Severna Koreja je balistično raketo izstrelila nazadnje 15. septembra, vnovični poskus pa so danes ponoči ob 3. uri po lokalnem času izstrelili iz severnokorejske province Južni Pjongan. »Kim Jong Un s ponosom sporoča, da smo končno uresničili velik zgodovinski cilj z dokončno izgradnjo državne jedrske sile, z izgradnjo raketne sile,« je na državni televiziji sporočila znana severnokorejska televizijska napovedovalka Ri Chun-Hee, ki se pojavi samo takrat, ko obelodani kakšne pomembne dogodke, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po navedbah severnokorejske tiskovne agencije KCNA je medcelinska balistična raketa hwasong-15 sposobna zadeti katerikoli cilj na ozemlju ZDA, tokratni poskus je namreč dosegel višino 4475 kilometrov in iz strelišča opravila 950 kilometrov dolgo pot.  Na akcijo severne sosede se je Južna Koreja odzvala s svojimi vojaškimi vajami, ker je severnokorejska raketa padla v območje japonske ekonomske cone v Japonskem morju, pa je poskus nemudoma obsodila tudi Japonska. »Šlo je za nasilno dejanje, ki ga ne moremo tolerirati,« je dejal japonski premier Šinzo Abe in dodal, da ne bodo popustili takšnim »provokativnim potezam.«


Japonski premier Šinzo Abe je dejal, da ne bodo popustili takšnim provokativnim potezam.


Na severnokorejske grožnje ZDA se je odzval tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je potezo komunistične države komentiral z izjavo: »Poskrbeli bomo za to«. Poudaril je, da ZDA severnokorejsko izstrelitev jemljejo zelo resno, da pa gre za situacijo, ki jo bodo ZDA »vzele v svoje roke«, in da se nasprotovanje ZDA severnokorejskemu raketnemu programu ni spremenilo. 


Donald Trump je Severno Korejo že pred časom označil za sponzorko terorizma.


Ko je nekoliko kasneje po telefonu spregovoril tako z južnokorejskim predsednikom kot japonskim premierjem, so se strinjali, da izstrelitev predstavlja »veliko grožnjo ne le ZDA in Južni Koreji, ampak celemu svetu«, dejanja Severne Koreje pa »spodkopavajo njeno lastno varnost in jo nadalje izolirajo od mednarodne skupnosti«. Na pobudo ZDA, Japonske in Južne Koreje se bo danes popoldne po lokalnem času sešel VS ZN. Razpravljal bo o novi izstrelitvi in tudi pozivih ZDA k novim sankcijam proti Pjongjangu. 


Na zadnjo akcijo Severne Koreje je njena južna soseda odgovorila z vojaškimi vajami.


Obsodbe so prišle tudi iz drugih držav, Kitajska je izrazila veliko zaskrbljenost in ostro nasprotovanje najnovejšemu raketnemu preizkusu, sporočila pa je, da pozivajo Severno Korejo, naj upošteva ustrezne resolucije VS ZN. »Ne počnite stvari, s katerimi bi še zaostrili napetosti v zvezi z razmerami na polotoku,« so dodali. Pjongjang si je prislužil ostro kritiko tudi s strani EU in zveze Nato. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je izstrelitev označila za »neposredno kršitev mednarodnih obveznosti« Severne Koreje glede na več resolucij VS ZN. Na to kršitev je opozoril tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki je poudaril, da gre za »spodkopavanje regionalne in mednarodne varnosti«. Novo izstrelitev rakete je ostro obsodila tudi nemška kanclerka Angela Merkel. »Pomembneje je kot kdajkoli, da se skupaj zoperstavimo grožnji mednarodne varnosti,« je sporočil njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa. 


V Severni Koreji pozdravljajo odločitve svojega voditelja.