Koprčanka Alenka Artnik je na Bahamih dosegla svetovni rekord: v disciplini z monoplavutjo se je v Deanovi modri luknji na vdih potopila kar 105 metrov globoko. Slovenka je tudi četrta ženska vzgodovini, ki se je z monoplavutjo spustila več kot 100 metrov globoko. 


Kolajno z evropskega prvenstva okoli vratu ponosno nosi telovadec Sašo Bertoncelj: na konju z ročaji v Glasgowu je osvojil srebro, drugo mesto pa je zasedel s Hrvatom Robertom Seligmanom. »Mali ima jajca, to je pokazal. V prvem finalu je osvojil medaljo. Stara kozla sva ga podila. Ne bi se moglo lepše razplesti za medsosedske odnose,« je o zmagovalcu in politično ugodni razporeditvi na zmagovalnem odru povedal slovenski junak.Da je bila letošnja Dirka po Franciji izjemno napeta, je zaslužen predvsem naš Primož Roglič, ki je z zmago na 19., peklenski in kraljevski etapi dal vetra najboljšim in napovedal boj za kolajno v skupni razvrstitvi slovitega Toura. Nazadnje se mu je oder izmuznil, a s četrtim mestom in odličnimi predstavami se je mladi Roglič vpisal v zgodovino kolesarstva.


Eden od športnih vrhuncev poletja je bilo nedvomno prvenstvo v atletiki v Berlinu. Maruša Mišmaš je v finalu na 3000 metrov z ovirami zasedla enajsto mesto, državni rekorder Luka Janežič je v finalu teka na 400 metrov dosegel izvrstno peto mesto, Martini Ratej pa so se v metu kopja s četrtim mestom za las izmuznile stopničke.Slovenski športni uspehi sežejo tudi čez lužo, tam se namreč po vrhunskem letu na evropskem parketu v dresu Dallas Mavericksov že uri naš zlati junak Luka Dončić. V ZDA mu manjkajo le čevapčiči, je povedal v svojem duhovitem slogu.


Čestitke gredo tudi paraplavalcu Darku Đuriću, ki je na evropskem prvenstvu v Dublinu zmagal v kategoriji S4 in se okitil z zlatim odličjem na 50 metrov prosto. Prvo mesto si je razdelil s Čehom Arnoštom Petračkom.
Da je v slogi moč, so mladi slovenski rokometaši dokazali na domačem EP do 20 let. V finalu so z 31 : 30 premagali Francijo in tako prvič osvojili naslov evropskih prvakov. 


Slovenci smo znova posegli v višave, tokrat v britanski navezi. Aleš Česen in Luka Stražar ter Tom Livingstone so osvojili 7154 metrov visoki pakistanski vrh Latok – drugi v zgodovini in prvi, ki so na očaka priplezali s severne strani.