Na današnji novinarski konferenci so pristojni spregovoril o stanju šestih slovenskih potnikov z okužene ladje. Simona Repar Bornšek z ministrstva za zdravje je povedala, da sta se v Slovenijo že vrnila dva potnika, oba se počutita dobro, ob prihodu v domovino pa so ju pristojne službe ponovno testirale na koronavirus in test je bil tudi tokrat negativen. Oba potnika sta prejela odločbo o karanteni, ki ju še 14 dni zavezuje, da bivata na domu, kar jima ustreza, saj naj bi si želela zasebnosti, je še dodala Repar Bornškova. 

Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je na konferenci še dodala, da noben od teh potnikov, ki sta se vrnila v Slovenijo, ne predstavlja nobene nevarnosti za nikogar. »Vseeno pa moramo sprejeti nekatere previdnostne ukrepe, zato bosta 14 dni v izolaciji,« je pojasnila razlog za karanteno.  

V katerem mestu prebivata, zaradi varstva osebnih podatkov na konferenci niso želeli razkriti. So pa potrdili, da prebivata v hiši in ne v večstanovanjski stavbi. Za oba potnika je uveden epidemiološki nadzor, vsak dan ju bo kontaktiral epidemiolog NIJZ, je poudarila Repar Bornškova. Čeprav so bili prvi brisi negativni, ju bodo virološko sledili in ponavljali testiranja do konca samoizolacije, je dodala. 

Kot je pojasnil vodja konzularne službe v ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter, sta lahko pred ostalimi štirimi zapustila ladjo, ker sta imela potrdilo, da nista okužena. Za vrnitev s komercialnim letom pa sta se odločila tudi po posvetu s slovenskim veleposlaništvom v Tokiu. Odločila sta se, da izkoristita to možnost, medtem ko se bosta druga dva, ki nista okužena, vrnila z evakuacijskim letom Evropske unije.

Na Japonskem medtem ostajajo še štirje slovenski državljani, ki so bili na omenjeni križarki. Dva sta bila na testiranju negativna, dva pa pozitivna in sta v bolnišnici. Po besedah vodje konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andreja Štera se zdaj ukvarjajo s tem, kako potnikoma, ki nista okužena s koronavirusom, zagotoviti varen in hiter prihod v Slovenijo, ter potnikoma, ki sta bila pozitivna na testiranju, omogočiti, da bo njuno bivanje v bolnišnici čim krajše in da se bosta lahko vrnila domov. 

»Ta trenutek nimamo odgovorov na vsa vprašanja,« je priznal Šter in dodal: »Z vsemi štirimi smo v kontaktu, nudimo jim vse logistične in vsebinske informacije, ki lahko precej olajšajo zoprno bivanje, ki se že precej časa vleče,« Zagotovil je še: »Trudimo se, da bi bil ta čas negotovosti kar najkrajši.« 

Preberite še: Koronavirus napovedali že pred štirimi desetletji 

Potnika, ki sta bila negativna na testiranju, imata japonsko potrdilo, da sta zdrava, dodatno ju testira še italijanska zdravstvena ekipa. Italijansko je tudi letalo, ki bo izvedlo evakuacijo evropskih državljanov. Ni še jasno, kdaj bodo poleteli, saj jim japonske oblasti po besedah Štera še niso dale dovoljenja. Kakšni so zadržki japonskih oblasti, še ni jasno, je dodal.

Prav tako ni jasno, kje bodo pristali. Bo pa od tam naprej vsaka država poskrbela za svoje državljane za nadaljnji povratek v domovino. Ko se bosta vrnila v Slovenijo, bosta enako obravnavana kot potnika, ki sta se vrnila danes.

Tudi premier Marjan Šarec, ki opravlja tekoče posle, je medtem ob začetku vrha EU v Bruslju zagotovil, da »ni nobenega razloga za paniko«. Tudi on nima informacij, kdaj naj bi se ta dva slovenska državljana vrnila v Slovenijo, je pa zagotovil, da bodo vsi »obravnavani, tako kot je treba, se pravi bodo v karanteni«.

Pri potnikih, ki sta bila pozitivna na testu na koronavirus, pa okužba po besedah Sočanove poteka brez simptomov in nista zbolela za boleznijo covid-19. Sta pa bila po potrditvi okužbe premeščena v bolnišnico. Sočanova je pojasnila, da se počutita zdravstveno dobro, nista pa dobro zato, ker se še ne moreta vrniti domov.

Če ne bosta kazala simptomov bolezni 12 dni, ju bodo testirali, nato pa ponovno po 24 urah. Če bosta oba testa negativna, bo pomenilo, da se je okuženost iztekla in bosta lahko odšla iz bolnišničnega okolja in izolacije, je povedala Sočanova. Po besedah državne sekretarke so jima danes zagotovili tudi telefonsko številko, kjer jima je 24 ur na dan na voljo slovenski infektolog, da se lahko z njim pogovarjata, posvetujeta in urejata kakšne koli zadeve. 

Na krovu ladje za križarjenje Diamond Princess so doslej potrdili 621 okužb z virusom sars-cov-2. Japonski mediji danes poročajo, da sta umrla dva potnika z ladje, gre za japonski par, moškega in žensko, ki sta bila oba stara več kot 80 let.