»Kot oče si ne znam predstavljati, da bi kdo nasilno ločil mojega otroka od mene. In če si tega ne znam predstavljati kot oče, si tega ne smem in ne dovolim predstavljati tudi kot predsednik, kot politik, državnik. Zato je moja moralna in politična dolžnost, da kolikor je mogoče v okviru svojih pristojnosti storim vse za to, da se tako nesprejemljivo in nepojmljivo početje ne bi nadaljevalo,« je dejal Pahor v izjavi, ki jo je objavil tudi na twitterju. Predsednik Pahor je sicer danes v Ženevi nagovoril Svet Združenih narodov za človekove pravice, ki mu letos predseduje Slovenija. V ospredju njegovega nagovora je bil odziv na odločitev ZDA, da se umaknejo iz tega telesa. Pahor je to označil za »slabo novico za Svet ZN, Združene narode, ZDA in vsakogar, ki mu je mar za človekove pravice«.K ukrepanju je Pahorja in ves slovenski politični vrh v torek pozvala tudi Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Pozvala ga je, naj v imenu Slovenije obsodi ločevanje otrok migrantov od njihovih staršev v ZDA ter pozove ameriškega predsednika Donalda Trumpa, naj s takšnim nečloveškim ravnanjem nemudoma preneha. Že v torek je ločevanje otrok migrantov od staršev, zapiranje otrok v kletke in druge ukrepe, ki jih izvajajo ZDA, obsodil predsednik državnega zbora Milan Brglez. ZDA je še pozval, naj te ukrepe takoj opustijo in omogočijo zbliževanje družin, kar da je temeljna civilizacijska norma 21. stoletja.

V skladu s politiko ničelne tolerance do migrantov, ki jo zagovarja ameriški predsednik, v ZDA prosilce za azil zapirajo v objekte, kjer ne sme biti otrok. Te ločujejo od staršev in jih zapirajo v posebne centre, namenjene samo otrokom. Otroke iz teh centrov lahko sicer predajo sorodnikom, ki živijo v ZDA, a če ti nimajo dovoljenj za delo in bivanje v ZDA, jih aretirajo, ko pridejo po otroke. 
Po podatkih ameriškega ministrstva za domovinsko varnost, objavljenih v ponedeljek, so na ameriško-mehiški meji med 5. majem in 9. junijem od staršev ločili 2342 otrok migrantov. Strahotno početje je razburilo številne Američane, še zlasti znane osebnosti, med drugim tudi igralec, nekdanji guverner Kalifornije in Republikanec Arnold Scharzenegger, komedijantka in aktivistka Ellen DeGeneres, igralka Reese Witherspoon in glasbenik John Legend. Svoje glasno neodobravanje so izrazili na twitterju, ki je v ZDA nadvse močno javno orožje. V objavah so izpostavili tudi družinske slike Trumpove hčerke Ivanke in predsednika predstavniškega doma ameriškega kongresa Paula Ryana, ki na omrežjih veselo delita slike s svojimi otroki, in opozorili na dvojno moralo v združenih državah. Na zloglasno migrantsko politiko v ZDA se je odzval tudi papež Frančišek. Kot je zapisal na Twitterju, človeško dostojanstvo ni odvisno od statusa državljana, migranta ali begunca ter da je »reševanje življenj ljudi, ki bežijo pred vojno, dejanje humanosti«. Svoje sledilce na družabnem omrežju je še nagovoril, »naj strah ne prepreči sprejema naših sosedov v stiski«. Novinarjem Reutersa je nato povedal, da podpira mnenje ameriških škofov, ki so obsodili ločevanje otrok migrantov. Ob tem je populistične politike obtožil »ustvarjanja psihoze« glede vprašanja migracij.Nekoliko pozno so se naposled le odzvali tudi ameriški politiki. Ivanka Trump o temi sicer ni javno spregovorila, a naj bi o problematiki razpravljala z očetom, zatrjujejo Trumpovi sodelavci, saj naj bi predsednik ZDA na enem od srečanjev s kongresniki dejal, da je Ivanka »videla fotografije« in »iz več razlogov« pozvala k reševanju te krize, poročata CNN in Washington Post. Ryan, ki je bil tarča marsikatere kritike trenutnega početja na meji, je danes le napovedal, da bo ameriški kongres jutri o pobudi, da se konča praksa ločevanja otrok migrantov od njihovih staršev, ki so v državo vstopili nezakonito. »Ne želimo, da se otroke jemlje stran od njihovih staršev. Našo imigracijsko zakonodajo lahko uresničujemo tudi brez razbijanja družin. Administracija pravi, da naj kongres ukrepa, in tukaj smo,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Ryan.