Seveda so se moški obrazi na naslovnici ženske modne biblije pojavljali že v preteklosti, a nikoli samostojno, vedno zgolj kot »dodatek« ženskam. Britanski pevec Harry Styles, nekoč član megapopularne fantovske skupine One Direction, danes pa samostojni glasbeni ustvarjalec, je z mejnikom naredil še en korak v smeri glasnika nove generacije moških, ki jih ni strah ali sram početi točno tisto, kar čutijo v sebi, četudi bo to izzvalo marsikatero dvignjeno obrv. 

Pravi razlog, zakaj so pri ameriškem Vogueu na naslovnico posadili Stylesa se seveda skriva v notranjosti revije. S svojim modnim slogom, ki se ne ozira na žensko ali moško modo, je glasbenik navdušil slovito urednico Anno Wintour, ki ga je k sodelovanju poklicala že za lansko modno slovesnost Met Gala. Takrat si je nalakiral nohte in si nadel bingljajoči biserni uhan ter prosojno črno svileno srajco z volančki, ki jo je zanj oblikoval prijatelj in Guccijev vodja Alessandro Michele. Tokrat pa so šli med snemanjem naslovnice še dlje in so Stylesa oblekli v voluminozna krila in čipkasto obleko do tal (ponovno delo Guccija). 


Fotografije, ki jih je na klifih angleške obale posnel 25-letni ameriški fotograf Tyler Mitchell (kljub mladosti že uveljavljeno ime v modni industriji, saj je za naslovnico Voguea fotografiral tudi Beyoncé), so pravzaprav uvod v pogovor o sodobni moškosti s pevcem. »Ko gledam ženska oblačila, si mislim, kako čudovita so. Kot vse drugo v življenju, se tudi tukaj omejuješ, če si postavljaš ovire,« je v intervjuju povedal Styles. 


Med glasbenimi legendami, ki so ga navdihovale so Prince, David Bowie, Elvis, Freddie Mercury in Elton John, tudi oni se niso bali eksperimentiranja. »To so pravi šovmeni. Kot otroka so me povsem navdušili. Zdaj si oblečem kaj izstopajočega in se ne počutim več noro, da to nosim. Zdi se mi, da če se v nečem počutiš dobro, potem to postane kot superherojeva obleka. Oblačila so zato, da se z njimi zabavamo, eksperimentiramo in igramo,« je svoje modne izbire pospremil Styles in dodal: »Res je vznemirljivo, da se ta pravila oblačenja rušijo. Ko odstraniš miselnost, da obstajajo oblačila za moške in oblačila za ženske, odstraniš tudi prepreke in si odpreš prostor za igranje.« V igranju z oblačili pa je toliko veselja, je prepričan 26-letni pevec. 


Njegova ljubezen do preoblačenja in ekstravagantnih oprav, za katere danes pravi »nikoli nisi prelepo oblečen, to ne obstaja«, se je pričela že v otroštvu. »Kot otrok sem oboževal kostume. Ko sem bil zelo mlad, sem za šolsko predstavo moral obleči pajkice. Spominjam se, da se mi je to takrat zdelo noro. Verjetno pa se je s tem vse skupaj začelo,« je povedal za Vogue. 

Stylesove modne odločitve v času One Direction nato niso bile tako odmevne, skupaj z ostalimi štirimi člani skupine je predstavljal popolno sliko fantovskega šarma, ki pa do danes, kljub zelo drugačnim modnim izbiram, ostaja nedotakljiv. Pevca še vedno obožuje na milijone mladih deklet, pridružilo pa se jim je tudi ogromno starejših poslušalcev, tako žensk kot tudi moških. Najstniška zatrapanost je stvar preteklosti, ko si Styles utira pot v glasbeni industriji kot naslednik Iggyja Popa (ki je nekoč dejal, da se oblačiti kot ženska ni sramotno, saj biti ženska ni sramotno), Kurta Cobaina (ki si je v podporo feminizma večkrat nadel rožaste obleke) ali James Deana in Mick Jaggerja, s katerima ga primerja njegov prijatelj Michele. 

Z Guccijevim oblikovalcem sta se spoznala leta 2014 in kmalu postala prijatelja. Harryju je všeč, kako neustrašna je Alessandrova domišljija, Alessandro pa občuduje Harryjevo drznost pri eksperimentiranju. »Zelo je v stiku s svojo žensko platjo, zato ker je to nekaj naravnega. Velik navdih mlajši generaciji je s tem, ko jim sporoča, kako svoboden si lahko, ko se počutiš dobro v svoji koži. Mislim, da je zato revolucionar,« je za Vogue povedal Michele in poudaril, da je Harry »podoba nove dobe, novega načina, kako lahko izgleda moški«. 


Podobno o pevcu pravi ameriška igralka Olivia Wilde, ki bo s Stylesom posnela celovečerec, za oba bo to druga filmska priložnost, ona bo v drugo sedela na režiserskem stolčku, on pa v drugo stopil v čevlje igralca (ledino je oral v vojnem filmu Christopherja Nolana Dunkrik iz leta 2017). Film, ki so ga že začeli snemati, nosi naslov Don't Worry Darling (Ne skrbi, draga, op. p.), gre pa za triler, ki se dogaja v utopičnih 50. letih prejšnjega stoletja. Sodelovanja s Stylesom sta se razveselili tako režiserka Wildova kot kostumografinja Arianne Phillips, ki sta si zamislili zelo močno stilsko podobo, Harry pa ji bo glede na svoje modne podvige gotovo kos. 


»Upam, da je njegova vrsta moške samozavesti, ki je resnično brez vsakršne sledi toksične moškosti, indikacija njegove generacije in posledično prihodnosti sveta. Zelo opolnomočujoče in izjemno je videti nekoga na njegovem položaju, ki redefinira, kaj pomeni biti samozavesten moški,« je o Stylesovem modnem eksperimentiranju dejala Wildova.

Harry nedvomno vodi enega izmed premikov v družbi. V letošnjem letu, ki so ga zaznamovale spremembe, je za Vogue povedal, da je tudi sam našel priložnost za osebnostno rast: »Trudim se brati in se izobraževati, da bom čez 20 let še vedno na pravi poti, počel prave stvari in delal prave korake. Verjamem v karmo in mislim, da je zdaj čas, ko bi vsi med nami potrebovali malo več prijaznosti, empatije in potrpljenja z ljudmi, moramo biti pripravljeni prisluhniti in zrasti.«