Vprašajte strokovnjaka

Sodbo sem dobil, denarja pa ne, saj me odvetnik že leta ignorira

Pozdravljeni, 

pri zastopanju na sodišču sem imel odvetnika, ki ni dokončal svojega dela, čeprav je na vseh dopisih, ki sem jih prejel, stavek »da me bo o novicah takoj obvestil«. Leta 1998 sem vložil tožbo zaradi nerealiziranega aranžmaja s strani turistične agencije. Sodba je bila končana tako, da se opravi izvršba z rubežem. To se je zgodilo leta 2001. Od odvetnika sem dobil pisno obvestilo, da me bo takoj obvestil, ko bo kaj novega. Čakal sem informacije. Ker jih ni bilo, sem nato vsako leto najmanj po trikrat iskal informacije osebno in po telefonu. Vedno sem dobil odgovor, da me bodo takoj obvestili, ko bo kaj novega. 

Ko sem se teh odgovorov naveličal, sem se osebno oglasil na sodišču leta 2009. Bili so zelo prijazni in presenečeni, da nisem dobil od zastopnika nobenega odgovora. Po pregledu so ugotovili, da je pri njih zaključeno in da so dokumentacijo po toliko letih uničili. Toda kljub temu so vzpostavili stik z mojim odvetnikom in zaprosili za odgovor. Ker odgovora navkljub zaprosilu niso dobili, so po pol leta poslali pisni dopis. Tudi na pisno zaprosilo niso dobili odgovora. Dali so mi navodila in predlog, naj se osebno oglasim. 

Oglasil sem se osebno in dobil odgovor, da niso od sodišča dobili nobene pošte. Ker sem imel kopijo, sem jim fotokopiral, enako tudi vse njihove dopise. Zopet sem dobil odgovor, da bodo pregledali in me v najkrajšem času obvestili. Vsake dva meseca sem se oglasil po telefonu ali osebno, toda do danes nisem dobil nobenega odgovora. Enkrat sem jim zagrozil, da jih bom dal v časopis, takrat sem dobil pisno obvestilo, da bodo sporočili v štirinajstih dneh, toda do danes še nič. 

Naj povem, da vso njihovo dokumentacijo hranim. Prosim za vaše mnenje, kaj naj naredim, ker se mi odvetnik ne oglaša ne pisno ne ustno, čeprav je vse dobil plačano. Zadeva se vleče toliko let zaradi krivde odvetnika, jaz pa nimam povrnjenih stroškov, čeprav sem sodbo dobil. Še to: ali je mogoče, da je vse pokasiral odvetnik, saj je imel pisno pooblastilo za zastopanje?

Bralec

Obvestite lahko Odvetniško zbornico Slovenije

Odnos stranke z odvetnikom se presoja na osnovi določil Obligacijskega zakonika o mandatni pogodbi. V skladu s temi določili mora prevzemnik naročila (ki je tu odvetnik) izvršiti naročilo po prejetih navodilih naročnika (mandanta) kot dober gospodar – pri tem mora ostati v mejah teh navodil in v vsem paziti na naročnikove interese. Prevzemnik naročila se sme odmakniti od dobljenega naročila in navodil samo s soglasjem naročnika. Prav tako mora dati o opravljenem poslu naročniku račun in mu brez zavlačevanja izročiti vse, kar je prejel iz opravljanja zaupnih poslov. 

Naročitelju je dolžan na njegovo zahtevo poročati o stanju poslov. Če je prevzemnik naročila zase uporabljal denar, ki ga je prejel za naročitelja, mu mora v zvezi s tem plačati tudi obresti po najvišji dovoljeni pogodbeni obrestni meri, šteto od dneva, ko ga je začel uporabljati, od drugega dolgovanega denarja, ki ga ni pravočasno izročil, pa zamudne obresti, šteto od dneva, ko bi ga bil moral izročiti.

Zaveze stranke in prevzemnika naročila pri odvetniških storitvah so torej jasno določene v zakonu, prav tako jih jasno povzema Kodeks odvetniške etike. V skladu s tem kodeksom mora odvetnik o svojem delu in postopanju stranko redno obveščati in ji omogočiti vpogled v stanje zadeve ter stranko poučiti o dejanskem stanju in o pravnih vprašanjih v njeni zadevi ter ji po potrebi sporočiti podatke iz sodnih spisov. Posebno pozornost je dolžan posvetiti tudi vestni hrambi listin. 

Svetujem vam, da odvetnika še enkrat pozovete, naj vam pisno in celovito poroča o tem, kaj se je zgodilo v vašem primeru, in naj vam obrazloži, kako se je lahko zgodilo, da niste prejeli zahtevane dokumentacije in povračila dolga oz. stroškov, ki ste jih imeli v tem primeru. Če to ne bo mogoče, lahko o primeru obvestite tudi Odvetniško zbornico Slovenije, ki skrbi za etičnost odvetniškega dela in katere disciplinski organi imajo kompetence odločati tudi o kršitvah pravil Kodeksa odvetniške etike.

Glede vašega suma, da naj bi vse pokasiral odvetnik, je seveda prezgodaj karkoli zaključevati, dokler se primer celovito ne razišče.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE