Vprašajte strokovnjaka

Sestra hoče priti do denarja, ki sta mi ga starša zaupala za svoj pogreb

Umrl mi je oče. Zapuščinski postopek je bil že končan, nepremičnine pa pravilno razdeljene, ko se je sestra pritožila glede denarja, ki sem ga prejel od staršev v času očetovega življenja. Za svoja dva pogreba sta mi zaupala vsoto 7000 evrov, dodatnih 7000 evrov kot varstvo pred krajo, mama, ki še živi, pa mi je še posebej zaupala 1200 evrov. 

To je bil izrecen dogovor med sinom (mano) in starši, brez sestre. Te fotokopije je sestra zdaj fotokopirala brez vednosti mame in zdaj želi svoj delež. Koliko je upravičena do tega denarja? 

Hvala za odgovor,

Bralec

Hvala za zastavljeno vprašanje. Poskusiva razvozlati, za kaj je šlo v vašem primeru. Pravite, da je zapuščinski postopek po očetu že končan, to pomeni, da lahko domnevava, da je pravnomočno zaključen. Oba starša, torej tako pokojni oče kot tudi mama, sta vam zaupala tri po vsebini različne vsote denarja: 7.000 EUR za oba pogreba, 7.000 EUR kot neke vrste obliko zavarovanja pred krajo, mama pa vam je še posebej zaupala denarna sredstva v vrednosti 1.200 EUR.

Če se osredotočiva na zneska v višini 7.000 EUR, lahko domnevava, da je bila polovica tega zneska, torej 3.500 EUR namenjenega za pogreb očeta, polovica pa za pogreb mame. Če ste ta sredstva res porabili za kritje stroškov pogreba očeta, potem sestra glede njih nima nobenih upravičenj, drugače bi bilo v primeru, če bi ta znesek neupravičeno zadržali zase. V tem primeru bi lahko šlo za pozneje najdeno premoženje, ki ga lahko sodišče razdeli z novim sklepom o dedovanju.  

Kar pa se tiče zneska, ki je bil namenjen varstvu pred krajo, pa je najprej treba ugotoviti, ali je šlo tu za premoženje, ki sta ga starša zgolj zaupala vam v zavarovanje (v tem primeru bi lahko prav tako šlo za kasneje najdeno premoženje in sestra bi lahko imela zahtevek iz naslova kasneje najdenega premoženja). Če se namreč po pravnomočnosti sklepa o dedovanju najde premoženje, za katero se ob izdaji sklepa ni vedelo, da pripada zapuščini, sodišče ne opravi nove zapuščinske obravnave, temveč razdeli to premoženje z novim sklepom na podlagi prejšnjega sklepa o dedovanju.

 Če pa bi se izkazalo, da je šlo tu za darilo, namenjeno vam (kar pa dvomim, saj govorite o »varstvu pred krajo« - torej ste bili le neka vrste skrbnik tujih sredstev), pa bi lahko sestra podala zahtevo za vračunanje daril – tako vračunanje je po presoji Vrhovnega sodišča RS možno tudi še po pravnomočnosti sklepa o dedovanju, vendar pa najkasneje ob delitvi dediščine.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE