Ravnali ste protipravno

Kar ste storili zoper nedvomno nesramnega in nekulturnega soseda, je to, da ste si »privoščili« samopomoč pri motenju vaše posesti. Pri samopomoči je problematično to, da si jo marsikdo napačno razlaga, misleč, da je do nje moralno upravičen. V pravu ni povsem tako, še posebej, če se s samopomočjo obenem povzroča škodo tistemu, ki naj bi motilno ravnanje povzročil, kar ste storili vi. 

Pravica do samopomoči pri motenju posesti sicer obstaja, vendar je pomemben pogoj zanjo ta, da je nevarnost, ki je vzrok samopomoči, neposredna, da je samopomoč takojšnja in nujna, ter da način samopomoči ustreza okoliščinam, v katerih obstaja nevarnost. Pri vas vsaj dva elementa nista bila podana in sicer samopomoč ni bila nujna, prav tako pa samopomoč v obliki predrtja gum na sosedovem tovornjaku in uničenja njegovih gredic ni ustrezala nevarnosti, ki vam je nastala zaradi sosedovega ravnanja. Samopomoč ste izvedli v »maščevalni maniri«, ki pa je protipravna in nedopustna. 

Tisto, kar bi namesto tega morali storiti, je to, da bi stopili v stik z enimi izmed pravnih strokovnjakov, ki bi v vašem imenu zoper soseda vložil zahtevek zaradi motenja posesti, ki bi ga verjetno podkrepil še z odškodninskim zahtevkom zaradi škode, ki vam je zaradi sosedovega ravnanja nastala. 

Sosed vas lahko toži zaradi škode, ki ste mu jo povzročili, a tudi vi zaradi njegovih predhodnih nezakonitih ravnanj niste povsem brez možnosti.