Mi smo jo poklicali, da enkrat za vselej razrešimo dilemo, ali šah je šport, Laura Unuk pa je z nami delila nekaj zlatih pravil zdravega življenja, ki se jih držijo šahisti, a so v resnici koristna za vse.

Ko sva se dogovarjali za intervju, ste dejali, da je pri šahu telesna pripravljenost izjemno pomembna, lahko poveste o tem kaj več?

Ljudje mislijo, da je partija šaha končana v desetih minutah in je vse skupaj bolj za šalo kot zares. Zame pa je šah šport, umetnost in znanost hkrati. Partija na klasičnem tekmovanju namreč traja od treh do celo sedmih ur, a to je le ena partija, na tekmovanju pa jih je najmanj devet. Sediš za šahovnico pet ali šest ur, koncentracija ti lahko pade tako ob koncu ene partije kot tudi proti koncu tekmovanja. Šport pozitivno vpliva na telo in um zaradi boljše prekrvljenosti in več kisika v telesu in možganih, zato na velikih šahovskih tekmovanjih športna pripravljenost igra veliko vlogo. Če si športno pripravljen, lažje zdržiš do konca, zato so navadno zmagovalci športno prav tako dobro pripravljeni kot šahovsko. 

Sem profesionalna šahistka, meni to vzame toliko časa kot kakemu profesionalnemu športniku ali pa še več. Čeprav mnogi mislijo, da šah ni fizična aktivnost, ni tako, saj možgani res delajo.  

Kateri šport imajo najraje šahisti?

Svetovni prvak Magnus Carlsen je ljubitelj športa, še najraje ima nogomet, igra ga tudi med igrami na šahovskih tekmovanjih. S seboj prinese žogo, gre na streho in tam igra. Šport te sprosti in umiri.

S katerim se ukvarjate vi?

Najraje imam tek. Hodila sem tudi na fitnes, ko so bili fitnesi odprti, da sem delala vaje za hrbtne mišice, saj šahisti veliko sedimo. 

Foto: osebni arhiv

Kaj pa zdrava prehrana?

Šahisti med dolgimi partijami lahko vstanemo, gremo na stranišče, pijemo vodo in kavo, a kljub temu ti zmanjka energije. Zato si na partijo prinesemo oreške in kako čokolado. Zlasti oreški so dobro hranilo za možgane, dajo ti veliko energije. Če ješ sladkor, energija hitro pade, če ješ oreške, pa jo imaš dlje časa. Navadno sem jedla zajtrk, potem pa kosilo tik pred partijo, a le majhno porcijo, saj si, če se preveč naješ, hitro utrujen. Tudi po partiji si živčen in ne moreš veliko pojesti, zato mnogo šahistov med tekmovanji shujša za nekaj kilogramov. 

Odkar je Judit Polgar premagala Garija Kasparova, se pogled na ženske v šahu spreminja. Kasparov je prej verjel, da ženska ne more postati prvakinja v vsej konkurenci, ko ga je Polgarjeva premagala, pa je spremenil mnenje. Od takrat tudi več žensk igra šah. 

Od nekdaj poznamo dilemo, ali šah je šport. Vi pravite, da je?

Sem profesionalna šahistka, meni to vzame toliko časa kot kakemu profesionalnemu športniku ali pa še več. Čeprav mnogi mislijo, da šah ni fizična aktivnost, ni tako, saj možgani res delajo. Zame torej je šport, za ljubitelje, ki igrajo za zabavo, pa verjetno ni.

Ste tudi študentka. Kje se vidite v prihodnosti?

Vedela sem, da hočem biti profesionalna šahistka, a sem hotela imeti tudi visoko izobrazbo. Izbrala sem študij biokemije, zdel se mi je nov in inovativen, nisem pa si predstavljala, da ga bo tako težko usklajevati s šahom. Trenutno je izpitno obdobje, zato se osredotočam na študij, ko bo tega konec, pa bom spet več igrala šah, zdaj ga le treniram. Ne vem, kam me bo peljala pot, kam me bo bolj potegnilo. Če mi v šahu uspe osvojiti naziv moškega velemojstra, ki ga nima še nobena Slovenka, se bom bolj osredotočila na šahovsko kariero, če ne, mi ostane študij. 

Je šah še moški svet? Nedavno smo v priljubljeni seriji Kraljičin gambit videli, kako je bilo nekoč, glavna junakinja je bila povsem sama v moškem svetu vrhunskega šaha.

Dogajanje serije je postavljeno v sedemdeseta, takrat je bilo več predsodkov. Tudi ko sem jaz začela igrati, sem večkrat slišala, da punce nimajo pojma o šahu. A odkar je Judit Polgar premagala Garija Kasparova, se pogled na ženske v šahu spreminja. Kasparov je prej verjel, da ženska ne more postati prvakinja v vsej konkurenci, ko ga je Polgarjeva premagala, pa je spremenil mnenje. Od takrat tudi več žensk igra šah, večinoma proti moškim, redko ena proti drugi, zato dokazujemo, da smo enakovredne. Še vedno nas je manj, pet ali deset odstotkov, a tudi zaradi serije Kraljičin gambit in priljubljenosti šaha v zadnjem času se bo verjetno več deklet podalo v to lepo igro.

Je priljubljen med mladino?

Ko sem postala svetovna prvakinja, so moji sošolci prinesli šah v šolo in smo igrali. Kar naenkrat jih je vse zanimal. Morda pa je to le stvar trenutka, zdaj je priljubljen, potem bo spet tako kot prej. Je pa veliko odvisno od staršev, oni se odločajo, kam se bo otrok vpisal in ali bo pri tem vztrajal.