Vprašajte strokovnjaka

Rada bi zanosila, a mož zavrača spolne odnose

Poročena sva nekaj let, oba zaposlena in brez otrok. Postajam vedno bolj nezadovoljna, ker mož ne želi imeti spolnih odnosov. Ko dam pobudo, vedno reče, da se ne počuti dobro. Razumela bi ga, če bi imel stresno življenje, toda ima dokaj nezahtevno službo. Seksava enkrat na dva tedna, jaz pa bi rada vsaj vsak drugi dan. Zakaj? Ker si želim imeti otroka. Sklepam torej, da mož podzavestno sabotira moje želje. Zato se počutim izgubljeno, osamljeno in nesrečno. Ljubim moža in ga ne bi za nič na svetu zapustila, toda ne želim se več počutiti tako mizerno. Tudi se ne počutim zaželene v njegovih očeh. Želim si več od tega življenja, imeti cilj in tega vidim v tem, da si ustvariva družino. On pa je zadovoljen s svojo udobno službo in skrbi le zase. Zasluži pol manj kot jaz in počutim se, kot da sama nosim vsa finančna bremena. Jaz plačujem vse račune, on pa kupuje igračke zase. Zelo si želim otrok in zaboli me vsakič, ko se ljudje pogovarjajo o svojih otrocih ali kadar vidim majhne otroke v javnosti ali na televiziji. Razmišljam, da bi nadaljevala študij, samo da bi se z nečim zaposlila in preusmerila pozornost od trenutnih težav. Želim si, da bi tudi on študiral. Toda on ne bi ničesar spremenil in je povsem zadovoljen s sedanjim življenjem. Počutim se izgubljeno in vas prosim za nasvet ter se zahvaljujem, ker ste mi prisluhnili. 

Barbara iz Ljubljane

Njegovo izogibanje je posledica nezavednega strahu

Če sta imela v preteklosti urejeno spolno življenje, ljubeč partnerski odnos in je mož zdrav, tako fizično kot psihično, potem se lahko strinjam z vašim sklepom, da sabotira vaše želje. K vašemu razmišljanju bi dodal le, da to najbrž dela zavestno, in ne nezavedno. Vse kaže na to, da zavestno beži od odgovornosti, ki jo, skupaj z obilico radosti in sreče, v družinsko življenje prinesejo otroci. Otrok si ne želi, ker bi potem moral sam odrasti in prevzeti vlogo skrbnika. Vaš mož je očitno psihološko »obtičal« v eni od razvojih faz do psihične dozorelosti. K tej domnevi me napeljuje vaša pripoved tudi v delu, kjer pišete, da vsa finančna bremena nosite vi, on pa skrbi le zase. Tudi dejstvo, da zasluži pol manj od vas, a ga to očitno ne moti, daje slutiti, da se je umaknil v položaj šibkejšega člena, kar je v nasprotju z moškim principom. V njegovi podzavesti je očitno strah pred samostojnostjo in ta ga sili v obrambno ravnanje, ki se kaže kot sabotiranje vašega truda, da bi zanosili.

Ali ste z njim spregovorili o tem, da želite zanositi? Končno naj bi bila to skupna odločitev. Ali ve, da si želite pogostejših spolnih odnosov zato, da bi zanosili? Če nima pravih razlogov za to, da bi se jim izogibal, in je telesno in psihično zdrav, potem za njegovim ravnanjem tiči razlog. Koliko časa pa že traja njegovo izogibanje? Se je začel tako vesti šele, ko je začutil, da si želite zanositi? Sprašujem se tudi, kako ste se doslej ščitili pred nezaželeno nosečnostjo in kako s tem sklada moževo vedenje.

Naslikali ste moškega, ki je prost skorajda vseh odgovornosti. Razen službe je njegovo življenje namenjeno zadovoljevanju svojih sebičnih potreb. Če ga boste hoteli pripraviti do tega, da bo spremenil pogled na življenje in se zavedel, da je čas, da v celoti prevzame vlogo, ki pripada možu in očetu v družini, potem je prvi korak vaše sporočilo, da ste nezadovoljni s trenutnim položajem, da si želite otrok in pričakujete, da bo odgovorno sodeloval. Mož beži od odgovornosti, s tem pa beži tudi od sebe. Boji se storiti ta korak, ker je to pot v neznano. Toda le tako, da bo šel čez sebe, bo lahko živel polno in zadovoljno.

Po vaši pripovedi sodeč imate visok prag tolerance in breme za uspeh partnerstva nosite sami. To morate opustiti in pripraviti moža do tega, da bo prevzel svoj delež odgovornosti. Začutiti mora pritisk, ki ga boste morali stopnjevati, dokler ne bo spremenil odnosa do svoje družinske vloge. Seznanite ga z namenom, da želite zanositi in vajino življenje obogatiti ter osmisliti s potomci. Potrebujete njegovo privolitev. Mož se mora strinjati. Povejte mu, kaj čutite. Recite mu, da ste nesrečni in se počutite izgubljene ter osamljene in da si želite z njim ustvariti potomce. Povejte mu, da ga ljubite in si želite otroka, ki bo sad vajine ljubezni.

Nosečnost in porod ter prihod novega družinskega člana pogosto vnesejo v družinsko življenje spremembo, ob kateri mladi možje dozorijo v odgovorne partnerje in skrbne očete. Želim vam, da se bo to zgodilo tudi pri vas.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE