Vprašajte strokovnjaka

Sosedom sem dovolil souporabo ceste, a se požvižgajo na vzdrževanje

Spoštovani gospod mag. Boštjan J. Turk,

Z zanimanjem prebiram vaše strokovne odgovore na vprašanja bralcev, nisem pa še zasledil odgovora na vprašanje v zvezi s služnostjo, kot ga tudi nisem našel ob branju zakonodaje s tega področja.

Gre namreč za vprašanje, kdo je dolžan vzdrževati služnostno pot? Nobenega dvoma ni, da jo je dolžan vzdrževati vsakokratni lastnik zemljišča po katerem teče ta pot. Kaj pa vsakokratni služnostni upravičenec/ci?

V mojem primeru pot predstavlja dovozno asfaltirano cesto do moje hiše, istočasno pa po uredbi občine to cesto lahko uporabljajo tudi lastniki sosednjih hiš kot edini dovoz do svojih hiš. Zame kot lastnika same služnosti torej niso sporne, sporno pa je dejstvo, da to cesto redno vzdržujem (pometam in čistim tedensko, odstranjujem zarasli plevel in travo ob robovih …), kot vse kaže, pa bodo moja skrb in strošek tudi morebitna popravila in obnova!?!

Pred dobrimi desetimi leti, ko sem zgradil hišo in rekonstruiral tudi to cesto, sem vsem služnostnim upravičencem poslal pisanje s predlogom, da se dogovorimo, kako in na kakšen način bomo skupaj vzdrževali to dovozno cesto. Odgovorov nisem prejel!

Zelo vam bom hvaležen, če se boste v enem od vaših komentarjev lahko dotaknili tudi tega vprašanja.

Lepo vas pozdravljam,

Bralec

Stroške vzdrževanja bi morali kriti vsi

Hvala za postavljeno vprašanje. Glede na to, da imajo od služnosti koristi tudi služnostni upravičenci, se logično pojavlja vprašanje, ali so tudi oni tisti, ki so dolžni vzdrževati služnostno pot.

To potrjuje tudi zakon. V skladu s Stvarnopravnim zakonikom velja, da v primeru, če je za izvrševanje služnosti potrebno tudi kakšno dejanje (denimo vzdrževanje), potem krije stroške takega vzdrževanja lastnik gospodujoče stvari (nepremičnine v korist katere se izvršuje služnost), to je služnostni upravičenec. 

Če pa je dejanje tudi v interesu lastnika služeče stvari (nepremičnine, na kateri se izvršuje služnost), pa velja, da krijeta stroške vzdrževanja oba – tako lastnik gospodujoče stvari kot tudi lastnik služeče stvari, in sicer v sorazmerju s koristjo, ki jo imata.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE