Staranje kože je in bo neizogibno. Še vedno iščemo čarobno nego, ki bi ga lahko ustavila. Na voljo je mnogo posegov, ki so namenjeni temu. Med najnovejšimi je cryoterapija oziroma krioterapija obraza, ki jo pri nas v svojem centru zdravja in lepote, izvaja izkušena kozmetičarka Karmen Puntar. 

Kaj je krioterapija obraza?

Krioterapija oziroma skrajšano krio obraza je lokalno vpihavanje hlapov tekočega dušika in tako je koža izpostavljena izredno nizkim temperaturam do –160 stopinj Celzija. Traja nekaj minut in je precej osvežujoča ter sproščajoča. 

Nižje temperature ne zmanjšajo samo por, ampak tudi zmehčajo gube. Zaradi aktiviranja hormonov in encimov se poveča nastajanje kolagena, kar pripomore h glajenju gub. Koža postane sveža, gladka in sijoča ter mladostnega videza. 

Od kod pa je prišla, kje so jo »izumili«?

V 70. letih je krioterapijo prvič uporabil japonski zdravnik dr. Tošima Jamaguči kot tehniko za zdravljenje revmatoidnega artritisa in multiple skleroze. Dobil je neverjetne rezultate in tako jo še danes uporabljajo v medicini za takšne težave, odpravljanje oteklin in vnetij, spodbujanje prekrvitve, zmanjševanje bolečin in pospeševanje zdravljenja. Lokalno krioterapijo, tako imenovani cryofacial, je v 90. letih uporabil dr. Kuehne iz Los Angelesa na posameznih delih telesa in obraza. Rezultati so bili vidni pri pomlajevanju obraza, izredno pa blaži tudi ekcem, luskavico in dermatitis. 


Zakaj je koristna, zlasti na obrazu?

Izboljšana prekrvitev omogoči boljšo, hitrejšo in bolj učinkovito absorpcijo kozmetičnih izdelkov, ki jih nanašamo po terapiji. Obenem se zmanjšajo lokalne otekline zaradi zadrževanja limfne tekočine. Krioterapija pripomore tudi k stimulaciji proizvodnje kolagena, kar izboljša gostoto kože, čvrstost (lifting), zmanjša pore, poenoti ten. Ne nazadnje se okrepi imunski sistem.

Kako pa poteka postopek?

Najprej dobro odstranimo ličila in očistimo obraz, nato začnemo nego. Cryo-T Med je naprava intenzivnosti 1, 2 ali 3. Vpihavanje dušika izvajamo od 10 do 12 minut. Pri tem ročnik premikamo po vsem obrazu. Po kriostimulaciji lahko kožo zmasiramo in uporabljamo izdelke za vlaženje ali proti staranju, kajti po postopku je bolj dovzetna za vsrkavanje sestavin. 

Mar ekstremne temperature nič ne škodijo koži, kapilaram?

Nikakor. Ko je izpostavljena izredno nizkim temperaturam, se žile krčijo (vazokonstrikcija) in širijo (vazodilacija). Pri tem se poveča sproščanje hormonov endorfinov, kortizola, adrenalina in protivnetnih struktur (mediatorjev), kar pripomore k povečanju nastajanja kolagena in krvnih telesc. Telo se odzove s svojim obrambnim mehanizmom, da vzpostavi normalno stanje za delovanje. 

Za vpihavanje dušika je priporočljivo vsaj 10 terapij dvakrat na teden, ena traja manj kot 30 minut. Rezultati so odlični, če krioterapijo vključimo v nege z radiofrekvenco, ultrazvokom ali endoterapijo. Vsrkavanje izdelkov je tako intenzivnejše in rezultati so izjemni.  

Za katero skupino žensk je krioterapija najbolj primerna?

Primerna je malone za vse, ki jih pestijo zmanjšana čvrstost in tonus kože, zabuhlost pod očmi zaradi nabiranja limfne tekočine, povečane pore na koži, akne, hiperpigmentacije ali si želijo regeneracije po posegih, kot so kemični pilingi, injekcije plazme, botoks, hialuronska polnila. Zdravi tudi kronična kožna stanja, kot so luskavica, dermatitis in ekcem. 


