Salmoneloza je zoonoza, nalezljiva bolezen, katere povzročitelj se iz živali posredno ali neposredno prenaša na ljudi. Okužena oseba izloča salmonele z blatom, od tod preidejo bakterije na roke oziroma v okolje in na druge ljudi. 

Kot pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, okužba pogosto poteka brez znakov, simptomatske okužbe pa se kažejo kot akutno vnetje prebavil: pojavijo se driska, bolečine v trebuhu, lahko tudi bruhanje in povišana telesna temperatura. Driska je lahko tudi vodena in krvava s sluzjo. Težave se navadno pojavijo v 12 do 36 urah od okužbe, pri večini pa izzvenijo v nekaj dneh, pri ljudeh, ki imajo kronične bolezni in oslabljeno odpornost, pa lahko vztrajajo nekaj tednov! Bolniki so kužni, dokler bakterijo izločajo z blatom, prav zato je higiena rok ključnega pomena za preprečevanje širjenja okužbe.



Higiena, higiena, higiena!

Pri preprečevanju salmoneloze je ključno dvoje: skrb za čiste sanitarije in higieno rok ter ustrezna obdelava živil. Jedi, ki naj bi se uživale hladne, naj bodo vedno hladne, jedi, ki jih je treba toplotno obdelati, morajo biti vedno pripravljene pri ustrezni temperaturi. Živil nikoli ne puščamo na prostem več kakor eno uro, za prenos hrane pa obvezno uporabljamo ustrezne termo torbe ali vrečke.

Da bi preprečili okužbo, je nujno dosledno in pravilno umivanje rok! Starši naj otroke pri tem nadzorujejo in jim po potrebi pomagajo, predvsem pred obrokom in po opravljeni potrebi na stranišču. Odrasli, ki pripravljajo hrano, naj posebno previdno rokujejo s surovim mesom, predvsem perutnino, nujno je uporabljanje ločenih desk in nožev za meso in zelenjavo, da se prepreči navzkrižna kontaminacija. Vse kuhinjske pripomočke temeljito pomijemo čim prej.



V poletnih mesecih jajca kuhamo v trdo ali pa jih spečemo, dobro skuhano ali spečeno mora biti tudi meso – surova ali delno pripravljena živila živalskega izvora ne pridejo v poštev! Živil nikoli ne shranjujte na prostem: potem ko jih vzamete iz skrinje, jih čim prej odtajajte in pripravite, tako tudi tista, ki jih vzamete iz hladilnika. Hrano ustrezno zavarujte pred mrčesom.

Še posebna previdnost velja pri pripravi obrokov za otroke, nosečnice, doječe matere, starejše ljudi in kronične bolnike, jasno je, seveda, da se živil ne smejo dotikati bolni.



V blatu ostane pet tednov

Zdravljenje je simptomatsko, še pojasnjujejo na NIJZ. skrbeti je treba predvsem za zadosten vnos tekočine, posebna dieta pa ni potrebna, bolnik naj uživa lahko hrano. Če bolniku grozi dehidracija, je treba poiskati zdravniško pomoč, ob pojavu bolezni pa je ključna dosledna higiena, kar pomeni natančno umivanje rok in redno čiščenje sanitarij in drugih površin, ki se lahko onesnažijo s kontaminiranimi izločki. Zelo pomembno je tudi, da bolniki ostanejo doma, dokler imajo prebavne težave. Ne pozabimo, po okužbi se salmonele izločajo v blatu v povprečju pet tednov, pri otrocih, mlajših od pet let, pa je čas izločanja bakterij daljši.