1. SLS IN SLES (SODIUM LAURYL/LAURETH SULFATE) 

Penilca, ki ju dodajajo skoraj vsem izdelkom da se lepše penijo (šamponi, geli za tuširanje, milo, zobna pasta, peneče kopeli...). Pričnimo takole: SLS in SLES sta tako močna in poceni penilca, da jih uporabljajo tudi v gradbeništvu in avtomobilski industriji. Ne le, da pogosto dražita kožo, človeškemu organizmu lahko povzročita strašljivo škodo: upočasnjujeta celjenje, z lahkoto se absorbirata v vitalne organe, uničujeta lasne mešičke in s tem poškodujeta rast las, celo povzročita nastanek sive mrene pri odraslih, pri otrocih pa vplivata na razvoj oči. Potrebujete še dodaten razlog, da se izognete tema spojinama? 

2. PETROLEJ ali MINERALNO OLJE (PETROLEUM/PARAFFIN/MINERAL OIL)

Petrolej ali po domače vazelin najdemo v mnogih ličilih za ustnice, od label do šmink in lipglosov. Dodajajo ga tudi oljem za nego dojenčkove kože in lasni kozmetiki. Spojina je zdravju škodljiva, saj ob nanosu zamaši kožo, ki tako ne diha več. S tem oslabi njeno obnavljalno funkcijo in koža se hitreje stara ter razvije občutljivost, kot je denimo dermatitis. 

3. FORMALDEHID (FORMALDEHYDE)

Brezbarven plin formaldehid kozmetična podjetja premeteno skrivajo pod imeni quaternium-15, DMDM hydantoin, imidazolidinyl urea, diazolidinyl urea, sodium hydroxymethylglycinate, 2-bromo-2-nitropropane-1,3 diol (Bronopol), glyoxal in oxaldehyde. Le redko boste na seznamu sestavin našli njegovo prvotno ime, je pa pogost spremljevalec lakov za nohte, šamponov, gelov za tuširanje, lepila za trepalnice in izdelkov za nego las. Ameriška Agencija za varstvo okolja EPA je formaldehid spoznala za rakotvoren, povzročal naj bi pljučnega raka in več vrst levkemije. Ker v človeško telo vstopi skozi dihala tudi draži nos, grlo in oči, lahko povzroča astmo in živčne ter imunološke zastrupitve. Na Japonskem in na Švedskem so ta plin že zakonsko prepovedali za uporabo v kozmetiki.

4. HIDROKINON (HYDROQUINONE)
Hidrokinon je močna belilna učinkovina, ki jo najdemo v kremah za posvetlitev kože. Povzročala naj bi raka, zastrupitev notranjih organov in občutljivost kože.

5. ŽIVO SREBRO (THIMEROSAL, MERTHIOLATE ali MERCURY) 

gotovo ste že nič-kolikokrat slišali, da je živo srebro škodljiv za naše zdravje. Če zaradi njegove vsebnosti odsvetujejo uživanje velikih morskih rib, boste gotovo dvakrat premislili, preden ga prostovoljno nanesete na svojo kožo. Spojine živega srebra najdemo v kapljicah za oči in ušesa ter maskarah, saj deluje antiseptično a hkrati tudi škodljivo vpliva na delovanje možganov.

6. PARABENI (ISOBUTYLPARABEN, BUTYLPARABEN, METHYLPARABEN, PROPYLPARABEN) 

Parabene so konzervansi, ki jih najdemo v skoraj vseh vrstah izdelkov za osebno nego, in zavirajo razvoj bakterij ter plesni. Problematični so zato, ker posnemajo hormon estrogen in tako motijo delovanje naših endokrinih žlez kar lahko povzroča tudi raka dojk in težave s plodnostjo. Ob stiku s kožo lahko parabeni dražijo povrhnjico in izzovejo rdečico ter dermatitis. Metilparaben ob izpostavljenosti soncu sproži reakcijo z UVB žarki in pospeši staranje kože ter poškodbe genetskega materiala. 

7. FALATI (DBP, DEHP, DEP)
Falate najdemo v parfumih, lakih za nohte in sprejih za lase. Gre za plastične kemikalije, ki omogočajo, da se dišave bolje oprimejo kože in tako izboljšajo obstojnost izdelka. A vse to za ceno zdravja, saj podobno kot parabeni motijo delovanje endokrinih žlez in lahko celo povzročajo prirojene napake organov pri otrocih. Raziskave so pokazale, da škodujejo ledvicam, pljučem in jetrom.

8. SINTETIČNE DIŠAVE (FRAGRANCE/PARFUM)
Še ena spojina, ki jo najdemo v skoraj vseh izdelkih za osebno nego, kakopak proizvajalci želijo, da njihove pogruntavščine lepo dišijo. A te umetne dišave lahko sestavlja tudi 200 različnih spojin, ki jih podjetja zahvaljujoč zaščiti patentov ne rabijo posebej razčleniti na svojih izdelkih, opišejo jih kar z elegantno besedo FRANGRANCE ali PARFUM. Vsebujejo lahko veliko sestavin s tega seznama in povzročajo celo morje posledic. Če se jim želite izogniti zato iščite izdelke, na katerih izrecno piše »phthalate–free« (brez falatov). 

9. PROPILEN GLIKOL (PROPYLENE GLYCOL)
Brezbarvno tekočino dodajajo vlažilnim robčkom, losjonom, zobni pasti, deodorantom in šamponom. Propilen glikol lahko povzroča hude zdravstvene težave, med drugim vpliva na delovanje ledvic, srca in živčevja. Tako kot penilce tudi to spojino, ki se prav nič ne razlikuje od tiste v kozmetične namene, uporablja avtomobilska industrija za tekočine za hlajenje motorja, zavorne in hidravlične tekočine. 

10. TRIKLOSAN (TRICLOSAN/TCS) 

Protimikrobno spojino triklosan najdemo v antibakterijskih kozmetičnih izdelkih kot so mila, deodoranti, zobna pasta in razkužila za roke. Triklosan je prav tako hormonski motilec, ki poleg škode, ki jo povzroča endokrinim žlezam, vpliva tudi na večjo odpornost bakterij. Študije so odkrile, da je triklosan prisoten kar v 75 odstotkih urina ameriške populacije, hkrati pa ugotavljajo, da antibakterjsko milo, ki mu ga dodajajo, ni nič bolj učinkovito za umivanje rok kot navadno milo. 


Odkrijte še: Seznam kozmetičnih znamk, ki zavajajo kupce