Do konca tedna naj bi se temperature še nekoliko dvignile, opozarja Arso, približale naj bi se 40 stopinjam Celzija. Že danes bodo temperature dosegle do 38 stopinj Celzija, marsikje se čez noč ni shladilo, poročajo meteorologi. V Kopru so pred 6. uro zjutraj namerili 24 stopinj, v Biljah pri Novi Gorici 21, na Goričkem in v Mariboru pa 22 stopinj.Tudi danes bo jasno in suho, dnevne temperature bodo od 33 do 38 stopinj. Za osrednji in jugovzhodni del države velja rdeči alarm oziroma najvišja stopnja ogroženosti, za preostali del države pa oranžni alarm oziroma druga stopnja. Toda rdeči alarm bo v četrtek in petek najverjetneje obveljal za celo Slovenijo, z izjemo severozahoda. V hribovitem svetu obstaja možnost vročinskih neviht, največ naj bi jih bilo v soboto.

Agencija za okolje svetuje zadrževanje v senci sredi dneva in popoldne ter odsvetuje velike telesne napore na prostem. Uživati je treba lahko hrano in piti zadostno količino tekočine. Če je le mogoče, se odpravimo v gozd ali višje lege, kjer je nekoliko bolj sveže, ne pozabimo niti na domače živali, ki jim je treba zagotoviti zadostno količino sveže vode in senco. Bivalne prostore zračimo ponoči in zjutraj ter skrbimo za zadostno kroženje zraka. Na soncu parkirana vozila pred začetkom vožnje dobro prezračimo.

Vročina ne prizanaša niti preostali Evropi: v Dalmaciji že velja rdeči alarm, v Dubrovniku je bilo že zjutraj 31 stopinj Celzija, vročina se bo še stopnjevala. Izjemno hudo je že več dni v Bosni in Hercegovini, blizu Mostarja tako pričakujejo kar do 42 stopinj Celzija. Visoke temperature so v Sarajevu terjale tudi smrtno žrtev, med tekom se je namreč zgrudil mlad moški in umrl. Rekorde beležijo tudi na Korziki, kjer so ponoči namerili kar 30,5 stopinje.