Kot danes poroča revija Zvezde, naj bi se najboljša kuharica na svetu Ana Roš, razšla z dolgoletnim partnerjem Valterjem Kramarjem, s katerim sta skupaj vodila Hišo Franko, ki si je pred nekaj dnevi prislužila še naziv za najboljšo restavracijo v regiji Alpska Slovenija, v okviru izbora najboljših slovenskih restavracij The Slovenia Restaurant Awards 2019. Valter je bil pravzaprav tisti, ki je Ani približal  kulinariko, spoznala sta se, ko je ona še študirala diplomacijo v Gorici, Valter pa je pridno delal v družinski gostilni poimenovani po njegovem očetu Franku. Ana je kljub neodobravanju svojih staršev v kuhinji pomagala pomivati posodo, medtem pa ves čas opazovala pripravo jedi in vsrkavala znanje. Ni minilo dolgo, ko je za štedilnik stopila tudi sama in vse ostalo je zgodovina. 

Foto: Ljubo Vukelič

Partnerja sta v več kot dveh desetletjih domačo gostilno temeljito prenovila (nazadnje še enkrat letošnjega februarja) in ji vdahnila posebno energijo, fuzijo med sodobnostjo in avtohtono podeželskostjo, ki tako prevzame tuje in domače goste, ki si mizo v Hiši Franko rezervirajo že mesece vnaprej. Ljubezen sta Ana in Valter vlagala tudi v družinsko življenje, saj sta se jima kmalu rodila dva otroka, starejši Svit trenutno obiskuje prvi letnik tolminske gimnazije, Eva Klara pa osmi razred osnovne šole. Vse od prestižnega naziva najboljša kuharica na svetu, ki ji ga je akademija The World's Best Restaurants podelila leta 2017 podelila naziv uradno najboljše kuharice na svetu, pa je chefinja vedno bolj razpeta med kariero in družino. Njenega talenta si želijo na vseh koncih sveta in Ana zato veliko potuje ter se udeležuje številnih dogodkov, predavanj in televizijskih oddaj. Čeprav so si kot družina ob tako natrpanem urniku vsako leto vsi štirje vzeli čas za skupne počitnice, pa revija Zvezde namiguje, da to navsezadnje ni bilo dovolj za srečo. Po njihovih informacijah, naj bi se Ana »pred časom odselila v le nekaj kilometrov oddaljeno vas Svino«, z Valterjem pa sodelovala le še poslovno v okviru kulinaričnih obveznosti.  

Foto: Jože Suhadolnik

Naši vrhunski kuharski mojstrici, ki ji je uredništvo priloge Ona in revije Onaplus leta 2017 namenilo tudi častni naziv Ona 365, srčno želimo veliko sreče na vseh področjih njenega udejstvovanja. Ne glede na to, kam jo bo peljala življenjska pot, pa ostaja ljubezen do njenih kulinaričnih stvaritev med ljubitelji dobre hrane neomajna.