Kako dolgo že z Urošem potujeta z avtodomom? Kdo je navdušil koga?

Približno tri leta. On je navdušil mene, saj je takrat delal pri projektu, pri katerem so snemali avtodom, in prišel domov povsem navdušen, češ, na naslednji dopust greva obvezno z avtodomom.

Lani poleti smo se odpravili na Norveško, ko sta imela le osem mesecev. To so bile res odlične počitnice, avtodom omogoča ležerno in udobno potovanje s tako majhnimi dojenčki.   

Na kaj naj bo pripravljen nekdo, ki se prvič poda na pot z avtodomom? Česa na primer ne sme pozabiti?

Če nimaš s seboj dojenčkov in ne potrebuješ točno določenega adaptiranega mleka, stekleničk ali česa podobnega, težko rečem, da česa res ne smeš pozabiti. Avtodom je hiša na kolesih, opremljen je z vsemi »nujnimi« stvarmi. Spakirati moraš kot za običajen dopust. Moraš pa seveda biti pripravljen na kakšno dogodivščino. To je majhen prostor, zato potrebuješ nekaj dni, da se navadiš na prostorsko ureditev in drugačen način potovanja.Verjetno so vajina potovanja drugačna, odkar imata otroka?

Potovanja z najinimi dvojčki so bolj umirjena. Ne moreš ravno toliko videti, raziskovati, prevoziti v enem dnevu, dnevi so bolj prilagojeni njunemu urniku. Sicer pa moram priznati, da sta doslej vedno uživala in ni bilo nikoli težav, tudi če smo ves dan tavali naokrog. Se mi zdi. (smeh) Upam, da sta podedovala malo najine ljubezni do potovanj, saj sta na poti vedno izjemno pridna, res pa je tudi, da so tako majhni otroci zelo prilagodljivi.


Torej je avtodom prava rešitev za počitnice z majhnim otrokom oziroma v vašem primeru kar dvema?

Lani poleti smo se odpravili na Norveško, ko sta imela le osem mesecev. To so bile res krasne počitnice, avtodom omogoča ležerno in udobno potovanje s tako majhnimi dojenčki. Letos spomladi je bilo sicer malo več prilagajanja – predvsem pri spanju, saj sta plezala iz posteljice kljub številnim pregradam, malo sta nagajala drug drugemu, ko je bil čas za spanje ... A smo to uspešno prebrodili, zato lahko še vedno rečem, da je avtodom odlična rešitev za potovanje z majhnimi otroki. Vse imaš ves čas pri roki, vsak dan lahko odkrivaš nove kraje, naša škrata tudi najbolj uživata zunaj v naravi, zato je to za nas izvrsten način potovanja.

Se večkrat odpravite na pot po Sloveniji ali v tujino?

Doslej smo večkrat potovali v tujino. Po Sloveniji se odpravimo na dnevne izlete.

Kje so najlepši kotički Slovenije, ki jih je smiselno raziskati z avtodomom?

Slovenija ponuja veliko kotičkov, ki jih je vredno raziskati, vse od Jezerskega do Bovca, Tolmina – na tem koncu Slovenije je res veliko zanimivih krajev, predvsem takšnih, ki jih še nismo videli na instagramu. (smeh)Pa v tujini? Kam bi napotili nekoga na prvi dopust z avtodomom?

Zagotovo v skandinavske države. Tam je divje kampiranje zakonsko dovoljeno, kar doda nekaj več potovanju z avtodomom, saj lahko prenočiš skoraj kjer koli. Tako doživiš pristnost države, ki jo raziskuješ, in nisi vsak večer v prenatrpanih kampih. Seveda je to primerno za tiste, ki so željni malo bolj pustolovskega dopusta.

Spomladi smo želeli iti z avtodomom do Dolomitov, maja pa smo želeli odleteti na Kanarske otoke. Glede na stanje, ki se iz dneva v dan spreminja, verjetno žal ne bomo šli dlje od sosednje Hrvaške.  

Gotovo se vam je na poti z avtodomom zgodilo že marsikaj?

Na poti z avtodomom se pripeti veliko stvari, vsaj nam. (smeh) Na Norveškem smo bili ravno v času migracij losov, res sem si želela to videti, zato smo se odpravili v lov za njimi. Peljali smo se nekaj dodatnih sto kilometrov v eno smer in na koncu neke blatne poti seveda nasedli z avtodomom. Vajeni smo našega terenca, ki je kos vsaki cesti, tu pa smo potrebovali malo MacGyverjevih spretnosti, da smo se izkopali ven. Vse za to, da smo izvedeli, da so pred nekaj dnevi losi zapustili to vasico in se podali ravno tja, od koder smo prišli. Seveda pa se na takšnih poteh pripeti tudi kup majhnih dogodivščin, ko na primer pozabiš zapreti cev za vodo in napolniš rezervoar, se odpelješ, prideš na noro lep kraj za prenočevanje in ugotoviš, da nimaš niti kapljice vode v avtodomu. A v takih okoliščinah se zdaj samo še nasmejiva in se potem nekako vse reši.Kam jo boste mahnili letos, ko nam koronavirus striže potovalna krila?

Letos se nam je to zgodilo že dvakrat, spomladi smo želeli iti z avtodomom do Dolomitov, maja pa smo želeli odleteti na Kanarske otoke. Glede na stanje, ki se iz dneva v dan spreminja, verjetno žal ne bomo šli dlje od sosednje Hrvaške. Ko se bodo razmere malo umirile, pa nas bo gotovo zelo hitro odneslo kam po svetu!