Pri sestavljanju potovalne lekarne upoštevajte vse previdnostne ukrepe, ki na splošno veljajo za zdravila: preverite datum zapadlosti in navodila za shranjevanje. Če potujete v tujino, jih imejte v originalnih škatlah, da se boste izognili težavam na meji. Seveda mora vsak sam presoditi, kaj naj posebna torba, ki jo je mogoče zapreti, vsebuje. Če se odpravljate na pot z avtomobilom, so nekatera sredstva za nujno oskrbo poškodb že vključena v obvezen komplet za prvo pomoč. Dodati je priporočljivo še ostre škarje z zaobljenimi robovi za rezanje gaze, lepilnega traku ali tkanine, pinceto za odstranjevanje manjših tujkov (trščice, čebelje želo, klop) iz kože, komplet hladilnih vrečk za zmanjševanje bolečin in oteklin pri glavobolu, migreni, zobobolu, udarninah, zvinih, manjših opeklinah in krvavitvah iz nosu, elastične povoje za povijanje poškodovanih sklepov in udov, trikotno ruto za oporo poškodovane roke in varnostne sponke za pritrditev opornic in povojev.

Za lajšanje počitniških tegob

V popotniški lekarni naj ne manjkajo tablete proti slabosti in bruhanju med vožnjo z avtomobilom, ladjo ali letalom, analgetiki proti glavobolu, zobobolu in drugim vrstam bolečine ter za zniževanje povišane telesne temperature kakor tudi zdravila pri prehladu ali bolečem grlu, ki delujejo antiseptično pri okužbi ustne in žrelne votline. Mazilo z izvlečkom divjega kostanja bo pomagalo pri bolečih in oteklih nogah, ki se pojavijo po dolgotrajni hoji ali sončenju, pri vnetjih ali alergijah so koristne kapljice za oči, prav tako tiste, ki iz nosu očistijo droben pesek. Če zaradi slabe higiene staknete glivice med prsti na nogah, bo dobrodošlo antimikotično mazilo, značilnim mehurčkom na ustnicah, ki jih povzroča virus herpesa simplexa, pa boste uspešno kos z virustatičnim mazilom.

Proti driski, zgagi in bolečinam v želodcu

Driska, zaprtje, zgaga in želodčne težave spadajo med običajne popotniške nadloge, ki lahko brezskrbne dni hitro spremenijo v pravo nočno moro. Driska je najpogostejše obolenje na avanturah v tropske kraje, sicer pa je nevarnost, da boste zboleli, odvisna od higienskih standardov države in osebne higiene. Ker jo povzročajo različne vrste bakterij in virusov, se praviloma ne morete prej zavarovati s cepljenjem, zato je pametno poskrbeti, da ne bi prišli v stik s povzročitelji. Za vsak primer pa v lekarni kupite rehidracijski prašek za pripravo raztopine za nadomeščanje izgubljenih elektrolitov ob hujših driskah. Če ste nagnjeni k zaprtju, ne pozabite na tablete, čaje, sirupe ali svečke (najbolj znano sintetično odvajalo je dulcolax v obliki tablete z ustrezno prevleko, ki se raztopi šele v debelem črevesu, kjer je učinek zaželen), težave zaradi uživanja alkoholnih pijač, mastne in preveč začinjene hrane bodo omilili antacidi in zdravila proti zgagi ter bolečinam v želodcu.Poškodbe kože

Komarji, klopi, čebele in ose vam utegnejo pokvariti dopustniško veselje. Autan in podobni repelenti lahko vzamejo krvnikom veselje. Pred piki vas bodo obvarovali tudi dolgi rokavi, mrežo za zaščito pred nadležnimi krvosesi lahko kupite v državi, kjer ljudi mučijo bolj kot pri nas, upoštevajte pa tudi dejstvo, da komarji sitnarijo ob stoječih vodah, ob sončnem vzhodu in zahodu ter ponoči. Sicer vam ob ugrizih oziroma pikih utegnejo koristiti antihistaminiki (tudi pri alergijah na sonce) in mazila s hidrokortizonom, ki zmanjšujejo otekline, srbenje in ublažijo alergijske izpuščaje. Da bi preprečili opekline, ki lahko grdo zagrenijo dopust ali ga celo pokvarijo, sta ključna omejitev časa, ki ga boste preživeli na soncu, in uporaba ustrezne zaščite. To pomeni, da morate pred odhodom kupiti sredstva za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem; petnajst ali več. In če se odpravljate v počitniške kraje, kjer v bližini ni lekarne, nikar ne pozabite na hladilna mazila za nego in zaščito opečene kože.


Hitra oskrba naravnost iz hladilnika!
Črevesni krči: Blagodejen učinek na krče imajo janežev, kamilični, majaronov in koromačev čaj.
Bruhanje: Pomaga čaj iz suhih borovnic, dobro denejo tudi metin, žajbljev ali rmanov čaj.
Driska: Posušene in rahlo prekuhane borovnice so dobro zdravilo proti tej nevšečnosti. Namesto mlečnih izdelkov in svežega sadja uživajte prepečenec in vodo.
Visoka temperatura: Znižuje jo sok rdeče pese, kombiniran s sokom grenivke. Pomagajo ovoji, namočeni v mešanico enakih delov jabolčnega kisa in vode. Staro zdravilo je tudi surov krompir. Prerezane polovice dajte na dlani in podplate.
Piki žuželk: Na kraj pika dajte hladne obloge iz kamiličnega čaja, oprane in zmečkane liste širokolistnega trpotca ali zelja. Uporabite lahko tudi čebulni sok.
Praske in žulji: Sperite jih s čajem iz ognjiča, materine dušice in timijana ter namažite z ognjičevim ali gabezovim mazilom.
Sončne opekline: Opečeno kožo najprej hladite z mrzlo vodo, nato na opečene dele večkrat na dan nanesite hladen jogurt ali čisto sivkino eterično olje. Nastrgajte korenček in naredite oblogo. Če imate pri roki šentjanževo olje ali ognjičevo mazilo, z njim namažite opekline.