V odnosu s sestro boste morali postaviti meje

Pozdravljeni,

hvala za vašo izpoved. Doživeli ste res neprijetno presenečenje, ki verjamem, da boli še toliko bolj, ker za njim stoji oseba, ki vam je blizu in ste ji zelo zaupali. Hišo, ki ste si jo težko prislužili, ste ponudili sestri, ker ste ji hoteli pomagati, ona pa je to darilo za vašim hrbtom oddala naprej. Njeno ravnanje ni sprejemljivo, razen če je morda vašo ponudbo razumela tako, da lahko s hišo počne, kar želi.

Mislim, da vaša težava izvira globlje, v odnosu, ki ga imate sami do sebe. Iz vašega zapisa je mogoče razbrati bolečino, da ste sami in nimate otrok. Pišete, da je vse, kar imate v življenju, sestra in kariera, zato ste za sestro pripravljeni narediti in ji dati vse. To je zelo velikodušno, a pomembno je, da se začnete zavedati, da odnosi niso zgolj dajanje, ampak vzajemnost, torej tudi to, kaj vi dobite v zameno od druge osebe v tem odnosu. V psihologiji temu pravimo postavljanje meja v odnosih, te pa so nujne, če želimo imeti funkcionalne odnose.

Zdrave meje tako varujejo nas same, pa tudi druge, saj z njimi vzpostavimo temelje za spoštovanje in razumevanje drug drugega ter povemo, kaj je za nas sprejemljivo in kaj ni. Kadar jih v odnosih jasno zarišemo, obstaja manjša verjetnost, da bo druga oseba nevedoč ravnala tako, da nas bo prizadelo (kot je morda storila vaša sestra). Seveda postavljanje meja ni mačji kašelj in ljudje, ki imajo slabšo samopodobo, težje določijo meje, zato so tudi pogosteje žrtve disfunkcionalnih odnosov.

Menim, da bi bilo za vas zelo dobro, da vzljubite sami sebe. To, da si niste ustvarili lastne družine, še ne pomeni, da niste dovolj dobri ali da ste nekaj manj. In prav tako to ne pomeni, da morate zato kompenzirati v odnosu s sestro in ji nuditi ter dopustiti vse, kar si zaželi. Postaviti ji boste morali meje in se jih tudi držati ter odreagirati, kadar bo sestra te meje prestopila, kot se je denimo zgodilo zdaj z oddajo hiše. Morda se bojite, da boste sestro izgubili, če je ne boste več vzdrževali, a na tem mestu se raje vprašajte, kolikšen del sebe boste še izgubili v tem odnosu, ker se bojite ostati brez sestrske ljubezni, ki je vprašljiva, če boste ugotovili, da jo pogojuje samo vaš denar.

 Ne pozabite, ljubezen, ki jo gojimo do samih sebe, je najpomembnejša, saj brez nje ne moremo zares ljubiti drugih in tudi drugi nas ne morejo imeti radi. Postaviti se zase ne pomeni biti sebičen, še vedno ste lahko radodarni in dobrega srca, le da se zavedate, kje so vaše meje. Če jih sami ne zmorete postaviti, vam toplo priporočam, da poiščete strokovno pomoč, saj vam bo le usposobljen terapevt pomagal razvozlati vzorce, ki vam onemogočajo vzpostaviti zdrave odnose s sabo in drugimi.