Vprašajte strokovnjaka

Sin se je ločil, snaha pa še vedno zastonj živi v moji hiši

Obračam se na vas kot dolgoletni naročnik Dela in redni bralec One. Bili smo srečna tričlanska družina s hišo in vrtom v predmestju. Sin je v hišo pripeljal prijateljico, pozneje je postala njegova zakonska žena. V hiši sta si uredila stanovanje in dobila hčerko. On je postal samostojni podjetnik, ona se je zaposlila v šolski kuhinji. Nenadoma mi umre žena. Na zapuščinski se sin odpove dedovanju v mojo korist. V hiši se začnejo dogajati čudne stvari. Če preskočim nekaj let (vnukinja bo letos polnoletna) in preidem k današnjemu stanju: sin je svoj d. o. o. zaprl, se od svoje družine in iz moje hiše molče izselil in začel klošariti, kar je privedlo do razveze in ločitve. Kako so ob razvezi uredili vprašanje stanovanjske pravice, ne vem. Sodnega sklepa nimam. Snaha je kar hitro po razvezi začela v hišo voditi razne moške. Medtem se je zataknilo tudi v moji službi in na hitro sem se moral upokojiti. Moja delavska pokojnina je tako tako. Prišlo je do šokantnega spoznanja, da ob takšnem hišnem »standardu« ne bo zadoščala za plačilo vseh položnic. Obrnil sem se na snaho in potožil, da bo potreben denarni prispevek. Njeni odgovori: »Vaš sin mi nič ne plačuje«, »Moja hči je vaša vnukinja«, o moških pa: »Tudi jaz imam pravico do normalnega življenja«. Bojim se. Nekega dne bo v hiši tuj moški, jaz pa grem z živci proti dnu. Vnukinja se mi približa samo, kadar mame ni doma. Pravzaprav ne vem, ali naj iščem pomoč, kako izposlovati prispevek snahe, kako jo vreči iz hiše ali oboje. Obrnil sem se na brezplačno pravno pomoč, a so me zavrnili, ker sem (čeprav čisto malo) nad premoženjsko mejo, po sodnikovo napotnico pa nisem šel.

Viktor

S snaho dosezite kompromis

Za natančen odgovor na vaše vprašanje bi moral poznati še nekaj pravno relevantnih dejstev, predvsem o vrsti sinove odpovedi dediščini po pokojni materi in o samem stanovanjskopravnem statusu vaše snahe v hiši. Ničesar niste namreč napisali o tem, ali se je sin dediščini po umrli materi odpovedal nasploh ali samo v svojem imenu. Če se je namreč odpovedal samo v svojem imenu, se šteje, kot da sploh ni postal dedič. V tem primeru pa velja, da lahko določene dedne pravice na nepremičnini uveljavljajo tudi njegovi potomci na podlagi vstopne pravice – če je šlo za zakonitega dediča (konkretno torej njegova hčerka, vaša vnukinja). Če pa se sin dediščini ni odpovedal samo v svojem imenu, potem taka odpoved velja tudi za njegove potomce (zdi se, da je bilo v vašem primeru tako). To je sicer pomembno zato, ker bi, če se je dediščini odpovedal samo v svojem imenu, vaša vnukinja postala solastnica nepremičnine, kar pa bi vplivalo tudi na drugačno razporeditev obveznosti plačevanja stroškov za to nepremičnino (položnice, nujna popravila in drugo).

Zdaj pa k bistvu zadeve. Razmišljate o tem, ali energijo usmeriti v izterjavo denarnega prispevka od snahe ali v to, kako jo »vreči iz hiše«.

Predvsem bi moral vedeti, na kakšni pravni podlagi snaha sploh prebiva v vaši stanovanjski hiši. Morda ste z njo podpisali najemno pogodbo? Tedaj je poleg najemnine dolžna redno plačevati tudi stroške vzdrževanja, ki odpadejo na v najem vzeti del nepremičnine. Verjetneje je, da z njo niste sklenili nobenega dogovora in ste ji nekako pustili, da stanuje v delu stanovanjske hiše. Tedaj gospa v hiši verjetno živi brez ustreznega pravnega naslova, torej protipravno, in bi načelno lahko dosegli tudi njeno izselitev.

Odgovori snahe, češ da je sinova hči vaša vnukinja in da ji bivši mož (vaš sin) nič ne plačuje, so sprenevedanje, ki nima nobene zveze z njenimi siceršnjimi dolžnostmi. Predvidevam sicer, da na sodišču ni bila uspešna s preživninskim zahtevkom, saj sin očitno ni sposoben plačevanja preživnine. Toda to vendarle ni vaš problem, temveč njen.

Obema predlagam, da predvsem v dobro vaše vnukinje oz. njene hčere dosežeta kompromis, tako da bo gospa nosila vsaj del stroškov vzdrževanja stanovanjske hiše.

Sicer pa se zdi, da je vaš pravni položaj precej boljši od snahinega.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE