Znanstvene raziskave dokazujejo, da človeški nos zazna kar bilijon vonjev! Le redki med nami pa imajo sposobnost, da jih prepoznajo in poimenujejo več tisoč. Caroline de Boutiny je bila pri svojih 24 letih eden najmlajših »nosov« na svetu. Profesionalna parfumerka iz svetovne prestolnice parfumov, mesta Grasse v čudoviti notranjosti Azurne obale v Franciji, jih je v 12 letih izdelala več kot dvesto. Danes komponira v eni prvih parfumerij na svetu s skoraj tristoletno tradicijo, v prestižnem Galimardu.

Ali kot »nos« res zaznate in poimenujete več kot 2000 vonjav?

Ja, res je. (smeh) Služba nosa je zahtevna, a prinaša tudi izjemno zadovoljstvo. Svojega talenta se zavedam že vse od šestega leta. Z nosom ves čas raziskujem in skušam prepoznati vonjave okrog sebe. Že kot otrok sem vedela, da bo moj življenjski poklic. Študij je kar dolg. Traja sedem let, a če je strast, ni težav. 

Obstajajo stoodstotno naravne dišave, na drugi strani pa je seveda ogromno sintetičnih parfumov. To so recimo vonji, ki jih ne moreš iztisniti iz narave, na primer vsi morski vonji. Da bi jih lahko nosili, jih moramo umetno ustvariti. Pri tem je pomembno, da so sintetični ekstrakti dodani naravnim, in ne obratno. Če greste v blagovnico, so dišave, ki stanejo okrog 20 evrov, vse bolj ali manj sintetične. 

Ali ločujete med najljubšimi in najgnusnejšimi vonjavami?

Mogoče boste mislili, da sem nora, a na svetu sta dva vonja, ki ju resnično sovražim: vonj kumarice in vonj kumine. Problem pa je, ker moji otroci obožujejo kumare! V zadnjih letih sem našla tudi svojega najljubšega – vonj tuberoze. Je izjemna rastlina, ki cveti samo en mesec, od sredine avgusta do sredine septembra. Ko je sezona, jo imam vedno tudi doma! Vonj je izjemen in zelo močen. Šopek doma aromatizira vso hišo. Čez dan ga komaj zaznaš, zvečer in ponoči pa je noro intenziven. 

Kaj pa najbolj nenavaden vonj?

Oudh. Katastrofalen vonj oudha. Arabska dišava, ki je – če jo povohate čisto – zelo močna in ima vonj po … kakcih. A če jo povohate v parfumski mešanici in jo pravilno kombinirate, lahko dobite … recimo vonj čokolade. Ko govorimo o parfumih, lahko v čisto vsakem najdem kaj pozitivnega. Prav zdaj recimo po posebnem naročilu izdelujem parfum iz industrijskega kanabisa (brez THC). Nisem ga poskusila še v nobeni obliki, zato je morda čas, da se poigram z njegovim vonjem. 

Prave parfume najdete samo v specializiranih trgovinah (niche market). V drogerijah je največji delež končne cene steklenička, v kateri je dišava. Pri pravih parfumih pa je steklenička enostavna. Vsa vrednost je v soku. 

Med tako imenovanimi nosovi so predvsem moški. Zakaj so ženske redke?

Sprva je bil to moški poklic, zdaj pa prihajajo tudi ženske. Problem je, ker se naše zaznave lahko spreminjajo, recimo z materinstvom. Imam tri otroke in vsaka nosečnost je bila zame izziv. Ko sem razvijala parfume, je bil proces daljši. Nisem mogla vohati tako kot običajno. 

Kaj pa po porodu?

Vse se je znova postavilo na svoje mesto. Lahko vonjam enako dobro, se je pa moj okus spremenil! In to z vsakim otrokom. Vonj je v resnici neke vrste evolucija. 


Se v dneh, ki prihajajo, torej bojite tudi prehlada?

Drži. Še bolj pa se bojimo covida, ker izgubiš tudi voh. Kolega iz parfumerije je v začetku marca zbolel za covidom, pa se mu še vedno ni vrnil. K sreči ni parfumer. Toda sama si ne predstavljam življenja brez vonjev.

Ali se glede na sposobnosti lahko po vonju tudi orientirate? Hodite kdaj po ulici z zaprtimi očmi?

Mojbog, po ulicah nikoli. (smeh) Ko dežuje, je hudo. Takrat se dvignejo vse vonjave. Enako poleti, ko je zelo vroče. Podobno zastrašujoče, kot če imaš popoln posluh in nekdo »fuša«. 

Grasse, kjer delate, je proglašen za svetovno prestolnico parfumov. Zakaj?

Ni naključje, da se je parfumska industrija začela prav tu. Zaradi ugodne mikroklime je bilo območje Grasse pred približno tristo leti vse polno cvetlic. Tu so rasli vrtnice, jasmin, tuberoza, pomarančni cvet … Težko si to predstavljamo, saj so cvetlična polja na tem območju danes prava redkost zaradi avtomobilskega onesnaževanja. Povsod so hiše, cvetlic pa ni. Zdaj rože kupujemo v Bolgariji, Maroku in Turčiji. Nikjer drugje ne najdeš tako kakovostnih rož, kot so te. Predvsem iz Bolgarije. 

