestavine, kot so mineralna olja, sintetične dišave, silikoni, parabeni, umetni konzervansi, gensko spremenjene sestavine itn. Ekološki certifikati izrecno prepovedujejo njihovo uporabo v kozmetiki, a pri obljubi naravno zakonskih ovir preprosto ni. Da ne boste kupovali mačka v žaklju, pozorno berite sestavine. 

Melvita uporablja v svojih izdelkih skupno kar 900 naravnih sestavin.

Do kože prijazna kozmetika nadomešča sporne kemikalije z učinkovitimi ekološkimi ali naravnimi sestavinami rastlinskega izvora in prav to je uspelo Melviti, saj v izdelkih uporablja skupno kar 900 naravnih sestavin. V tabeli lahko odkrijete, katere priljubljene sintetične sestavine so pri njih prepovedane in kaj uporabljajo za prijazno zeleno alternativo. Glede na to, da vsaka ženska v življenju nanese na kožo v povprečju več kot deset kilogramov konzervansov, je pametno razmisliti o izdelkih, ki vsebujejo naravne in zdravju prijazne.


Sporna kozmetična sestavina
Zakaj je škodljiva? 

Melvitina zelena alternativa 
Mineralna olja 
Pridobljena so iz petrokemikalij in ustvarijo okluzivni film, zato jih v kozmetiki pogosto uporabljajo, da preprečijo izgubo vlage v koži. A problematična so, ker koži onemogočijo dihanje. Dolgoročna uporaba mineralnega olja povzroči, da se koža navadi nanj, obenem pa lahko povzroči tudi neuravnovešeno izločanja sebuma.
Naravna in ekološka rastlinska olja, pridobljena s hladnim stiskanjem jedrc ali maceriranjem cvetov. Bogata so z aktivnimi sestavinami in se lažje vpijejo v kožo. 
Parabeni 
So eni izmed najpogosteje uporabljenih kozmetičnih konzervansov, in tudi eden od najpogostejših vzrokov kožnih alergij. Ti protimikrobni konzervansi veljajo za hormonske motilce in se hitro vpijejo v kožo ter se kopičijo v človeškem telesu in tako na dolgi rok ogrožajo zdravje.
Vitamin E je naravni antioksidant, ki ga najdemo v nekaterih oljih. V majhnih količinah lahko kot konzervans uporabljamo tudi alkohol. 
Triklosan 
Nevaren konzervans, ki se pogosto uporablja v izdelkih, kot so zobne paste. To pomeni, da ga lahko neposredno zaužijemo. Obstaja sum, da škoduje naravni flori kože ter da vpliva na raven estrogena in delovanje ščitnice.
Eterična olja, drugi naravni protimikrobni konzervansi in tisti konzervansi, ki so potrjeni za uporabo v ekološki kozmetiki. 
Silikoni 
Pogosto se uporabljajo v šamponih, balzamih in kremah, na koži oziroma laseh pa ustvarijo film. Ta film preprečuje dihanje las oziroma kože, poleg tega pa verjetno vsebuje toksične snovi, ki niso biološko razgradljive.
Čebelji vosek, naravna guma in smola
Sulfati 
Večinoma se uporabljajo v izdelkih za čiščenje, saj izboljšajo penjenje. Uporabljajo se tudi kot čistilci, emulgatorji in stabilizatorji. Nekatere od njih so agresivne do kože in lahko povzročijo draženje. Večina teh snovi ni biološko razgradljiva.
Derivati sončničnega olja, alg in sladkorja
Aluminijev klorohidrat 
Uporablja se v dezodorantih in antiperspirantih za oženje por in zaviranje naravnega znojenja. Obstaja sum, da je škodljiv za zdravje in da je potencialno rakotvoren.
Nesulfatne površinsko aktivne snovi na rastlinski osnovi,ki so prijaznejše do narave (na primer derivati sončničnega olja, alg insladkorja), ali nežne sintetične sestavine, ki so potrjene za uporabo vekološki kozmetiki.


Slovo od kemikalij je Melviti uspelo predvsem zaradi ekološkega medu, cvetnih vodic in rastlinskih olj, ki jih mešajo v svoje negovalne izdelke. Te tri skupine kakovostnih sestavin so narejene izključno iz rastlin in so tako čisti odraz narave. Ekološka rastlinska olja pridobivajo s prvim hladnim stiskanjem ali maceriranjem skrbno izbranih semen, cvetov, koščic ali korenin. Cvetne vodice pridobivajo z edinstvenim postopkom destilacije cvetov. Cvetni prah za ekološki med pa na travnikih in gozdovih v departmaju Ardèche nabirajo čebele. 

Melvitina damaščanska vrtnica izvira iz Irana, kjer cvetove destilirajo, da bi pridobili cvetno vodico, in ne eteričnega olja.

Že same po sebi imajo te sestavine neverjetno lepotilno moč, zato jih v Melvitinem kozmetičnem naboru najdete tudi kot samostojne izdelke. Tako jih lahko sami po želji mešate in uporabljate med seboj ter prilagodite lepotne obrede potrebam svoje kože in počutju. Na Melvitini spletni strani najdete veliko receptov za nego, odkrijete pa lahko tudi druge izdelke in se natančno podučite o vseh sestavinah v njih. Pri Melviti namreč ničesar ne skrivajo, saj se zavedajo, da je iskrenost lepa čednost. 

Ekološko indigovo olje je Melvitina inovacija, zaščitena s patentom, in so jo razvijali kar tri leta. Pridobivajo ga iz rastline indigo (tiste, ki jo na Japonskem še danes uporabljajo za barvanje čudovitih modrih oblačil), a povsem brez kemičnih topil, dodatkov ali konzervansov. Zelene liste indiga, ki ga gojijo v Franciji, najprej naberejo in macerirajo, nato pridobljeno tekočino, ki je sedaj modre barve, prelijejo in ji pričnejo dodajati kisik. S filtracijo izločijo delce, ki postanejo moder indigov prah, iz tega pa nato v laboratoriju pridobijo bogato olje rožnate barve, ki se imenuje indirubin.