Za strokovne nasvete smo povprašali ginekologinjo Andrejo Štolfa, dr. med., svoj pogled na to pa bo delila tudi Danijela Č. Sluga, mlada mamica in ustvarjalka priljubljenega bloga Mami na OFF.

Veliko žensk se za nasvete o ustrezni intimni negi obrača na splet, vendar dr. Štolfa opozarja: »Ustrezna intimna nega pomeni urejen videz in zdravje kože in sluznic intimnih predelov. Dekleta in ženske lahko dobijo ustrezne strokovne informacije, če jih iščejo. Zdravniki in medicinsko osebje so lahko vir informacij, mame in druge ženske osebe v družini učijo z zgledom, ravno tako tudi prijateljice. Zelo pogost vir informacij so v zadnjem času informacije na spletu, vendar so med njimi tudi take, ki niso ustrezne ali so celo škodljive. Strokovnjaki svetujemo, da se ženske držijo strokovnih informacij in ne prebirajo nepreverjenih forumov.«

Tega problema se zaveda tudi mlada mamica Danijela, ki meni, da se o tej tematiki sicer veliko govori, a vseeno ne dovolj, ženske pa zato iščejo informacije pri nepreverjenih oz. nestrokovnih virih: »To se mi zdi največja težava. V redu je, če iščemo izkušnje, a vseeno moramo biti pozorne, katere od nestrokovnih predlogov in nasvetov bomo dejansko uporabile ali preizkusile.«


Na kaj morajo biti nosečnice in mlade mamice še posebej pozorne

Dr. Štolfa odgovarja: »Nosečnice morajo biti pozorne na spremenjeno hormonsko stanje v telesu zaradi nosečnosti, kar lahko pripomore k pojavu nekaterih vnetij kože in sluznic. Tako se v nosečnosti lažje pojavi glivična okužba, ki jo lahko z ustrezno nego spolovil preprečimo.« Predvsem v vročih poletnih dneh morajo biti nosečnice bolj pozorne na svoje telo in se izogibati priložnostim, ki omogočajo hitrejši nastanek vnetij. »Odsvetujemo kopanje v bazenih, kjer lahko pride tudi do okužb nožnice. Ob nezdravljenju lahko pozneje v nosečnosti vodijo v prezgodnji porod. Svetujemo preoblačenje kopalk tudi po kopanju v čistem morju, in sicer v kopalke ali kratke hlače iz bombaža, ki so bolj zračne,« še dodaja dr. Štolfa.

Tudi Danijela opaža, da je med nosečnostjo postala bolj pozorna na nego intimnih predelov: »Nosečnice se v tem pomembnem obdobju zagotovo še bolj trudimo, da svojemu dojenčku zagotovimo najboljše razmere za rast in razvoj. Moram priznati, da sem ravno med prvo nosečnostjo začela redno uporabljati intimna mila za nego in to navado ohranila vse do danes.« Pri izbiri izdelkov za intimno nego pa izpostavlja, da morajo biti kakovostni, prijazni in nežni do kože. »Ker se ženske po porodu pogosto srečujemo s povečano občutljivostjo, je pomembno tudi to, da izdelki ne dražijo in so primerni za občutljivo kožo in sluznico,« še dodaja.


Za nežno intimno nego je za nosečnice in mlade mamice še posebej primerno intimno milo Chilly Delicate, ki z naravnimi izvlečki aloe in nepozebnika deluje blagodejno in pomirjujoče ter pomaga ohranjati naravno ravnovesje sluznice.


Pojem pod tušem z izdelki za intimno nego Chilly

Chilly, kot vodilna znamka izdelkov za intimno nego, v sodelovanju z Združenjem ginekologov in porodničarjev Slovenije ozavešča Slovenke o pomenu pravilne intimne nege v različnih življenjskih obdobjih. #Pojempodtušem spodbuja ženske, da na družbenih omrežjih delijo glasbo oz. pesmi, ki si jih najraje zapojejo pod tušem, in tako spodbudijo vrstnice k razmisleku o pomenu intimne nege v vseh življenjskih obdobjih.


V teh dneh sledite Mami na OFF na njenih družbenih omrežjih in sodelujte v glasbeno obarvani nagradni igri, za vse novosti o blagovni znamki Chilly pa spremljajte Facebook stran Chilly Slovenija