Za vse obstaja rešitev

Telo med menopavzo proizvaja manj estrogena. Hormonsko neravnovesje povzroči pojave, kot so nihanja v razpoloženju, nalaganje odvečnih kilogramov, težave z lasmi in kožo, spremembe v telesni temperaturi, libidu. Ženske jih doživljajo različno. Pomembno je, da to sprejemate pozitivno ter si simptome olajšate s prilagoditvijo življenjskega sloga in navad.

Zdrave življenjske navade

Najprej poskrbite za utečeno spalno rutino. Spat pojdite vsak dan ob isti uri. V spalnici nekoliko zmanjšajte gretje, če je mogoče, spite ob polodprtem oknu. Čez dan popijte dovolj vode in se redno gibajte. Telesno aktivnost prilagodite svojim zmožnostim; izkoristite pa jo lahko tudi za druženje z družino in prijatelji. Z njo boste ostali v formi in se bolje počutili. Prehranjujte se zdravo; zaužijte čim manj sladkorja ali ga popolnoma izločite. Jejte tudi čim manj začinjeno in pekočo hrano. Zagotovite si zadosten vnos vitaminov in mineralov, kot sta kalcij in magnezij. Za manj stresa poleg telovadbe še meditirajte. Dovolj je med pet in deset minut globokega dihanja s trebušno prepono: skozi nos noter in skozi usta ven.

Nega obraza in las

Nege telesa, zlasti kože na obrazu in las, kjer so posledice menopavze še posebej vidne, se lotite z ustreznimi pripomočki. Lomljive in izpadajoče lase nahranite s hranljivimi maskami in oljem za lase; za barvanje uporabite blažje in manj škodljive prelive. Kožo na obrazu in vratu, ki je sploh ob začetku menopavze hrapava, suha in brez sijaja, negujte z dnevno in nočno kremo, kot je Neovadiol iz Vichyja, ki je del linije za kožo na obrazu po 50. letu.

Lepota prihaja od znotraj

Sebe postavite na prvo mesto. Poiščite si nove izzive in zanimanja ter vsak dan naredite kaj zase. Omislite si vsakodnevne rituale in preživljajte čas z ljudmi, ki jih imate radi. Naj vam življenjska prelomnica ne zbije samozavesti – v njej poiščite navdih in možnosti za osebno rast. Rek, da lepota prihaja od znotraj, je morda res kliše, a vseeno drži – najlepša ženska je tista, ki je negovana, samozavestna in zadovoljna sama s sabo.

Širite pozitivno energijo

Skrb zase vas bo navdala s pozitivno energijo, ki bo postala nalezljiva. Navdih boste tudi vrstnicam, ki tako kot vi vstopajo v novo življenjsko obdobje. Svoje izkušnje in nasvete lahko neposredno delite z njimi v skupini na Facebooku, namenjeni ženskam, za katere menopavza ne pomeni nikakršne pavze in so združene pod geslom #BrezPavze v menopavzi.