Izvedeli smo, ponovno, kaj jim je dejansko pomembno. Oblast. In zgolj samo oblast. Obkladali so se do konca oziroma kolikor so dobili manevrskega prostora v soju luči, vpletli v medsebojno obračunavanje policijo, in vrag, da so se v neki bizarni točki celo strinjali, levi in desni, vsi imajo problem s policijo. Ja, tresenje stolčkov je neznosno dejstvo.

Politiki so spet pozabili, da v tej deželi živi dva milijona ljudi. Ki imajo zaradi njih težave organske narave: okvirjev, znotraj katerih bi delovala razvijajoča se družba, ni, ne za mlade in ne za starejše. Kaj je njihov odgovor na revščino? Kaj na odhajanje mladih izobraženih kadrov? Kaj na bivanjske stiske? In na nedostojno staranje?  

Povem vam, da imam s policijo tudi jaz težave in najbrž sem na tajnem seznamu – že koga. Mene nenavadno pogosto ustavijo in mi postavljajo, takisto, zelo nenavadna vprašanja. Gospa, ali ne veste, da je tukaj obvezna smer desno, me je enkrat vprašal gospod policist. Sem rekla, da sem pravkar videla, kajti nisem iz Črnuč in tega v mraku res nisem takoj zaznala, pa še klanček navzgor je in nekoč je bilo tukaj drugače, sem začela gostobesediti. In sem mu povedala, da sta dva avtomobila pred mano zavila tudi levo proti centru in da sem takoj začela spreminjati smer, čim sem ugotovila. A se ni dal pregovoriti in mi je odvrnil, da sem se začela obračati takrat, ko sem videla njega. Vidite, zelo nenavadno mi je dopovedoval, da sem v prekršku, in nikakor ni razumel, da je kriv mrak, na kar jaz res ne morem vplivati. Drugič me je ustavil, ko sem peljala več kot 50, mudilo se mi je mulca peljati na neko obvezno zadevo, to je inštrukcije, in sem pač peljala malo več. In spet so me ustavili. Zaradi zamude najstnika sem bila že hudo besna, potem pa me še ustavi gospod policist in sem bila takoj na robu solz. Nekoč so me podučili, da mehkoba z mešanico obupa skorajda vedno dobro deluje nanje. Znova sem mu jela drobiti, kaj vse se mi je primerilo to nedeljsko jutro, od psa, otroka do zamude, gledala sem skrušeno v tla in se mu opravičevala, a se ni omehčal, začel me je pregledovati (no, ne dobesedno), vozniška, prometna, kje imam očala, poglejte, dobila sem kazen in pike, pa ne bonitetnih. Potem se sprašujem, zakaj nikoli doslej niso ustavili osebka, ki ga poznam in praviloma že trideset let vozi pijan. Pač ni na tajnem seznamu policije, jaz sem. Ali ni to očitno, da mi načrtno sledijo? No, dejanskih primerov je še več, tudi na Hrvaškem so me gospodje policisti ustavili, ampak tam se mi je uspelo pogovoriti, ker oni vendarle razumejo moje težave in kakopak gradijo dobre medsosedske odnose. Njim je mar, razumete? Moram pa poudariti, da sem sicer zelo vzorna voznica.

Preberite še: Sabina Obolnar o tem, da je sovraštvo pogubno

Vrnimo se k politikom. V skladu s paranojo razglašenega vsesplošnega policijskega zasledovanja in prikritega pridobivanja podatkov politikov in njihovih družinskih članov je minuli teden Jernej Pavlič iz SAB priobčil, da so sina Alenke Bratušek, ko je zapeljal s parkirišča izpred hiše, ustavili policisti in – kot trdi Pavlič – uporabili »zelo nenavadne« preiskovalne metode, zasliševali naj bi tudi sopotnika. Policisti so v sporočilu za javnost zapisali: »Postopek gorenjskih policistov v nedeljo ponoči je bil strokoven, zakonit in izpeljan v skladu s profesionalnimi standardi, ki veljajo v policiji. Pri vozniku je bilo preverjeno tudi njegovo psihofizično stanje in pogoji za udeležbo v prometu, ki jih je izpolnjeval. Postopek je trajal nekaj minut. Policisti v postopku niso zasliševali nikogar, niso izvajali nobenih preiskovalnih metod, niti niso govorili s sopotnikom.« Ja, torej, kdo zdaj tukaj govori resnico? Kaj pa če je sopotnik govoril s policisti? Mogoče jih je pa on opozoril, da nimajo kaj ustavljati sina Alenke Bratušek, ne vem, samo ugibam.Kakor koli: politiki so spet pozabili, da v tej deželi živi dva milijona ljudi. Ki imajo zaradi njih težave organske narave: okvirjev, znotraj katerih bi delovala razvijajoča se družba, ni, ne za mlade in ne za starejše. Kaj je njihov odgovor na revščino? Kaj na odhajanje mladih izobraženih kadrov? Kaj na bivanjske stiske? In na nedostojno staranje?

Očitno: dogaja se destrukcija naroda, oni pa si prisluškujejo, halo?

Da ne pozabim: mene resno zanima, po naročilu koga mi policija sledi.