Pri večini je poglavitni cilj: ohraniti mladosten videz. Svoji koži bi privoščili samo najbolje, kakopak, če bi le lahko, tudi tisto, kar ponujajo vrhunski kozmetični saloni. A tudi če si lahko privoščimo izdelek iz najvišjega cenovnega razreda, še ne pomeni, da ga znamo uporabljati. Za nekatera sredstva, ki jih uporabljajo strokovnjaki, je bolje, da ostanejo v rokah poznavalcev, laiki si lahko tako nanesejo le več škode kakor koristi, nekateri so si v nevednosti povzročili tudi poškodbe, celo opekline, sploh ko gre za agresivne pilinge. Če ne poznate sestavin in njihovega učinkovanja – roke stran!

Mnoge pa gredo v drugo skrajnost, v povsem naravno. Domače. Kar je seveda zgolj hvalevredno, če seveda vemo, kaj delamo. Ko gre za osnovna čistilna in negovalna sredstva, verjetno ni veliko strahu, da bi naredili usodno napako, če pa se želite, denimo, sami zaščititi pred soncem, tvegate kar veliko. Če niste kemik ali farmacevt, nimate potrebne opreme in znanja o sestavinah, ustrezni zaščiti, meritvah in količinah ter učinkovanju različnih snovi, si lahko spet povzročite nemalo škode ali pa izdelate kremo, ki preprosto ne bo učinkovala. Izdelke z zaščitnim faktorjem je tako bolje kupovati pri preverjenih ponudnikih.Včasih je res manj več, tako velja tudi pri uporabi več različnih izdelkov za nego kože. Pri kombiniranju različnih preparatov je nujno, da se posvetujete s strokovnjakom, koža na obrazu je namreč občutljiva in ji bo prevelika količina različnih sredstev zanesljivo škodovala. Previdno in zmerno!

Tudi intenzivno čiščenje je pogosta napaka tistih, ki si mrzlično želijo koži pomagati do mladostnega sijaja. Kožo je treba negovati nežno in uvidevno, če bomo pri pilingu, denimo, pregrobi, bomo odstranili zaščitni sloj in tako kožo izpostavili zunanjim dejavnikom. Skrbno upoštevajte navodila proizvajalca ali strokovnjaka!

Očala, ali z dioptrijo ali sončna, so pri marsikom del vsakdanjika, a žal so tudi površina, na kateri se kopičijo umazanija in bakterije. In medtem ko stekla redno čistimo zavoljo boljšega vida, na okvirje pogosto pozabljamo: kako umazani si vaši? Ne pozabite, vsa ta umazanija se namreč zadržuje tudi na vašem obrazu!Če vam vid dobro služi in ne potrebujete pomagala, čestitke, a če ste med tistimi, ki vam vid nagaja, pa se upirate izbiri očal … Potem pa morate vedeti, da ne delate škode le očem in vašemu počutju, temveč tudi vaši koži, ki se ob naprezanju po nepotrebnem guba. In, seveda, stara. Vid je dandanes mogoče korigirati zelo enostavno, s primernimi očali, lečami ali celo odstranitvijo dioptrije, zato ne omahujte z obiskom pri specialistu!