Njeni šopki so poezija za srce, venčki izpod njenih rok popolno spoštovanje ob slovesu odhajajočega. Očarljiva cvetličarna Rož'ca, v kateri Sabina Zagoršek ustvarja s sodelavko Majo Vester, je v starem mestnem jedru Tržiča. 

Foto: Jana Snuderl

Cvetje ima neverjetno moč.

Vsak prostor s pravim cvetjem zaživi in zadiha, napolni se z živo energijo. 

Prvotni namen in sam pomen podarjanja cvetja se izgubljata. Predvsem je žalostno, da se poceni in nekakovostno cvetje dobi v vseh supermarketih. To je res povsem neosebno. Ko nekomu podarimo cvetje, se morata energija in ljubezen čutiti in tega v instantnih šopkih ne boste dobili.

Nekaj poetičnega je v vaših šopkih. Je res, da neradi delate replike?

Res je, nimamo kataloške prodaje. V naših šopkih uporabimo veliko naravnih materialov, ki pa se z letnimi časi vseskozi spreminjajo. Naš cilj niso enaki izdelki, temveč vedno drugačni in vedno boljši. Mislim, da s stalnim ponavljanjem in ponujanjem enih in istih stvari ne moreš rasti ter napredovati. To velja tako v poslovnem kot vsakdanjem življenju. Prav tako je vsak izdelek narejen z mislijo na osebo, ki ji je namenjen. 

Kaj bi lahko ljudje tudi povedali s cvetjem, pa to vse premalokrat naredijo?

Prvotni namen in sam pomen podarjanja cvetja se izgubljata. Predvsem je žalostno, da se poceni in nekakovostno cvetje dobi v vseh supermarketih. To je res povsem neosebno, saj postaja industrijski izdelek, brez duše in energije. Ko nekomu podarimo cvetje, se morata energija in ljubezen čutiti in tega v instantnih šopkih ne boste dobili.

Kaj vas najbolj navdihuje?

To je vsekakor narava, ki je neizčrpna zakladnica idej in materialov. Po svetu je treba hoditi z odprtimi očmi in potem vidiš marsikaj, ideje pa se začenjajo porajati kar same od sebe. 

Vaši šopki in venčki bi se z lahkoto postavili ob bok kateri koli stvaritvi v tujini. Vas je kdaj zamikalo, da bi delovali čez mejo?

Stil cvetličarne, kakršnega imamo, bi bil v tujini vsekakor bolj cenjen. Predvsem imam v mislih uporabo naravnega in na vrtu gojenega cvetja. Še preden sem odprla svojo cvetličarno, sem veliko delala na sejmih po vsem svetu, od New Yorka, Budimpešte, Kölna do Moskve. Aranžirala sem sejemske prostore za takrat najbolj priznana slovenska podjetja (MIP, Fructal, Mlinotest, Goriška brda) in že takrat uporabljala večinoma naravne materiale. Za zdaj s cvetličarno ne nameravamo iti v tujino, bi pa zato rade prišle v Ljubljano. (smeh) 

Vedno več poudarka je na uporabi naravnih materialov in barv ter vrtnega cvetja. Prav tako se vse bolj pojavlja suho cvetje, sploh v kombinaciji s svežim zelenjem. Na srečo imamo za našo cvetličarno velik vrt, tako da je to res krasna možnost za odkrivanje vrtnih cvetlic, pa tudi za materiale, ki jih potem lahko posušimo. 

Kaj je največja bolečina cvetličarja?

V zdajšnjih časih predvsem stalen boj za preživetje. Žal živimo v dobi, ko so kakovost, čas ter energija, vloženi v delo, precej brez pomena in se ne cenijo. Cvetje je hrana za dušo in tega ne boste našli na policah trgovin. Celotna družba je usmerjena v instantno, hitro, poceni in s tem ceneno. 

Kako vas razveselijo najdražji?

Ne boste verjeli, česa sem se nekoč najbolj razveselila. Partner mi je prinesel res prekrasno lep, velik šop posušene slame z bližnjega hriba. 

Foto: Jana Snuderl

Ali še zmeraj velja, da je rdeča za ljubezen oziroma da še zmeraj z določeno barvo podarjenega cvetja nekaj določenega sporočamo?

Zapovedanih barv ni, tega ne počnemo in nikoli nismo. Barve vzbujajo občutke, vendar vsakemu človeku svoje. Prav tako se barve sveta in narave menjajo z letnimi časi in temu skušamo slediti.

Kaj je modno letos?

Nam je pisano na kožo. Vedno več poudarka je na uporabi naravnih materialov in barv ter vrtnega cvetja. Prav tako se vse bolj pojavlja suho cvetje, sploh v kombinaciji s svežim zelenjem. Na srečo imamo za našo cvetličarno velik vrt, tako da je to res krasna možnost za odkrivanje vrtnih cvetlic, pa tudi za materiale, ki jih potem lahko posušimo. 

Obstaja aranžma ali projekt, na katerega ste še posebno ponosni?

Ponosna sem predvsem, da lahko sodelujemo z ljudmi in ustvarjalci, ki so v svojem poslu uspešni in je z njimi res privilegij sodelovati. Fotografi, poročni organizatorji, slaščičarski virtuozi … Skupaj smo ustvarili nepozabne in vrhunske projekte.

Se spomnite prve posebne rožice, ki ste jo prejeli v dar?

Moj najljubši spomin je, ko sta me sinova, takrat stara štiri in pet let, zbudila ob petih na moj trideseti rojstni dan in mi prinesla potoniko z vrta.