Francoska univerza Besançon je kar 15 let raziskovala vplive modrca na prsi, na njihovo čvrstost in obliko, ter ugotovila naslednje: mišice so krepkejše, če modrca ne nosimo!

Ko so prsi svobodne, se ustvarja več mišično tkivo, ki zagotavlja naravno oporo: če mišicam ves dan pomaga modrc, mišice slabijo, in ko se prsi osvobodijo – obvisijo. Podatki dolgoletne in obsežne študije so pokazali, da stojijo prsne bradavice žensk, ki niso nikoli nosile modrca, približno sedem milimetrov višje kakor pri tistih, ki nedrčka niso nikoli zanemarile.Torej, dame, a če zavržete modrc, vam prsi ne bodo obvisele, nasprotno utrdile se bodo in sčasoma pridobile privlačno obliko. Ne le to, življenje brez modrca prinese olajšanje in sprostitev, povedo izkušene, strokovnjaki pa še pristavljajo, da se tako izognemo tudi pritisku na limfne žleze v prsih in osvobodimo krvni pretok. Pritisk se še posebno poveča v dneh pred menstruacijo, ko prsi nabreknejo, kar bi zahtevalo večjo številko modrca, a te običajno ne zamenjamo v tistih dneh mesecu.

Če ne zdržite ves dan brez nedrčka, ga slecite vsaj takrat, ko ste doma in ko spite. Dojke si kar se da pogosto nežno masirajte v vseh smereh in spodbudite prekrvitev.Modrca pa ne gre zanemariti, vsaj ne povsem, če ste starejši od 45 let, je vaša teža čezmerna, prsi pa zelo velike. Nelagodje bi lahko odsotnost modrca občutile tudi tiste, ki so že večkrat rodile in dojile. Modrci so v nekaterih primerih, vendarle nepogrešljivi, saj olajšujejo gibanje in spodbujajo primerno držo, ustrezno podporo pa je treba prsim zagotoviti tudi med športnim udejstvovanjem.