Že leto dni odmaknjen od glasbenih odrov, nikakor pa ne tudi od glasbe. Po avtorskem albumu Sebe dajem (2019) se Samuel Lucas ob jubileju tokrat predstavlja z novo avtorsko skladbo Narod moj, z zelo zanimivim sodelovanjem, saj je avtorica skladbe mag. Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka.

»Do sodelovanja je prišlo povsem naključno; v začetku lanskega februarja sem na Facebook strani Bulčeve zasledil pesem, ki jo je napisala in objavila; tekst me je takoj prevzel, tudi njegova ritmika. Prosil sem za dovoljenje, če zanjo lahko napišem glasbo in seveda se je takoj strinjala. Besedilo je tako čakalo in šele decembra sem ga ponovno vzel v roke ter ga uglasbil. Običajno najprej naredim glasbo in linijo petja ter nato dam napisati besedilo, tokrat pa je bilo drugače, saj me je le to res prevzelo,« je navdušeno povedal Samuel. 

»Pesem govori o slovenskem narodu, ki vedno znova dvomi vase in pade pod vpliv domačih ali tujih avtoritet. A prebujanje se je že začelo in narod bo spoznal svojo notranjo moč in vrednost in se ponosno povezal na osnovi svojih sposobnosti z drugimi narodi sveta v okviru novih vrednot,« je o besedilu skladbe povedala Bulčeva.

Pesem je v stilu bluesa, ki ga Lucas obožuje in mu je blizu, zato je tokrat za snemanje pesmi združil pestro ekipo glasbenikov iz Slovenije in Hrvaške; bobne je posnel Marko Lazarić, električne kitare Amir Karalić, bas kitaro Matej Tekavčić, klaviature Ivan Popeskić, akustično kitaro, vokal, spremljevalni vokali in perkusije pa Lucas sam. Kot skoraj vse njegove pesmi so tudi v tej vsi instrumenti zaigrani v živo, »kar je danes že bolj redka stvar«, nam je povedal Samuel. 

»Pesmi pišem že od mladosti in vse nastanejo zelo inspirativno, tudi ta. Nekega jutra me je prebudila in zahtevala, da se izpiše. Zagotovo se je nekje v nezavednem dolgo časa oblikovala,« se spominja glasbenik. »Veliko berem slovensko literaturo, zgodovino, stara izročila, pozabljena in zapuščena in z njimi globoko v sebi doživljam slovensko dušo, njena tisočletna zorenja, njene padce in vzpone. A ne glede na obdobje, ta naša globoka duša vedno znova črpa moč, navdih, optimizem in ljubezen iz narave. S to izvorno energijo narodu vrača ustvarjalni naboj. Nekaj tega je privrelo na dan tudi v tej pesmi in z njo tudi veliko mene.« A na koncu velja, da »jaz vervam vate in ustvarjam, ker vse kar še imamo, je ta zmešan svet«, še dodaja Bulčeva. 

»Videospot smo snemali v Ljubljani in prikazuje, kako smo ljudje različni, vsak s svojo zgodbo, pa vendar vsi enaki, vsi združeni v en narod in prav zato nam je vsem nujna skrb za skupno dobro in lepši jutri,« nam je ob izidu pesmi povedal Lucas in dodal: »Kamera je bila tudi tokrat zaupana Roku Brezniku (Factory Production) s katerim sem posnel že kar nekaj spotov in se že tako dobro poznava, da scenarij velikokrat kar na snemanju prilagodiva.«

Lucas je v svoji 30-letni glasbeni karieri stal že na številnih odrih po vsej Evropi, vendar pravi, da komaj čaka dan, ko bo to spet mogoče. Pogreša fante iz benda, druženja in vse ljudi pod odri, ki mu dajejo energijo, kajti glasba in nastopi so njegov kisik, še dodaja pevec.