Vprašajte strokovnjaka

Škodoželjni sosed naju je z zlagano zgodbico prijavil policiji

Pozdravljeni,

z možem imava že dalj časa težave s sosedom. Zamera se vleče odkar sva nekajkrat parkirala na parkirišču njegovega bloka (vedno je bilo prazno). Takrat nama je začel groziti, da si bova sama kriva za morebitno škodo na avtu, a mu nisva posvečala velike pozornosti, vsi smo namreč že slišali kakšno anekdoto o prepirljivih sosedih.

Avta sedaj že dolgo ne parkirava več tam, ker se nama preprosto ne zdi vredno poslušati tečnarjenja. S prepirljivim sosedom nimava opravka, zato sva mislila, da je vse v preteklosti, do včeraj. Slučajno smo se srečali v prometu, vsak v svojem avtu in sosed nama je začel slediti. Potem je pospešil in peljal tesno ob nama, da naju je postalo že strah. Mož mu je zato skozi okno pomahal z rokami, rekoč, kaj se gre. Ne vem, ali je to zaleglo, nekaj časa nama je še sledil, potem pa odnehal. Čeprav se nama je srečanje zdelo izredno čudno, ga nisva prijavila policiji.

No, čez dve uri pa sva dobila neprijetno presenečenje, poklicala naju je namreč policija in izročila kazen za 160 evrov, ker naj bi sosedu med vožnjo kazala sredinski prst. Podala sva izjavo, da smo se s sosedom res srečali, ampak da do kakšnega kazanja sredinca ni prišlo. Tudi policistu se je zdelo vse skupaj neumno, ampak ker je sosed podal prijavo, morajo po zakonu ukrepati, nama je razložil.

Po tem pripetljaju sva kar malo v šoku, v kakšni državi živimo, da lahko nekdo brez kakršnegakoli dokaza izda kazen. Potemtakem si lahko tudi jaz zdajle izmislim, da ste mi vi, g. Turk, včeraj v mestu pokazali sredinca in prejeli boste kazen, ali kako? Prosim za vaše mnenje in nasvet. Je mogoče kako ukrepati?  

Hvala in lep pozdrav!

Bralka

Policist je ravnal napačno, pritožite se

Običajno strankam, ki me sprašujejo glede obnašanja do »tovrstnih« sosedov, najprej svetujem popolno ignoranco, saj si v resnici sploh ne zaslužijo (kakršnekoli) pozornosti oziroma vsaka pozornost le še poslabša že tako zastrupljeno medsebojno ozračje.  

No, ampak vi ste se tega (skoraj) v celoti držali, pa je situacija vseeno privedla do tega, da vam je policija izdala odločbo za prekršek z obveznostjo plačila globe, kar pomeni, da je bistvo problema v napačnem ukrepanju policije.

Domnevam, da je policija ukrepala v skladu z Zakonom o varstvu javnega reda in miru, pravna podlaga za ukrepanje pa naj bi bila storitev prekrška nedostojnega vedenja. Zakon ponuja tudi definicijo nedostojnega vedenja, in sicer naj bi šlo za tako vedenje, če posameznik povzroči vznemirjenje ali razburjenje ali ogrožanje posameznika ali skupine ali kadar z žaljivimi besedami in dejanji škoduje ugledu posameznika ali skupine ali uradne osebe pri uradnem poslovanju. Kdor se na javnem kraju nedostojno vede, se lahko kaznuje z globo od 25.000 tolarjev do 100.000 tolarjev (zakon govori še o tolarjih).

Vendar pa argument policista, da se mu vse skupaj zdi neumno, a da mora ukrepati ob prijavi, ni na mestu. V skladu z zakonom o prekrških bi vam moral namreč policist pred izdajo odločbe o prekršku (plačilnega naloga) omogočiti, da se osebno izjavite o prekršku. Če je policist izjavil, da se mu vse skupaj zdi neumno, je bil verjetno tudi sam skeptičen do tega, ali ste sploh storili prekršek, vprašanje pa je tudi, ali vas je pred izdajo odločbe o prekršku sploh zaslišal (domnevam, da tega ni storil). Drži, da mora policist ob prijavi storitve prekrška ukrepati, ampak ne na ta način, da avtomatično izda plačilni nalog z globo za prekršek, ampak tako, da razišče okoliščine samega primera. Tega pa očitno ni storil.   

Glede na to predlagam, da na prejeto odločbo o prekršku (plačilni nalog) vložite ustrezno pravno sredstvo in v njem navedete, da odločba o prekršku temelji na napačno ugotovljenem dejanskem stanju.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE