Vse skupaj je res neznosna agonija, agonija zdravja pred politiko. Povsem nedostojno in neodgovorno je, ko vladni govorec Jelko Kacin pripoveduje, da je Hrvaška varna dežela in naj ljudje kar odpotujejo tja, to ponavlja vztrajno že dva tedna in zato sklicuje tiskovne konference, kjer se javno spopada z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem in zdravstveno stroko v obče. Oni dan vladni govorec tako navrže, da Hrvatje razumejo resnost situacije, zato so zaradi enega samega klica Janeza Janše kolegu Andreju Plenkoviću odpovedali Zrće, zaprli nočne klube in druge radostne kleti. A hrvaški minister za turizem se oglasi takoj in pove, da o zaprtju ne ve nič. Skratka, nočno življenje na Hrvaškem teče naprej. Kacin še pove, da je zaprtje meje s sosedo politično vprašanje. Bravo. Kakšne narave in barve pa je potem vprašanje zdravja?

Politika spet tekmuje z zdravjem. Rezultate takšne tekme smo že videli. Nekajkrat. Zato ljudje, vzemite zdravje v svoje roke, vendarle.   


No, kakor koli, Slovenke in Slovenci nezadržno rinejo na Hrvaško in se posmehujejo opozorilom slovenske zdravstvene stroke. Poslušajte, meni je to nerazložljivo, docela nerazumno. Ne, to ni (samo) čredni nagon, to sta ležernost in aroganca posameznika, kajti njemu se pač nič ne more primeriti, pa četudi se, saj je virus oslabel, nizajo, in dodajajo druga blodnjava opravičila za lastno nespametnost. To je stanje užitkarskega osebka, človeka, ki ne misli, žal. Vsaj ne na druge. Ko ljudem rečem, naj ne odhajajo na Hrvaško, pa še marsikam drugam ne, se smejijo, češ, zakaj pa ne, saj se lahko okužijo kjer koli. Ko grem v knjigarno ali trgovino, ljudje ne nosijo mask, tudi prodajalci ne. Zadnjič sem bila v Kranjski Gori in gneča je bila neznosna. Kolesarjev, sprehajalcev, avtomobilov, naših in tujih. Nenormalno. To pač dopust ni. Razpuščenost je, bojim se, neobvladljiva. Zaradi politike?

OPIS Zagreb/Shutterstock

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje prof. dr. Bojana Beović, infektologinja, opozarja že več kot teden dni, naj ne hodimo na Hrvaško, če ni nujno, naj se vedemo odgovorno in zaščitno povsod, ampak kdo jo sliši. Vladajoča oblast ne, Kacin poskrbi, da njeno strokovnost na tiskovnih konferencah »povozi«. In se vrže v besedno vojno z ministrom za zdravje Gantarjem, ki ves čas opozarja na tvegano vedenje Slovenk in Slovencev. Dr. Beovićeva pove, da velik delež okužb še vedno prihaja iz tujine in da z zaprtjem meje predolgo čakamo. Boji se, da bodo politične posledice nezaprtja neslutene. In v četrtek so Hrvaško, Češko in Francijo umestili na rumeni seznam. Ja, in? Stroka je jasna, drugi val epidemije je že tu, vlada ga pa še ni opazila.

Politika spet tekmuje z zdravjem. Rezultate takšne tekme smo že videli. Nekajkrat. Zato ljudje, vzemite zdravje v svoje roke, vendarle.

P. S.: Uvodnik je nastal v petek, 3. julija.