Lepa beseda lepo mesto najde

Pozdravljeni,

najlepša hvala za vaše pismo, prav z veseljem sem prebrala, da imate tako lep odnos s starši in da se medsebojno podpirate in si pomagate. Tudi vaš načrt, da jima z darilom izkažete zahvalo za ves njun trud, je vreden občudovanja.

A kot pišete, se ni vse izteklo tako, kot ste načrtovali. To pa verjetno zato, ker ste pri izbiri darila izhajali iz svojih lastnih preferenc. Obdarovalci pravzaprav pogosto naredimo to napako, ko predpostavljamo, da bo nekaj, kar je všeč nam samim, všeč tudi obdarovani osebi.

Vi ste ob potovanju pomislili na vse lepote, ki jih lahko ponudi Italija, od hrane in pijače do kulture, umetnosti, znamenitosti, arhitekture in zgodovine, niste pa v zakup vzeli dejstva, da so se naša življenja v zadnjih dveh letih močno spremenila. Četudi se je covid situacija v Evropi trenutno umirila, marsikdo še vedno čuti posledice pandemije.

Ljudje na preizkušnje reagiramo zelo različno in veliko ljudi se, ko so prestrašeni, najbolj varno počuti v domačem okolju. V domačem okolju nam je vse poznano, vemo, kje je bolnišnica, razumemo jezik, poznamo zdravnike itd. Skratka, občutek varnosti je večji, ker imamo spleteno mrežo podore.

Ni zanemarljivo, da morda vaša mati trenutno čuti podobno in je zato negativno odreagirala na vaše darilo. A to še ne pomeni, da je ne morete presenetiti s čim drugim. Najlažje bi recimo bilo, da jo vprašate, kaj si želi, oziroma kaj bi jo razveselilo. Svojo hvaležnost pa ji lahko izkažete tudi na zelo preprost način, da ji poveste, koliko vam pomeni njena podpora. Včasih se namreč starši niti ne zavedajo, kaj vse naredijo za otroka ter kako pozitivno to vpliva nanje.

Ne pozabite, lepa beseda lepo mesto najde, iskren pogovor z obema, tako očetom kot materjo, pa vas bo pripeljal bližje k odgovoru, s čim ju boste najlepše pocrkljali.