Vprašajte strokovnjaka

Sem starejša in ne morem zdoma, ker mi občina ob pluženju snega zasipava vhod

Spoštovani!

Imam vprašanje vezano na trenutno situacijo, ko je zopet zapadel sneg. Živim v hiši, ki je locirana po celotni dolžini parcele ob pločniku, le-ta pa ob državni cesti znotraj mestnega naselja. Iz hiše imam dva izvoza – z dvorišča in ločenega iz garaže. Pri čiščenju snega s pločnika, ki ga izvaja javno komunalno podjetje, se dela opravljajo malomarno in tudi nestrokovno. Pločnik očistijo z malim delovnim strojem v širini zgolj 70 cm (celoten pločnik je na mojem odseku širok 150 cm). Čistijo na način, da to odrinejo na preostalo površino pločnika. Na mestu, kjer sta nezavarovana uvoza, pa se sneg z desko odrine dodatno na moje dvorišče in uvoz v garažo.

Včeraj sem se zvečer vrnila domov po dveh dneh odsotnosti in nisem uspela zapeljati na dvorišče, ker je bil zbiti naplužek v višini cca. 50 cm. Avto sem čez noč pustila na parkirišču sosednjega trgovskega centra.

Sledim zakonodaji in občinskemu odloku, kjer piše, da se na priključke lahko odlaga sneg, če se ne dela škoda. Menim, da se mi dela škoda, ker se mi onemogoča dostop do doma ali pa izvoz iz hiše, če sem tedaj doma.

V pretekli sezoni, ki je imela sneg (to je bilo pred tremi leti), sem poskušala problem reševati strpno z izvajalcem storitev, vendar sem bila neuspešna. Sezona je pred vrati, sneg očitno tudi in moram nekaj ukreniti. Naj še omenim, da sem starejša oseba in ne premorem dovolj fizične moči, da bi odstranjevala sneg z javnih površin samo zato, da pridem domov. Kakšne so moje pravice v tej situaciji?

Hvala za vaš nasvet in lep pozdrav!

Bralka

Javno komunalno podjetje krši občinski odlok, pošljite jim opozorilo

Hvala za postavljeno vprašanje. Čeprav iz njega ne morem razbrati, v kateri občini prebivate, pa na splošno velja, da so za redno izvajanje zimske službe, oziroma za vzdrževanje zadevnih pločnikov (ob državnih cestah znotraj mestnih naselij) zadolžene občine. Občine za potrebe vzdrževanja pločnikov sklenejo pogodbo z izvajalcem zimske službe, na podlagi katere je ta zadolžen za njihovo redno vzdrževanje. Ta razmerja se običajno urejajo z občinskimi odloki.

Ker ste očitno natančno seznanjeni odlokom, ki je v uporabi v vaši občini, se bom osredotočil le na konkretno vprašanje, ki ste ga postavili – torej na to, ali vam izvajalec (komunalno podjetje) s tem, ko sneg nestrokovno odlaga na priključke, povzroča škodo in s tem krši občinski odlok. Po mojem mnenju je odgovor pritrdilen. Škoda vam zaradi ravnanja izvajalca (komunalnega podjetja) nedvomno nastaja, zato vam predlagam, da ga na to pisno opozorite z dopisom, po možnosti pa zato najemite tudi ustreznega odvetnika oziroma pravnega strokovnjaka, da vam bo ta dopis sestavil strokovno in v »pravnem jeziku«.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE