Strokovnjakinja za branje obraza Jean Haner, ki je svoje ugotovitve utemeljila tudi na podlagi Kitajske medicine, trdi, da lahko iz ustnic razberemo značilnosti osebe in predvsem, kako se ta obnaša v odnosu do drugih. »Poteze, s katerimi se rodimo, niso naključne, povezane so z vsakim delom naše osebnosti, skupaj pa predstavljajo, kdo pravzaprav smo,« je zaupala ameriškemu Cosmopolitanu. In kaj povedo zakladnice poljubov o vas? 

Enakomerne ustnice 

Če niso ne tanke, ne polne, ampak srednje velikosti z rahlo ukrivljenostjo na zgornjem sredinskem delu, ste precej uravnovešena oseba. V odnosih z drugimi ne ustvarjate nepotrebne drame, prav tako pa niste utesnjujoči in pustite človeku dihati. Na koncu dneva si vseeno želite bližine in nekoga, s katerim se bosta dobro ujela. 

Polne ustnice (posledica lepotnih popravkov)

Po kitajski modrosti branja obrazov vsakršne spremembe, ki jih naredimo na svoji zunanjosti, vplivajo tudi na našo notranjost. Če se s potezami obraza poigramo tako korenito, kot to zahtevajo lepotni posegi, bomo zagotovo spremenili del svoje osebnosti. Hanerjeva ugotavlja, da posegi na ustnicah v posamezniku izzovejo potrebo po pozornosti in sebičnost. Takšne osebe tudi težje nadzorujejo svoja čustva. Bolj ko boste napihnili svojo zgornjo ustnico, večjo dramo boste ustvarjali na partnerskem področju. Če ste se odločili povečati spodnjo ustnico, pa to nakazuje, da imate radi ugodje. Radi ste razvajani, v življenju pa iščete užitke. 

Naravno polni ustnici 

Ženske s takšnimi ustnicami si želijo ustvariti družino. Materinstvo je na vrhu njihovih življenjskih prioritet. Kot predane matere postavljajo potrebe drugih na prvo mesto. Pomembni so jim tudi dobri prijatelji, nadvse pa cenijo pristne bližnje odnose.

Zgornja ustnica je naravno polnejša od spodnje 

Nakazuje radodarno osebo, polno empatije, ki jo potrebe drugih skrbijo prav tako kot njene lastne. 

Ozki ustnici 

Po naravi samotarji. Povsem radi so samski, saj ne čutijo potrebe po nepretrgani bližini. V odnosih se včasih težje izražajo, vseeno pa so lahko kot partnerji zelo prijetne osebe. 

Ustnice z izrazitim kupidovim lokom (zgornji rob ustnic je ostrih kotov)

Ustvarjalni, ljudje hitrih misli, ki obvladajo komunikacijo z drugimi. Ker jim možganski impulzi švigajo sem in tja, včasih spregovorijo, preden bi utegnili premisliti. Pazljivo, hitro utegnete izpasti neprijazni. 

Ustnice z mehkim kupidovim lokom (zgornji rob ustnic je okroglih oblik) 

To kaže na izredno prijazno osebo. Izkazati znajo sočutje in se posvetiti drugim. 

Ustnice z neizrazitim kupidovim lokom (zgornji del ustnic je skoraj raven) 

Če se prepoznate v opisu, pomeni, da nimate čustvenih mej. Radi se vmešavate in poskrbite za naloge drugih. Ker tako pogosto razdajate svojo energijo, največkrat pozabite na lastne potrebe. Umirite se, svet bo preživel tudi brez vaših reševalnih akcij. 

Ustnice, ki so naravno bolj polne v sredinskem predelu   

Uživate v soju žarometov in ste rojene zvezde. Radi imate pozornost in ne prenesete samote. Drama je vaše drugo ime, obožujete pa tudi zabavo.  

Majhna usta, polne ustnice 

Sprva tovrstne osebe mislijo le nase, a ko jim partner posveti dovolj  pozornosti, tudi one svojo energijo radodarno povrnejo partnerju.

Majhna usta, tanke ustnice

Odnosi z ljudmi jim predstavljajo velik križ. Ne čutijo velike potrebe bo ustvarjanju romantičnih zvez, v odnosu pa potrebujejo veliko časa, da se odprejo. 

Skoraj nevidna zgornja ustnica

V življenju jim je najpomembnejša kariera. Delavni so in težijo k izjemnim dosežkom. Te bodo postavili pred vsakršno romantično udejstvovanje. Prav zato se težko sprostijo in uživajo v partnerjevi bližini, ker v sebi ves čas čutijo neustavljivo potrebo po napredku. Hanerjeva opozarja, da ima to obliko ustnic kar 60 odstotkov moških. Naključje? 

Velika usta  

Ljudje s takšnimi usti, ki imajo polne ustnice, so darežljivi in radi pomagajo. Tisti, ki imajo velika usta, a tanke ustnice, pa so pravo nasprotje. Težko kaj podarijo, tudi svojega časa ne.

Gibanje ustnic

Ne glede na obliko vaših ustnic, pa opazujte njihovo obnašanje. Če nekdo čez dan zelo stiska in krči ustnice, je to lahko znak, da ima težave v odnosu do sebe in drugih.