Prijateljica išče nadomestilo za izgubljeno ljubezen

Čustvena hladnost staršev prikrajša otroka za nenadomestljivo izkušnjo ljubezni in sprejetosti. Pusti mu praznino, ki jo zapolnjuje preostali del življenja. Vsak nov odnos mu pomeni obljubo in upanje, da bo končno dosegel izgubljeno srečo. In vedno znova je razočaran. Kajti visoka pričakovanja v odnosu povzročijo tolikšen pritisk, da ga drugi ne more prenesti in zapusti zvezo. Oseba se tako vsakič znova znajde na začetku začaranega kroga. Obsojena je na večno hrepenenje in le redkim uspe obrzdati pričakovanja do te mere, da lahko zvezo ohranijo. Ko srečajo »ljubezen svojega življenja«, jim silna čustva zameglijo um in takrat te osebe »ne morejo pozabiti in hočejo biti z njo«, kot je povedala vaša prijateljica, ne glede na vsa svarila in še tako očitne znake nezdravega odnosa.

Moški iz vaše zgodbe se je na začetku otepal domnevno prevelikega pritiska, kar je sprožalo konflikte, ki so se stopnjevali do prekinitve odnosa. Izguba intimnega odnosa je očitno povzročila preveliko tesnobo in sta zaradi tega sklenila tihi dogovor oziroma nekakšen kompromis. Da ne bi izgubil ugodnosti, ki mu jih je nudila zveza z vašo prijateljico, se je bil, vsaj načelno, pripravljen spremeniti. Seveda težko verjamemo, da bo sprememba, h kateri se je zavezal, trajna. Na to namigujete tudi vi.

Na žalost pa, v vaši želji zaščititi prijateljico, veliko ne morete narediti. Če ji boste poskušali odpirati oči, se lahko zgodi, da se vas bo začela izogibati. Največ lahko storite zanjo, če ji prisluhnete in jo sprejemate, brez da bi jo poskušali spreminjati. Veselite se z njo, ko bo srečna, in bodite ji v oporo, ko bo trpela. Potrudite se in ji vsaj za trenutek ponudite tisto, po čemer hrepeni že celo življenje, to je izkušnjo ljubezni in sprejetosti.