Komu pa jo odsvetujete?

Vsem, ki imajo težave z dihanjem, nosečnicam, tistim, ki imajo opekline, kovinske vsadke, so občutljivi za mraz, in tistim, ki imajo stalno rdečico ter zelo popokane kapilare.

Ali terapija pomaga pri zmanjšanju maščobnih blazinic na obrazu oziroma podbradku?

Ne, žal. Za to je primeren postopek kriolize, ki z zamrzovanjem maščobnih celic zmanjša maščobne blazinice. Pri tej terapiji zamrznemo maščobne celice, zato razpadejo.

Kolikokrat pa je treba ponoviti postopek, da dosežemo res dober učinek?

Za vpihavanje dušika je priporočljivo vsaj 10 terapij dvakrat na teden, ena traja manj kot 30 minut. Rezultati so odlični, če krioterapijo vključimo v nege z radiofrekvenco, ultrazvokom ali endoterapijo. Vsrkavanje izdelkov je tako intenzivnejše in rezultati so izjemni. Glede na stanje kože stranki svetujemo, kolikokrat je postopek treba ponoviti, da so rezultati optimalni. 

Lokalno vpihavanje hlapov tekočega dušika ima na kožo izjemne pozitivne učinke.

Ali krioterapija poenoti tudi ten kože, če imamo težave s tem?

Seveda, priporočam!

Izboljša torej tudi njeno čvrstost?

Pri krioterapiji obraza tekoči dušik, hladnejši od ledu, ohladi površino kože za takojšnjo vazokonstrikcijo ali zategovanje krvnih žil – in z njimi tudi nadležne pore. Pravzaprav je odziv telesa na uravnavanje temperature tisti, ki povzroči, da se kožne celice krčijo, kar k sreči za nas pomeni, da je koža bolj čvrsta. 

Bistvo krioterapije je, da spodbuja in pospeši naravni proces delovanja kože. Zaradi nenadne izpostavljenosti hladnemu zraku naše telo »misli«, da zmrzuje, zato sproži kri, da hiti proti vitalnim organom, da ohrani telesno toploto. Vse to pomaga olajšati celični promet in spodbuditi telesne zdravilne mehanizme. 

Kaj pa pomladitev? Koliko res zavre nastanek starostnih gubic?

Nižje temperature ne zmanjšajo samo por, ampak tudi zmehčajo gube. Delno zaradi učinka zategovanja, ki se pojavi, pa tudi zaradi povečanega pretoka krvi. Ko se seansa konča in se vaša temperatura normalizira, se krvne žile ponovno razširijo, celice kože dobijo svežo, s hranili bogato kri. Zaradi aktiviranja hormonov in encimov se poveča nastajanje kolagena, kar pripomore h glajenju gub. Koža postane sveža, gladka in sijoča ter mladostnega videza. 


Če povzameva: kaj je bistvo krioterapije?

Bistvo krioterapije je, da spodbuja in pospeši naravni proces delovanja kože. Zaradi nenadne izpostavljenosti hladnemu zraku naše telo »misli«, da zmrzuje, zato sproži kri, da hiti proti vitalnim organom, da ohrani telesno toploto. Kapilare se razširijo, bele krvne celice začnejo delovati, da nas zaščitijo, možgani pa sproščajo adrenalin, da stimulirajo organe – vse to pomaga olajšati celični promet in spodbuditi telesne zdravilne mehanizme. Gre za nov, povsem neinvaziven način pomlajevanja kože, ki ga lahko ponudimo tudi pri nas, ne samo zunaj naših meja.

In še vaš splošni nasvet za nego kože, prosim.

Koža je naše ogledalo. Vidne spremembe razpoloženja, nepravilna prehrana, težave s hormoni in stres se poznajo na njej. Pomagamo ji lahko tako, da jo pravilno negujemo doma. Gibanje na svežem zraku in uravnotežena prehrana z veliko zelenjave bosta pripomogla k boljšemu videzu. Privoščite si odklop z dobro masažo in kakšno razvajanje v kozmetičnem salonu. Naredite nekaj samo zase. Ura, ki jo boste namenili sebi, bo izboljšala vaše razpoloženje in tudi vaših najbližjih.