Nemalo je takšnih, ki preprosto ležejo k počitku naličeni – ker so zvečer preveč izčrpani in zaspani, da bi odstranili ostanke kozmetičnih izdelkov. Le kakšna škoda lahko nastane, pogosto odmahujejo z roko, a dejstvo je, da ima koža spomin in ličil ter različnih onesnaževalcev, ki jo dušijo čez noč, ne bo pozabila tako zlahka. Preberite si, kaj vse se lahko zalomi, če zanemarimo večerno nego obraza.Suhost. Koža je v večernih urah manj navlažena, zato potrebuje dodatno razvajanje. Če ne odstranimo ostankov ličil in umazanije, ne more ustrezno zadrževati vlage, zato se bo začela luščiti in sušiti!

Bledica. Ko se naberejo odmrle celice, ki jih ne odstranimo, na njih pa je kup ostankov ličil, koža ne odbija svetlobe pravilno, zato deluje bleda in brez življenja.

Preberite še: Kaj sporoča oblika šminke

Vnetja. Če želimo, da je koža zdrava, jo moramo ustrezno negovati, le tako se bo lahko ustvarila zdrav zaščitni film, s katerim se bo bojevala proti škodljivcem iz okolja. Koža se lažje vname, srbi in se lušči. Izjemno občutljive so oči, ki se – če so obdane z nečistočo – zelo hitro vnamejo.Akne. Umazanija, odvečna maščoba in ostanki ličil so odlična podlaga za razvoj aken. Koža tako ne diha normalno, pore se mašijo – in pojavijo se nadležni mozoljčki.

Prezgodnje staranje. Umazani delci, nakopičeni na povrhnjici, počasi prodirajo skozi pore in tam nadaljujejo svoje škodljivo delovanje. Če kožo zanemarjamo dalj časa, lahko poškodujemo kolagen in pigment ter sprožimo zgodnje staranje. Z redno večerno nego sproti odstranjujemo posledice škodljivega izpostavljanja soncu, smogu, vetru in ličilom ter drugim dejavnikom tveganja, zato vsaj zavoljo mladostnega videza koži privoščimo ustrezno čiščenje.

Preberite še: Rože ali kamen?

Razpokane ustnice. Ustnice so  izjemno občutljive in potrebujejo posebno nego. Če na njej dolgo počiva šminka, se morebitne škodljive sestavine absorbirajo in dražijo kožo, kar lahko povzroči vnetja in razpoke. Če na izdelku piše, da je obstojen kar 24 ur, še ne pomeni, da ga ne smete prej odstraniti!