Vprašajte strokovnjaka

Sodelavki šef gleda skozi prste, nam pa nalaga njeno delo

Spoštovani,

pišem vam, ker imam težave s sodelavko, ki jih sama ne znam več rešiti. Že pet let delam v oglaševalski agenciji, še vedno honorarno, ker že nekaj let ne zaposlujejo nikogar. V kolektivu smo štirje sodelavci, tri ženske in en moški. Vsi ostali so redno zaposleni že vrsto let. Z dvema se dobro razumem, problem pa je tretja sodelavka, ki na vse prelaga delo in odgovornosti.

Pred kratkim sem celo izvedela, da ima med nami najvišjo plačo, količinsko pa opravi samo približno tretjino dela, ki ga vsak izmed nas. Najprej sem takšno krivico poskušala odmisliti in sem še naprej pridno opravljala svoje naloge, a zdaj, ko podobno opažata tudi druga dva sodelavca, nam počasi prekipeva.

Ne vem, kakšen dogovor ima s šefom, da ji tako gleda skozi prste, ampak čisto vsak teden najde kak izgovor, zakaj ne more opraviti določene stvari. Takrat seveda zadolžitev pade na enega izmed nas, še največkrat name, ker sem honorarka, čeprav se to bistveno ne pozna na mojem zaslužku, pomeni pa seveda veliko več dela.

Prosim, svetujte mi, kaj lahko naredim. Svoje delo imam zelo rada, po naravi tudi nisem »špec kahla«, zato mi še na misel ne pade, da bi sodelavko obrekovala ali zatožila šefu. A dejstvo je, da takšnih krivic ne morem več prenašati. Kdo lahko tu ukrepa, če sploh?

Bralka

Pogovorite se s šefom

Hvala za poslano vprašanje. Očitno je, da šef vašo sodelavko privilegirano obravnava. Zakaj je temu tako, lahko le ugibava. Morda ima do nje kakšen poseben (tudi osebni) interes, kar pa je iz vašega zornega kota pravzaprav nepomembno.

Problematično pri tej zadevi pa je dejstvo, da so zaradi te privilegirane obravnave verjetno kršene vaše pravice, in tudi pravice ostalih delavcev, ki jih imate po pogodbi.

Ker pravite, da delo opravljate honorarno (domnevam, da po podjemni pogodbi), vam zato svetujem, da si natančno preberete pogodbena določila in v primeru, če boste ugotovili, da dela, ki vam ga dodatno nalaga šef, niste dolžna opravljati, o tem šefa tudi (pisno) obvestite.

Kar zadeva vaša sodelavca, ki sta v podjetju redno zaposlena, pa ju varuje že zakon o delovnih razmerjih, v skladu s katerim velja, da jima lahko delodajalec naloži dodatno delo le, če tako določa zakon ali kolektivna pogodba, sicer pa ne. Zakon namreč določa, da mora delavec vestno opravljati delo na delovnem mestu oziroma v okviru vrste dela, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, v času in na kraju, ki sta določena za izvajanje dela, upoštevaje organizacijo dela in poslovanja pri delodajalcu.

Menim, da ne bi bilo nič narobe, če bi vsi trije šefa o problemu najprej (neformalno) obvestili in mu predočili dejstvo, da sicer nimate nič proti vaši sodelavki in se tudi nočete vpletati v njun odnos, da pa vam ni vseeno zato, ker morate opravljati tudi njeno delo, ki ga sicer niste dolžni opravljati.  

Če je šef pravičen in razumen, bo vašo pripombo tudi upošteval in delovne zadolžitve v podjetju uredil, tako kot je to dolžan storiti po zakonu oziroma po pogodbi. Če pa ne, pa lahko ravnate tako, kot sem vam nakazal že zgoraj: da torej šefa pisno obvestite, da dela sodelavke niste dolžni opravljati in mu ob tem postavite določen rok, v katerem želite, da vzpostavi zakonito stanje. Če tudi to ne bi zaleglo, pa lahko o problemu obvestite tudi Inšpektorat za delo RS.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE