Vprašajte strokovnjaka

Sestra se hoče s ponarejeno oporoko dokopati do očetovega premoženja

Prosim za odgovor na vprašanje, ki zadeva dedovanje. 

Pokojni oče je vse zapustil svoji ženi, naši materi. Po daljšem premišljevanju smo se vsi otroci razen ene hčere strinjali, da ne bomo zahtevali nujnega deleža. Ko smo že upali, da je stvar končana, se je nenadoma pojavila oporoka na hčer oziroma našo sestro, ki ni privolila, da odstopimo naše nujne deleže materi. Oporoko je napisala sama, podpisal naj bi jo oče, kot priče so nastopili ona sama, njen partner, oba njena otroka in njuna partnerja. 

Sodnica nas je napotila na tožbo. Zanima me, ali je taka oporoka veljavna in kaj lahko storimo ostali otroci in mati, ker menimo, da je oporoka ponarejena.

Bralka

Veljavnost oporoke lahko spodbijate

Že na prvi pogled je očitno, da gre v vašem primeru za oporoko, ki se bo težko »obdržala« v veljavi. To potrjujejo tudi paragrafi: tako imenovana pisna oporoka pred pričami (govorimo o t. i. testamentum allographum) je sicer lahko pod določenimi pogoji veljavna, vendar pa morajo biti za njeno veljavnost izpolnjeni jasno določeni pogoji: za tako oporoko sicer ni pomembno, kdo je pisni sestavek napisal (to je lahko vaša sestra ali pa kdo drug), pomembno je, da mora oporočitelj tak sestavek podpisati. Podpisati pa ga mora ob navzočnosti dveh prič in hkrati izjaviti, da je pisni sestavek njegova poslednja volja. Obe priči morata biti sočasno navzoči in se morata tudi podpisati na oporoki.

Vendar pa vsakdo ne more biti priča pri oporoki. Zakon izrecno določa, da priče ne morejo biti osebe, ki nimajo poslovne sposobnosti, in pa osebe, ki ne znajo brati in pisati. Za vaš primer pa je še pomembneje, da priče ne morejo biti osebe, ki so v določeni krvni ali osebni povezanosti z oporočiteljem. Kot priče tako ne morejo nastopati oporočiteljevi potomci (torej tudi vaša sestra), njegovi posvojenci in njihovi potomci, njegovi predniki in posvojitelji, njegovi sorodniki v stranski vrsti do vštetega tretjega kolena, zakonci vseh teh oseb in zakonec oporočitelja. Prav tako določena oseba ne more biti priča glede tistega dela oporoke, s katerim je zapustnik nekaj naklonil njej ali pa osebam, s katerimi je krvno ali osebno povezana, kar se je prav tako zgodilo v vašem primeru.

Nesposobnost prič ima za posledico spodbojnost oporoke, kar pomeni, da lahko veljavnost te oporoke spodbijate.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE