Vprašajte strokovnjaka

Skrbi me, da pri svojih otrocih spodbujam nevarno navezanost

Sem mati treh otrok, imam krasnega moža in z lahkoto rečem, da imam lepo družino. Razen običajnih trenj, ki so del življenja, se normalno spopadamo z vsemi izzivi. Rada berem knjige, posebno duhovne, ki so hrana za mojo dušo. Ravno prejšnji teden, ko sem bila s sodelavko na kavi, pa mi je priporočila nekaj knjig o psihologiji. Knjižni molj kot sem, sem se seveda zapodila v knjižnico in na mah požrla knjigo, ki mi jo je predlagala. In ravno v zvezi s tem imam vprašanje. V njej sem zasledila, da avtorica ogromno omenja teorijo navezanosti, nikjer pa ne piše, kaj to sploh je. Posebej me zanima nevarna. Na internetu sem zasledila nekaj, a so razlage precej strokovne, terminologije pa ne poznam. Mi lahko vi razložite, glede na to, da je tema psihološka, kaj je to? Upam, da se vam vprašanje ne zdi smešno in da mi boste odgovorili.

Zaskrbljena mati

Ključno je vzpostavljanje ravnovesja

Pozdravljeni, lepo je brati, da ste zadovoljni s svojim življenjem in da uspešno krmarite z vsemi izzivi, ki vam pridejo naproti. Verjamem, da je za to treba veliko truda, medsebojne usklajenosti, notranjega miru, in želim vam, da bo tako tudi v prihodnje. Gotovo pa k temu pripomore tudi vaša nenehna osebnostna rast prek knjig, in z veseljem vam odgovorim na vprašanje, kaj je teorija navezanosti, saj boste tako lahko spoznali tudi kaj o sebi in svoji družini. 

Navezanost v tem kontekstu pomeni obliko čustvene vezi, ki se v najzgodnejšem obdobju vzpostavi med staršem in otrokom. Ta vez je osnova za vse kasnejše odnose, ki jih vzpostavljamo v življenju, vpliva pa tudi na naše dojemanje sveta in odnos do sebe. 

Vas bega predvsem izraz nevarna navezanost in najpreprosteje vam stvar razložim tako: Če je starš na otrokovo vedenje, njegov čustveni svet in potrebe odziven, potem bo otrok razvil varno obliko navezanosti. Npr. otrok v stiski poišče oporo staršev in se ob njih pomiri. A za to mora znati starš uravnavati svoja in otrokova čustva. Tako se bo otrok počutil ljubljenega, varnega, sprejetega, znal bo vzpostavljati ravnovesje v sebi, kar bo imelo velik vpliv na raziskovanje sveta in navezovanje stikov z drugimi. V odraslosti tak posameznik ne bo imel težav z vzpostavljanjem stikov z drugimi ljudmi in ne bo ga strah zavrnitve. Z lahkoto bo izražal svoje misli in občutke (tudi negativne). 

Nevarno navezanost pa razvije otrok ob neodzivnem in nedostopnem staršu, saj se tako že zgodaj nauči, da kljub izraženim potrebam pri njih ne ustvari nobenega odziva. Otrok tako ostane čustveno nepotešen, navzven pa običajno kaže zelo malo čustev. 

Kot sem omenila že prej, je nevarne navezanosti več vrst, omenila pa bi dve skrajnosti, ki se pri nevarno navezanem otroku izrazita v odraslosti. Ena možnost je, da se bo tak posameznik »bal« bližine, tako da si bo zelo prizadeval za razdaljo v odnosih, saj se bo nadvse bal ranljivosti in dejstva, da ga utegne drugi prizadeti. Pogosto taki otroci tudi potlačijo svoje občutke. Druga skrajnost pa je, da starši so odzivni, vendar le v skladu svojimi potrebami, in ne otrokovimi. Otrok bo zaradi nedoslednih odzivov tesnoben in negotov, kar se bo izražalo tudi v odrasli dobi, ko bo pretirano odvisen od drugih.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE