Vprašajte strokovnjaka

Sosed nam povzroča sive lase zaradi zabojnikov za smeti

Pozdravljeni, 

imamo manjši problem. Sosed prek ceste nam določa, kje morajo stati naši zabojniki za smeti. Po njegovem morajo biti točno ob naši garaži, ki se odpira z dvižnimi vrati. Dostikrat se zgodi, da smetarji v naglici potisnejo prazen zabojnik pred našo garažo. V zimskem času je prostor, kjer »morajo biti« zabojniki, tudi edini za deponijo snega. Ob naši hiši je dovolj prostora, da jih lahko odmaknemo od garaže, a če to storimo, jih dobimo zjutraj spet na starem kraju. 

Večkrat smo prosili, naj zabojnike pustijo pri miru, vendar brez uspeha. Odvoz smeti iz omenjenih zabojnikov plačujemo samo mi, sosed ima svoje zabojnike na drugi strani ceste.

Bralec

Soseda na kršitev pisno opozorite

S čim vse se ljudje pri nas ukvarjajo, kajne? Ko v vsakdanjem življenju kdaj naletim na samooklicanega urejevalca raznovrstnih stvari, brž pomislim, da gre bodisi za upokojenega redarja bodisi za kakšno neizživeto redarsko dušo, vsekakor pa mu dam jasno vedeti, da nikakor ni pristojen za to, da bi druge učil, kako morajo biti stvari urejene. Za to so namreč pristojni le ustrezni nadzorni organi in policija. 

Z zabojniki je sicer tako: to tematiko običajno urejajo različni odloki o ravnanju s komunalnimi odpadki, ki se sicer razlikujejo od občine do občine, saj gre za vsebino, za katero je določena občinska pristojnost. Ne vem, za katero občino sprašujete, lahko pa vam pojasnim, kako je ta problematika urejena v Mestni občini Ljubljana (MOL). 

V skladu z Odlokom o ravnanju s komunalnimi odpadki MOL se zbiranje komunalnih odpadkov zagotavlja v posodah, podzemnih zabojnikih, zbirnih stiskalnicah, zbiralnicah ločenih frakcij, premičnih zbiralnicah nevarnih frakcij, zbirnih centrih in centrih ponovne uporabe. Zbirno mesto je stalno mesto, ki mora biti na zasebni površini in je namenjeno za postavitev posod za zbiranje mešanih komunalnih odpadkov, bioloških odpadkov in ločenih frakcij. 

Odlok seveda ne določa, kje konkretno na zasebni površini morajo zabojniki stati, saj bi to predstavljalo nedopusten poseg v pravico državljana do zasebne lastnine. Tudi sosed, ki (očitno) premika vaše zabojnike, moti vašo posest, torej ravna protipravno in očitno presega svoja pooblastila. 

Svetujem vam, da ga na to kršitev pisno opozorite. Če se bo premikanje zabojnikov še dogajalo tudi v prihodnosti, pa vam svetujem, da to dokumentirate, kar boste lahko kasneje uporabili kot materialni dokaz zoper soseda pri morebitnem sodnem postopku zoper njega.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE