»Ljudje vse več časa porabljamo za različnimi zasloni, med katerimi je zelo pogost tudi mobilni ali pametni telefon, in vse manj časa za druženje z ljudmi in za gibalne aktivnosti,« ugotavljaj NIJZ. Če je nekoč veljalo, da so se s tehnološkimi napravicami ukvarjali predvsem mladi, so pametni telefoni do danes zasvojili tudi starejše generacije. Raziskava leta 2017 je pokazala, da je med osebami, starimi 16–74 let, kar 73 odstotkov takšnih, ki uporabljajo pametni telefon, poleg pošiljanja in prejemanja SMS sporočil, ki je na prvem mestu, pa je več kot 90 odstotkom telefon služil še za fotografiranje, kot ura, budilka in alarm. 

80 odstotkov uporabnikov je navedlo, da telefon uporabljajo tudi za brskanje po internetu, 53 odstotkov pa za poslušanje glasbe ali radia, uporabo zemljevidov ter za navigacijo. Presenetljivo je le 26 odstotkov vprašanih na pametnem telefonu igralo igrice. 

Preberite še: Očka, rad bi bil tvoj telefon 

Čeprav nam z nešteto pametnih funkcij telefoni nedvomno lajšajo življenje, v uporabnikih včasih izzovejo tudi negativne odzive. »V zadnjem desetletju se pojavljajo raziskave, ki ugotavljajo, da je ljudi strah ali doživijo celo panični napad, ko ugotovijo, da so pozabili ali izgubili svoj telefon (nomofobija),« so zapisali na NIJZ. »V primeru hujših težav se to lahko odrazi tudi v motnjah spanja in stalni potrebi po uporabi mobitela in nezmožnosti kontroliranja teh impulzov.« 

A k sreči obstaja preprosto zdravilo. Tehnološki post. Na inštitutu svetujejo, da uravnotežimo življenje prepredeno s tehnologijo tako, preživimo dovolj časa z ljudmi, smo fizično aktivni, si omislimo kakšen hobi, ki temelji na ročnih spretnostih in počnemo stvari, ki niso povezane s tehnologijami. 

Če ste pripravljeni pričeti že danes, se lahko pridružite številnim Slovencem, ki bodo na današnji dan brez telefona odložili napravo. NIJZ še svetuje, da pred tem obvestite svoje družinske člane in prijatelje, ki vas lahko pri postu še podprejo tako, da se raje dogovorite za klepet ali sprehod v živo. »Šteje tudi, če se odločite, da telefona ne boste uporabljali vsaj nekaj ur. S tem boste tudi preverili, kakšen je vaš odnos do telefona in kako ga lahko spremenite. Lahko pa se odločite, da bo vsak teden en dan ali vsaj nekaj ur brez telefona,« spodbujajo na inštitut. 


Preberite še: 

Kolikokrat lahko oblečemo isto oblačilo

Osem švedskih vzgojnih prijemov, ki jih je vredno posnemati