Koliko cvetnih listov pa potrebujete za stekleničko parfuma?

Za kilogram aromatičnega olja potrebujemo tri tone cvetnih listov. In vsi morajo biti nabrani zgodaj zjutraj, okrog pete ure. Pred sončnim vzhodom! To je najboljši čas za nabiranje rož in takrat najbolj dišijo. 

Kolikokrat pa zgrešite, preden skomponirate popoln parfum?

Zgodi se, da je že prvi poskus pravi. A redko. Komponiranje lahko traja tudi več let, odvisno, kaj iščemo. Včasih moramo parfum odložiti in se k njemu vrniti čez nekaj mesecev. Potem je lažje. Ko delamo parfume za Galimard, smo svobodni. Povsem drugače je, ko delamo za druge velike znamke – ostati morajo neimenovani –, kjer nas omejujejo vnaprej znani datumi izdaje.

Kako se vaš pristop pridobivanja vonjave razlikuje od tistega v Süskindovi knjigi Parfum?

(smeh) Če izvzamemo osrednjo zgodbo, knjiga oziroma film podajata zelo jasno recepturo za izdelavo parfuma. V lesene zabojnike, napolnjene z mastjo (vazelinom), za en dan položimo sveže cvetne liste. Ta postopek vsak dan ponovimo s svežim cvetjem. Odstranimo cvetne liste in mast, ki vsebuje olja, zmešamo z alkoholom. Olje se raztopi v alkoholu, ta v nadaljnjem postopku izgori, ostane pa močno koncentrirano parfumsko olje. Mešanico zamrznemo, da kristalizira, nato pa se vosek utekočini. S filtriranjem ga odstranimo. Tinkturo z dišavami ponovno damo v alkohol, po tem procesu pa vse skupaj še v vakuum, da se znebimo alkohola. Tako dobimo čisto dišavo. 

Se torej počutite bolj kot znanstvenica ali umetnica? Konec koncev je v parfumih veliko kemije.

Kemija je zelo pomembna, ko razvijaš dišavo, saj je treba poznati strukturo vseh sestavin in kako reagirajo med sabo. Kot parfumer pa delaš z aromami, zato se počutim kot umetnica. Komponiramo prijetne dišave, pri čemer pa je vsa kemijska sestava že znana. Ni nam treba poznati vseh molekul. Kemija je osnova, a ko ustvarjam, ne razmišljam o njej. Podobno kot glasbenik. Poznati mora note, lestvice, zakonitosti v glasbi. A ko ustvarja, ne razmišlja o teoriji. 

Kakšni pa so povsem življenjski nasveti za ločevanje dobrih parfumov od slabih?

Parfumov nikoli ne kupujte na hitro. Najprej izberite ustrezen vonj na papirju, potem ga preizkusite na koži. Vonj se v stiku s kožo namreč vselej spremeni. Lahko malo ali zelo. Spremljati morate njegov razvoj. Vedno svetujem: nadišavite se in se v parfumerijo vrnite čez dve uri, ko boste videli, kako se razvije. V 90 odstotkih boste razočarane! 

Parfume boste v najboljši kondiciji obdržali, če jih boste imeli v temnem prostoru, kjer se temperatura ne spreminja. Vsaj ne izrazito hitro. Če hranite parfume in vina na istem kraju, nič ne zgrešite. Potrebujejo povsem enake razmere. 

Kaj pa kakovost?

Obstajajo stoodstotno naravne dišave, na drugi strani pa je seveda ogromno sintetičnih parfumov. Ti nam dajejo možnost veliko širše palete vonjav. To so recimo vonji, ki jih ne moreš iztisniti iz narave, na primer vsi morski vonji. Da bi jih lahko nosili, jih moramo umetno ustvariti. Pri tem je pomembno, da so sintetični ekstrakti dodani naravnim, in ne obratno. Prepričana sem, da tudi amater zazna popolnoma sintetični parfum, saj je razlika občutna. Ne poznam vaših znamk, a če greste v blagovnico, so dišave, ki stanejo okrog 20 evrov, vse bolj ali manj sintetične. 

Torej je cena odsev kakovosti?

Brez dvoma. Prave parfume najdete samo v specializiranih trgovinah (niche market). Če zanj odšteješ 3000 evrov, ni dvoma o kakovosti rož, ki ga sestavljajo. V drogerijah je največji delež končne cene steklenička, v kateri je dišava. Pri pravih parfumih pa je steklenička enostavna. Vsa vrednost je v soku. 


Kaj pa hranjenje?

V najboljši kondiciji jih boste obdržali, če jih boste imeli v temnem prostoru, kjer se temperatura ne spreminja. Vsaj ne izrazito hitro. Če hranite parfume in vina na istem kraju, nič ne zgrešite. Potrebujejo povsem enake razmere.

Ali trenutno nosite parfum?

Ko delam, ga ne nosim, saj je moteč pri delu, ki ga kot nos opravljam. Ampak danes je moj prosti dan! Moj najljubši je Canaica iz edicije Galimarda z vrhunsko noto karamele in ylang ylanga (dišeče kanange) in seveda moje najljubše tuberoze.