Vprašajte strokovnjaka

Sosed avtoprevoznik s svojo dejavnostjo onesnažuje našo sosesko

V našem strnjenem naselju je eden od sosedov avtoprevoznik in na zasebnem dvorišču okoli hiše parkira več avtobusov, kombijev in osebnih vozil družine in tudi šoferjev. Primorani smo poslušati stalno vžiganje vozil, ne glede na čas in letno dobo, da o prenašanju izpušnih plinov ne govorim. 

Zadnji njegov dosežek je, da je del dvorišča betoniral in zdaj tam še pere in čisti ta vozila. Pere čisto ob meji soseda, ki ima tam zelenjavni vrt, morda 20 centimetrov od meje. Vsi smo mu skušali v razgovoru pojasniti, da se ne strinjamo z njegovim načinom in da vse to sodi v industrijsko cono. Vse zastonj. Enemu je celo zagrozil. Izredno je samozavesten in izraža popolno nezanimanje, kot da je vse skupaj samoumevno. 

Pozanimali smo se na določenih službah, a so nas podučili, da se nič ne da storiti, ker to dela na svojem. Ali se res ne da nič narediti? Sosedje se ga bojijo in si kljub nestrinjanju in nezadovoljstvu ne upajo nič ukreniti.

Sosed

Pranje vozila na zasebnem zemljišču je dovoljeno

Prepoved pranja vozila v naši zakonodaji sicer vsebuje zakon o vodah, ki prepoveduje pranje vseh vozil, vendar pa le v površinskih vodah ter na vodnem in priobalnem zemljišču. Sicer pa pranje vozil običajno prepovedujejo tudi nekateri občinski akti, vendar pa le v obsegu, če gre za pranje na javni cesti oziroma za pranje zunaj javnih cest, če voda pri pranju odteka na javno cesto. Tudi tako pranje vozila, pri katerem voda odteka na sosedovo zemljišče in mu otežuje uporabo njegove nepremičnine, ki je glede na naravo in namen nepremičnine ter glede na krajevne razmere običajna, ali pa mu povzroča znatno škodo (denimo uničenje zelenjavnega vrta), je prepovedano, tu gre namreč za prepovedano imisijo. V drugih primerih, če gre torej za pranje vozila na zasebnem zemljišču, ki ni vodno in priobalno zemljišče, oziroma če ne povzroča prej omenjenih posledic, pa je to početje dovoljeno. 

Drugo ravnanje soseda, ki ste ga opisali, pa se mi ne zdi sporno, saj spada v normalno opravljanje njegove dejavnosti. Pri ugotovljenih kršitvah lahko bodisi obvestite pristojne inšpekcijske službe bodisi lahko zoper soseda v primeru prepovedane imisije vložite tako imenovano prepovedno tožbo v skladu z 99. členom stvarnopravnega zakonika.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE