Vprašajte strokovnjaka

Sem poročen, a sem spoznal drugo žensko, za katero bi storil vse

Zahvaljujem se vam za odgovor na moje vprašanje, ki je bilo objavljeno v prejšnji Svetovalnici. Hvala za vaš dobronamerni nasvet! Kar ste napisali glede odnosa med mano in ženo, drži. Težave imava v spolnosti in te so povzročile, da sem se počutil tako čustveno nepotešenega. Zdaj pa naj vam opišem, kaj se je dogodilo med mano in neznano žensko, s katero sva si izmenjevala tople poglede na zabavi, in vas vprašam za nasvet. Od tiste zabave ni minil trenutek, da ne bi premišljeval o njej in si v domišljiji slikal različnih ljubezenskih scenarijev. Izvedel sem le za njeno ime in nekako mi jo je uspelo izslediti na facebooku. Prosil sem jo za prijateljstvo in previdno začel navezovati stik. Odzvala se je in po nekaj tednih sva šla na kavo. Nisem mogel vedeti, kaj naj pričakujem od srečanja. Želel sem si, da bi spregovorila o najinih čustvih in – da bi bila ta vzajemna. Toda te teme se nisva niti dotaknila. Govorila sva o najinih otrocih, službi, hobijih in drugih stvareh. Občutek sem imel, da se tej temi izogiba. Omenila sva tudi najina partnerja. Povedal sem ji, da nisem srečen v zakonu. Od nje pa sem izvedel, da se je nedavno ločila. To bi moral biti dober znak zame, sem si mislil. Toda z ničimer ni dala vedeti, da bi lahko bil jaz tisti, ki bi ji nadomestil nesrečno ljubezen. Jaz pa sem bil pripravljen narediti vse zanjo! Vse bi dal za to, da bi mi izkazala ljubečo pozornost, me stisnila k sebi in mi dovolila, da jo ljubim in osrečim. Bil sem zmeden in razočaran. Ne duha ne sluha ni bilo o čarobnih vezeh, ki so se spletale med nama na tisti zabavi. Naj omenim, da je bilo čutiti v njenih pripovedih precej grenkobe. Ko je govorila o možu, sem v njenem glasu čutil jezo. Povedala je še, da je ona zapustila njega. Vrnil sem se domov in ji napisal kratko sporočilo ter upal, da bom izvedel, kako je ona doživela najino srečanje. Toda upal sem zaman. Prenehala je odgovarjati na moja sporočila. Kaj neki se je zgodilo? Kako naj si razložim ta nenadni obrat? Imela sva prijeten pogovor in ugotovila, da imava podobne poglede na življenje. Nič ni šlo narobe, zdaj pač?! Prosim za vaš pogled in strokovno razlago. Ali obstaja še kakšno upanje zame?

Branko iz Ljubljane

Prizemljite se

Težko je vedeti, kaj se dogaja v duševnosti ženske, ki vas je tako pritegnila. Izvedeli smo, da je ločena in ima otroke, da se je izogibala kakršnega koli pogovora o čustvih z vami, da je nekoliko zagrenjena in jezna na moža ter da je pretrgala dopisovanje z vami. Ko premišljujem, kaj bi jo lahko odvrnilo od vas, pri tem, da sta imela prijeten pogovor in imata podobne poglede na življenje, se mi dozdeva, da bi bil to lahko vaš status poročenega moškega. Po nekaterih raziskavah so poročeni moški zanimivi za samske ženske zato, ker so (pre)izkušeni in zbujajo občutek varnosti. To naj bi veljalo predvsem za mlade samske ženske. Druge raziskave pa kažejo nasprotno in se sklicujejo na to, da je osvajanje poročenih moških povezano s težavami, ki jih prinaša njihov poročeni status, in kulturnimi »prepovedmi« glede razbijanja zakona ter posledičnim tveganjem nestrinjanja okolice in izključenosti.

Še nekaj zbuja pozornost, in sicer njena jeza na moža. Zakaj ga je zapustila? In to po dolgih letih zakona, kot je mogoče sklepati iz vaše pripovedi, v katerem se je rodil vsaj en otrok? Ali mož ni izpolnil njenih pričakovanj? In kdo je za to kriv, morda neodgovoren mož ali pa previsoka ženina pričakovanja? Se je v njej nabralo toliko grenkobe in so njene rane tako globoke, da se je sicer spustila v flirt z vami na sproščajoči zabavi, ni pa pripravljena na novo zvezo? Ker bi z vstopom vanjo tvegala, da bi bila ponovno ranjena?

Duševnost odrasle osebe je izjemno kompleksna in težko je brez natančne analize ugotoviti zavestne in nezavedne motive, ki jo vodijo pri njenem ravnanju. Večina našega odraslega vedenja je povezana z izkušnjami v zgodnjem otroštvu in morda so te pri vaši znanki pustile sled.

In še glede ključnega vprašanja, ali imate še kaj upanja. Do vajinega srečanja ste sanjali in si v domišljiji slikali različne ljubezenske scenarije. Zdaj so se te sanje najbrž razblinile. Znanka si je nehala dopisovati z vami. Razočarani ste. Ali ste še pripravljeni upati, da še ni vsega konec? Poročeni ste in imate ženo, s katero sta zelo dober par, kot ste napisali v prejšnjem pismu. Ali ne bi morda raje spregovorili z njo o svojih hrepenenjih, potrebah in željah in jim dali možnost zadovoljitve v vajinem zakonu? Poveste ji lahko, da se počutite nepotešenega in da vas to dela ranljivega ter dovzetnega za čare in obljube drugih žensk. V njej bi to moralo zbuditi bojazen, da vas lahko izgubi, in posledično pripravljenost na spremembe v odnosu, vključno z vajinim spolnim življenjem. Upam, da bo šlo tako, in morda se nam boste želeli oglasiti z dobrimi novicami. Vse najboljše vam želim.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE