Vendar pa mansarda zaradi svoje posebne zasnove, ki lahko ustvari čisto drugačno občutenje prostora kot klasična etaža, zahteva tudi nekoliko bolj premišljeno in natančno načrtovanje, da dosežemo dobro izkoriščenost prostora.

ODPRTA ZASNOVA PROSTORA

Velika prednost in posebnost mansarde je njena zasnova, ki omogoča ureditev velikih in odprtih prostorov. Ta prednost naj bo izkoriščena tudi pri ureditvi prostora, ki naj bo zasnovan čim bolj odprto. S tem bo omogočena večja fleksibilnost in tudi funkcionalnost prostora.

PROSTOR, ODPRT DO SLEMENA

Tako kot odprta zasnova prostora nam mansarda omogoča tudi odpiranje prostora proti slemenu, kar je spet ena njenih prednosti, ki jo velja izkoristiti. Slika3 V primeru ustrezne višine mansarde pa se z odprtjem do slemena lahko pridobijo tudi dodatne bivalne površine, ki so v dnevnih prostorih velikokrat urejene kot galerije z bralnim ali delovnim kotičkom, v otroških sobah pa so ti prostori namenjeni spalnemu delu. 

USTREZNA IZKORIŠČENOST PROSTORA

Nižjih predelov pod poševnino strehe kljub nižji stojni višini in navidezni neuporabnosti ne zazidamo z notranjim kolenčnim zidom. S tem namreč prostor fizično zmanjšamo in izgubimo dragoceno površino, ki tako postane neuporabna. Namesto tega lahko te predele veliko bolje izkoristimo, če vanje namestimo vgradne omare, police ali kakšen drugi kos pohištva. S tem zapolnimo nižji, manj uporaben del prostora, hkrati pa prostor, kjer je stojna višina ustrezna, razbremenimo pohištva ter ga s tem naredimo bolj odprtega in prehodnega.

PRAVILNA VGRADNA VIŠINA OKNA

Pomembno vlogo ima višina kolenčnega zidu, ki naj bo tako visok, da bo višina vgradnje strešnega okna v mansardi med 90 in 110 cm na spodnjem robu ter med 190 in 210 cm na zgornjem.

S tem bo omogočen pogled iz mansarde tudi v sedečem položaju. Poleg razgleda pa so okna na dosegu roke tudi enostavnejša za uporabo in vzdrževanje. V primerih, kjer pa je obstoječi kolenčni zid previsok, pa se lahko v delu mansarde naredi podkonstrukcija, ki dvigne raven tal na ustrezno višino in tako vsaj v enem delu (npr. dnevna soba) omogoča razglede iz prostora.

USTREZNA NARAVNA OSVETLITEV

Poševna lega strešnih oken omogoča, da je vpadni kot svetlobe, ki prihaja v prostor v mansardi, večji v primerjavi z etažami z vertikalnimi okenskimi odprtinami.

Zaradi večje površine, v katero se lahko vgradijo strešna okna, so tudi manjše omejitve pri postavitvi strešnih oken v primerjavi z vertikalnimi okni v klasični etaži. V primeru odprtja prostora do slemena pa se možnost postavitve dodatnih okenskih odprtin še poveča. Mansarda tako ponuja neskončno možnosti načrtovanja naravne osvetlitve prostora, ki je rezultat ustreznega števila, velikosti in razporeditve fasadnih in strešnih oken. Poleg dejstva, da z ustrezno naravno osvetlitvijo prihranimo pri porabi električne energije za umetno razsvetljavo, ta pomembno vpliva tudi na človekovo zdravje in počutje, zato naj bo načrtovanje naravne svetlobe sestavni del načrtovanja mansarde.


AKCIJA VELUX: Kako do brezplačnih senčil Siesta? Preberite več TUKAJ!Naravna svetloba je pomemben del bivanjskega okolja.
Poiščite navdih v vodniku po prenovi NARAVNA SVETLOBA. TOP!

V priročniku preberite:
  1. koliko naravne svetlobe potrebuje vaš dom,
  2. kako postaviti okna, da bi v prostoru pridobili čim več naravne svetlobe,
  3. o primerni osvetlitvi in usmerjenosti prostorov.
Na voljo je na povezavi TUKAJ!

Še več izjemnih rešitev ureditev mansard si lahko ogledate tudi na povezavi TUKAJ.


Kontaktirajte nas: VELUX Slovenija d. o. o., Ljubljanska 51 a, 1236 Trzin
01 724 68 68 I www.velux.si