Vprašajte strokovnjaka

Sodelavki se je zmešalo, laže, pretirava in osvaja vse po vrsti

Na vas se obračam zaradi svoje sodelavke. Mogoče bo kdo mislil, da res ni moj problem, saj samo delava skupaj. Tudi jaz sem nekaj časa mislila, da bo že kako, navsezadnje so drugi bolj poklicani za to, da kaj naredijo. Ker se mi sodelavka zelo smili in se mi tudi kot laiku zdi, da nekaj ni v redu, vas prosim za odgovor. 

V pisarni nas dela pet administratork. Sodelavka, o kateri govorim, je začela pred meseci zelo lagati. Zlagala se je, da imajo doma ogromno denarja, in nam vsem kupila zelo draga darila za novo leto. Govori, da so njeni starši pomembne osebnosti, pa sta le upokojenca. Pravi tudi, da se ji noben moški ne more upreti. Osvaja vse po vrsti. Njen mož, ki je policist, jo je zato enkrat že tako pretepel, da je bila na bolniški. 

Zelo me moti, ker sta jo dve v pisarni začeli izkoriščati. Nagovarjata jo, da jima kupuje malico, cigarete, pijačo. Za hrbtom pa jo opravljata in se norčujeta iz nje. Vse to je prišlo na ušesa šefu in je sodelavko poklical na zagovor. Ker pa ona naredi vse, pa še za druge kaj, ji ni mogel nič. Polna je elana in domislic. Ko sem ji rekla, naj se malo umiri, bi se najraje kar kregala. 

Tudi v oblačenju je postala kar preveč ekstravagantna za našo pisarno. Meni je vzela novo ruto in rekla, da je njena. Kot da nima občutka, kaj spada kam. Tudi njena veselost se mi ne zdi pristna, ampak prisiljena in zaigrana. Ne vem, kaj se dogaja pri njej doma. Ona se samo hvali. Ogromno kadi, ni pa alkoholičarka ali narkomanka. To smo preverile. Vse njene laži so drugačne od običajnih. Ničesar ne pridobi z njimi. Tudi opravlja ne. 

Prosim za vaše mnenje, kaj je s sodelavko narobe in ali sploh lahko kaj naredim.

Bralka

Sodelavka mora k zdravniku

Laganje ima lahko veliko vzrokov. S presenetljivim posluhom za sočloveka ste opisali sodelavko, ki je začela preveč zapravljati, je polna energije, začela se je opazneje napravljati, polna je idej, živahna, brez zadržkov, njene laži pa so prepletene z veličinskimi idejami o njej sami in njenih sorodnikih.

Res se pri vaši sodelavki nekaj dogaja. Njeno laganje ni koristoljubno. Kakšnih izjemnih stresnih dogodkov v njeni okolici ne omenjate, pa bi jih verjetno opazili. Pomembna je ugotovitev, da ne jemlje psihoaktivnih snovi. Obstaja precejšnja možnost, da gre za dogajanje, ki prizadene predvsem človekovo čustvovanje. Živahnost mišljenja, vzneseno razpoloženje in nemir so tisti znaki, ki jih vidimo pri maničnih epizodah. Pogoste so tudi veličinske ideje, precenjevanje samega sebe, neutrudnost, pomanjkanje socialnih zavor, motnje koncentracije, občasna jezavost, predvsem pa nesposobnost uvida v svoje stanje in s tem povezane samokontrole in uravnavanja vedenja. 

Priporočam, da pomagate sodelavki, naj obišče zdravnika, za kar je nekaj dobrih razlogov. Zdravnik bo lahko presodil in raziskal, ali gre za katero od telesnih bolezni, ki lahko povzročajo manično stanje. Takšne so recimo nekatere presnovne motnje, tumorji in nevrološka obolenja.

Če je telesno vse v redu, lahko nato psihiater opredeli, za kakšno motnjo gre. Manična epizoda včasih res izzveni sama od sebe, neredko pa je dolgotrajna in nagnjena k ponavljanju ali pa se razpoloženje sprevrže v drugo smer, to je depresijo. Zdravila, kot so litij in antipsihotiki, so učinkovita in pomagajo tudi pri preprečevanju novih nihanj v razpoloženju. Rezultati zdravljenja so dobri. 

Ker vam ne bo lahko prepričati sodelavke, naj obišče zdravnika, bi mogoče za pomoč zaprosili še koga, recimo vašega šefa, ki ga v pismu prikažete kot dovolj realnega človeka. Skupaj bosta lažje našla pot, kako pomagati, in preprečila izkoriščanje tuje nesreče. Najbrž je ravno zaradi ljudi, kot ste vi, ki jim ni vseeno, življenje lepše.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE