Rebeka Dremelj, pevka

Foto: Tija Ažman

»Hrano kupujem slovensko, skoraj 90 odstotkov, zlasti mlečne izdelke, tu prisegam na Pomurske mlekarne in ljutomerske sire – ne vem, zakaj, navadila sem se na te okuse. Meso kupujem domače, največkrat pri okoliških kmetih, ki jih je okoli mojega doma kar precej. Pri oblekah pa priznam, da sem manj ozaveščena in domoljubna, saj največkrat nakupujem po spletu. Moj zadnji večji nakup je pravzaprav vsakotedenski lov za špecerijo, ne spomnim se, kdaj sem prišla iz trgovine z računom za manj kot sto evrov.«

Luka Jezeršek, kuhar in sodnik v šovu MasterChef Slovenije

Foto: Pop TV

»Ko je le mogoče, dam prednost domačim, lokalnim, slovenskim izdelkom. Zagotovo najprej prisegam na kakovost, šele nato je tu cena in ne nazadnje razmerje med kakovostjo in ceno. Predvsem me moti, ko mi poskušajo trgovci 'podtakniti' izdelke, ki nimajo slovenskega izvora. Če vem, da imamo neki izdelek v Sloveniji in je 'naš', se potrudim in ga kupim. Tudi naša gostinska ponudba temelji na lokalnih svežih sestavinah, sledimo filozofiji nič kilometrov, sestavine so slovenskega porekla, podpiramo lokalne kmete in slovenska podjetja, uporabljamo sezonske sestavine.«

Ana Praznik, pevka in voditeljica

Foto: Marko Delbello Ocepek

»Vedno dajem prednost domačim, slovenskim izdelkom, pri hrani, oblačilih in še marsičem. Zelo rada in z veseljem podpiram tudi naše modne oblikovalke in oblikovalce, z nekaterimi tudi sodelujem. Omenila bi Manco Grubič in njene uhane Manca – narejeno s srcem. Glede večjih nakupov pa lahko omenim nekaj, kar sploh ni bil nakup. S kosovnega odpada smo privlekli star retro stol, ki je bil res dobro ohranjen. S Petrom sva ga očistila in uredila in zdaj ga imamo doma.«