Vprašajte strokovnjaka

Šef me zasmehuje, ker nosim masko, doma imam pa ostarelega očeta

Pozdravljeni,

pišem vam zelo zaskrbljena, ker ne vem več, kaj lahko naredim, da zavarujem svoje zdravje. Že deset let sem zaposlena v podjetju, kjer delam za tekočim trakom. Delo ni lahko, a sem hvaležna, da sploh imam službo, plača je redna, tako da se glede tega ne morem pritoževati. Me pa od izbruha koronavirusa zelo moti odnos našega vodstva in nekaterih mojih sodelavcev. V podjetju namreč ni nobenega posluha za varnostne ukrepe.

V pomladnih mesecih se je direktor posmehoval vsakemu, ki je izjavil, da ga skrbi okužba, rekoč, da virus ni nič hujšega kot gripa in da bomo itak vsi zboleli. Do letošnje jeseni nam sploh niso ponudili mask ali namestili razkužila dosledno po proizvodnji. Zdaj smo maske končno prejeli, a je, kot da jih nimamo, saj jih velika večina zaposlenih sploh noče nositi. Torej, jaz imam lahko v službi cel dan masko gor, a sodelavka ob meni je noče nositi, stoji pa manj kot en meter od mene.

Ob številkah obolelih in okuženih, ki se vsak dan vrstijo, me zelo skrbi takšen brezbrižni odnos. Sama sem stara 41 let, sicer nimam kroničnih bolezni, a živim s partnerjem, ki je sladkorni bolnik in astmatik. Vsak dan pomagam tudi ostarelemu očetu, ker ne zmore več sam. Če že ne za svoje zdravje, moram skrbeti vsaj za njuno in res ne bi rada zaradi malomarnosti sodelavcev virusa prenesla nanju.

Prosim, svetujte mi, ali lahko sploh kaj naredim? Prijazen pogovor s sodelavci in šefom doslej ni pomagal. Samo posmehovali so se mi, da imam oprano glavo od politike. A oprostite, verjamem zdravnikom in res ne bi rada na lastni koži izkusila, ali bom virus prebolela po lahki ali težki poti, da ne omenjam partnerja in očeta. Ali moj delodajalec sploh ravna v skladu z zakonom, da tako ignorira vsa priporočila? Moja prijateljica je denimo zaposlena v podjetju, kjer so že od prvega dne zelo razumevajoči, tisti, ki lahko, delajo od doma, na delovnem mestu pa vsi nosijo maske in si razkužujejo roke. Ali so ukrepi res samo predlog za interpretacijo?

Hvala vam za pomoč.

Zaskrbljena bralka

Bralka

Obvestite Zdravstveni inšpektorat RS, lahko tudi anonimno

Zahvaljujem se vam za aktualno vprašanje. Naj že v začetku poudarim, da povsem razumem vašo skrb in, da se strinjam tako rekoč z vsem, kar ste zapisala.

Kar se tiče odnosa vašega vodstva do zaščitnih ukrepov v povezavi s preprečevanjem širjenja bolezni COVID-19, bi ga lahko označil za neodgovornega, neresnega, zdravje ogrožajočega, celo infantilnega. Težko je razumeti in žalostno je, da imajo posamezniki, ki vodijo celo podjetja z več zaposlenimi (za kar gre očitno tudi v vašem primeru) tako nestrokoven in »neprizemljen« odnos do bolezni, ki je v svetu povzročila že več kot milijon smrtnih žrtev.

Moje osebno mnenje je sicer, da veliko ljudi epidemije sploh ni uspel psihološko predelati in se z njo soočiti, ampak se raje zatekajo v domišljijo, v zanikanje strokovnih argumentov, v spiralo laži, celo v smešne paranoične pravljice o tem, da nas želi vlada vse skupaj »nekam zapreti«, v navidezno »frajerstvo«, češ, jaz se že ničesar ne bojim, čeprav tak odnos v resnici ni niti najmanj »frajerski«, ampak strahopeten, neumen in neodgovoren do svojih zaposlenih in njihovih družinskih članov. In seveda tudi protipraven. 

Uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza je namreč obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. Prav tako je uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza obvezna tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 2 metra. Ob vstopu v zaprt javni prostor pa je obvezno tudi razkuževanje rok z razkužilom, ki vsebuje najmanj 60 odstotkov alkohola.

Kaj storiti v vašem primeru? Očitno je, da vaše vodstvo grobo krši ukrepe v zvezi s preprečevanjem širjenja nalezljive bolezni COVID-19. To, da vaša sodelavka noče nositi zaščitne maske, čeprav stoji od vas na razdalji manj kot en meter, sicer pomeni, da je v prekršku tudi ona, a levji delež krivde je vendarle na strani vodstva, ki očitno v vašem podjetju dopušča tako prakso. 

Predlagam vam, da o kršitvah, ki se dogajajo, čim prej obvestite Zdravstveni inšpektorat RS (ZIRS), ki je pristojen za nadzor nad kršitvami, povezanimi z neuporabo zaščitnih mask. Če vas je morda strah šikaniranja nadrejenih, lahko prijavo na ZIRS podate tudi anonimno.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE