Zala Kralj in Gašper Šantel: ITALIJA 

Foto: Urša Premik

»Zmagala bo Ukrajina,« sta v napovedih skladna Zala in Gašper, ki sta se leta 2019 na evrovizijskem tekmovanj uvrstila na legendarno 15. mesto. A kdor zmaga, še ni najbolj »kul«, pravi Gašper, ki je nad doslej slišanim kar malce razočaran: »Pričakovala sva kaj drugačnega, a je podobno kot vsako leto. Bolj malo novega.« Osebno sta se dua zalagasper najbolj dotaknila predstavnika Italije Mahmood&Blanco s skladbo Brividi (Mrzlica) ter nizozemska predstavnica S10 z osebnoizpovedno De Diepte (Globina). »Vsi predstavniki teh dveh držav imajo res lepe barve vokalov, super glas. Všeč nama je stil. Predvsem pa se nama zdi fajn, da sta odpeti v svojem jeziku.«  … Tako stilsko kot vsebinsko pa bi obe lahko dopolnjevali nov album Love Letter, ki ga je glasbeni duet izdal začetek maja in že navdušuje doma in v tujini. 

Nuša Derenda: ŠVEDSKA

Foto: Šime Eškinja

Nuša, ki je s skladbo Energy pred 21 leti dosegla najboljšo uvrstitev na Evroviziji –7. mesto sta dosegli tako Nuša kot Darja Švajger – bo za »najboljšega« stiskala pesti na enem od velikih slovenskih odrov. »Težko je ocenjevati glasbo, zato tudi ne maram polagati stav, saj so okusi različni, nabor stilov na letošnjem izboru pa res raznolik,« ostaja v napovedih neomajna. »Prvi polfinale me je vokalno kar malo razočaral,« nadaljuje, »a nastop na tako izjemnem šovu mora biti vendarle celosten.« Zelo prepričljiva se ji je zdela Švedska, zanjo Cornelia Jakobs z nekoliko hripavim rockerskim glasom. Izjemno lep glas ji ima tudi Švicar Marius Bear. »Zanimive so Danke, ki se sicer niso uvrstile, pa tudi Litva ni slaba«. Svoj komentar iskrivo zaključuje z modno opazko o zanimivih kombinacijah ženskih izvajalk z elegantnimi večernimi oblekami in supergami: »Me smo se pa lomile v visokih petah! Pa saj imajo prav punce – naj bo udobno!« (smeh) 

Anžej Dežan: SRBIJA

Foto: Martin Baebler

»Moje srce bo bilo za Srbijo!« suvereno izpostavlja Anžej, ki smo ga ujeli tik pred odhodom v Pariz. »Ana Đurič oz. Konstrakta predstavlja zanimiv evrovizijski spin (preobrat, op. p.) na Marino Abramović,« razlaga naš izbranec, ki nas je leta 2006 zastopal v Grčiji. Njegov slikovit in zanimiv komentar več kot očitno kaže, da ima Evrovizijo v mezincu, in si ob neposrednem prenosu iz Torina nedvomno zasluži najmanj vzporeden podcast. »Spremljam jo že iz naklonjenosti in spoštovanja do izvajalcev, tokrat pa sem se je razveselil tudi zaradi vrnitve komentatorja Andreja Hoferja, ki s svojim umerjenim glasom nudi varno zavetje v evrovizijski nevihti. Sicer pa vsakič znova zasledujem predvsem dober vokalni izraz in novo čustveno občutenje.« Mu ga tokrat vzbuja Ukrajina, ki ji stavnice napovedujejo zmago? »Ukrajina je glasbeno dober izdelek, a ne najboljši,« ostaja neposreden. »Zanimivo je, da so na stavnicah prvič v ospredju velike države! Tokrat Velika Britanija celo ne zaseda zadnjega mesta,« se nasmeje in tudi sam izpostavi italijanska izvajalca, ki ju spremlja že od kultnega festivala San Remo. »Prav zanimivo bi bilo, da bi drugič zapored zmagala Italija, da ne bo v nizu zaporednih zmag kraljevala le Irska!« Nastop Mahmooda in Blanca mu je všeč tako vokalno, izrazno, prepričala pa sta ga tudi stilsko. »Menim, da Italijana potiskata svet v iskanje širše definicije ljubezni. In prav zato je Evrovizija pomembna: da družbo širi v konceptih.«